Ισχυρή οικονομία, επιθετική διπλωματία και στρατιωτική υπεροχή είναι το τρίπτυχο το οποίο εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή υπερδύναμη.
Μπορεί στα λόγια η κυβέρνηση Ερντογάν να τάσσεται υπέρ της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών για Ελλάδα και Τουρκία, στην πράξη όμως, προχωρεί στην υλοποίηση ενός προγράμματος-μαμούθ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας - ίσως, του πιο φιλόδοξου και ακριβού στην ιστορία της.
Ενός προγράμματος το οποίο, μόλις ολοκληρωθεί, θα δώσει στην Τουρκία τον τίτλο της αδιαφιλονίκητης στρατιωτικής υπερδύναμης στην ευρύτερη περιφέρεια, στηρίζοντας αποτελεσματικά τα γενικότερα σχέδια της τουρκικής ελίτ.
Ανάκαμψη
Η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το γεγονός ότι η κρίση δεν άφησε βαθιές «πληγές» στην τουρκική οικονομία, η οποία ήδη δείχνει να ανακάμπτει με ικανοποιητικό ρυθμό. Στόχος της είναι να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι όλων των βασικών ανταγωνιστών της και στη συνέχεια, στο πλαίσιο της διπλωματίας-φιλίας έναντι των γειτονικών χωρών, να τις αναγκάσει να συνεργαστούν μαζί της, με την ίδια σε θέση ισχύος.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Hurriyet, πρώτη προτεραιότητα είναι η υπεροπλία στους αιθέρες. Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία αποτελεί ήδη τμήμα της κοινοπραξίας που έχει συστήσει η αμερικανική Lockheed Martin, για την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς F-35 JSF. Σύμφωνα πάντα με την Hurriyet, έχει προγραμματιστεί η αγορά τουλάχιστον 100 αεροσκαφών αυτού του τύπου, αξίας 12 δισ. δολαρίων, με τις παραδόσεις να προβλέπεται ότι θα αρχίσουν το 2016-'17.
Μέχρι τότε, όμως, και προκειμένου να καλυφθεί το «κενό», η Lockheed κατασκευάζει για την Τουρκία, πάντα σε συνεργασία μαζί της, 30 μαχητικά F-16 Block 50+, ενώ προχωρά ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων αεροσκαφών αυτού του τύπου. Τα δύο συγκεκριμένα συμβόλαια έχουν συνολική αξία της τάξης των 3 δισ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αποφασιστεί και η αγορά αριθμού Eurofighter-Typhoon, τα οποία κατασκευάζει η ευρωπαϊκή κοινοπραξία της EADS, έτσι ώστε αφενός να μη μείνουν παραπονεμένοι οι Ευρωπαίοι προμηθευτές και, αφετέρου, να μην υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη για τους στρατηγούς, ανάλογη με εκείνη που είχε σημάνει η προμήθεια από την Ελλάδα των γαλλικών Mirage.
Υποβρύχια
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα αφορά, επίσης, το ναυτικό και τον στρατό ξηράς. Έτσι, δρομολογείται η προμήθεια ή κατασκευή τουλάχιστον τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων U-214, οκτώ κορβετών και έξι φρεγατών, με συνολική αξία άνω των 8 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα, η τουρκική πολεμική βιομηχανία έχει θέσει ως στόχο να κατασκευάσει το πρώτο βαρύ τεθωρακισμένο μάχης, το Altay, σε 250 κομμάτια, καθώς και εκατοντάδων ΤΟΜΑ, αξίας επίσης πολλών δισ. δολ. Τέλος, προχωρά ταχύτατα και η παραγγελία για 50 επιθετικά ελικόπτερα, από την ιταλο-βρετανική κοινοπραξία AgustaWestland, αλλά και εκατοντάδων ελικοπτέρων για διάφορες χρήσεις, που διεκδικούνται και από την αμερικανική Sikorsky.
Μόνο φέτος, η Άγκυρα θα ξοδέψει για νέους εξοπλισμούς πάνω από 4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.
Του Γιώργου Παυλόπουλου