Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

70 ιεροδιδάσκαλοι θα αμείβονταν από το Ελληνικό κράτος !

Άψογος ο νόμος αλλά δεν περπάτησε για το θέμα των ιεροκηρύκων ιεροδιδασκάλων που θα ανήκουν στην ευθύνη της Μουφτείας, αλλά θα έχουν τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Η υπόθεση που έχει κολλήσει για άγνωστους λόγους στην μη σύναψη συμβάσεων στη Μουφτεία Κομοτηνής, μάλλον θα λυθεί στις δικαστικές αίθουσες. Για το θέμα απευθυνθήκαμε στον δικηγόρο Στέργιο Γιαλάογλου ο οποίος και ανέλαβε τις περιπτώσεις 70 τουλάχιστον ενδιαφερομένων που βλέπουν ότι τα συμφέροντά τους καταπατούνται ενώ διαπράττεται παράβαση καθήκοντος από δημοσίους λειτουργούς
Κύριε Γιαλάογλου θα ήθελα να μας ενημερώσετε για το θέμα των ιεροδιδασκάλων που είχε ξεκινήσει να διευθετηθεί μέσα από μια νομική διαδικασία, βλέπουμε ότι σκοντάφτει και πάρα πολλοί άνθρωποι να είναι μετέωροι και οικονομικά αλλά και πρακτικά.

-Εδώ ουσιαστικά έχουμε μια κρατική δυσλειτουργία και μια ασυνέπεια του Ελληνικού κράτους απέναντι σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων οι οποίοι σκέφτηκαν ότι κάποια στιγμή το Ελληνικό κράτος θέλοντας να δείξει την συνέπεια του και την διάθεση του να βάλει σε τάξη αυτό που επικρατεί στον χώρο της διδασκαλίας της μουσουλμανικής θρησκείας, ψήφισε ένα Νόμο το 2007 ο οποίος μάλιστα ήταν τόσο άρτιος και άψογος από νομική άποψη που έλυνε όλες τις διαδικασίες μέχρι την τελική πρόσληψη αυτών, στις κατά τόπους μουφτείες της περιοχής.
Ατυχώς η πολιτεία εδώ και τρία χρόνια καθυστερεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση της και δεν διορίζει τους επιτυχόντες αυτούς. Απ’ ότι πληροφορήθηκα εγώ, δεν υπογράφονται οι σχετικές συμβάσεις για να ανάληψη εργασίας με αποτέλεσμα να είμαστε στην τρίτη χρονιά που ο νόμος αυτός δεν λειτουργεί και οι άνθρωποι αυτοί να περιμένουν εναγωνίως το πότε η Ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει ένα νόμο που ψήφισε πριν από τρία χρόνια! Κατά την άποψη μου εδώ υπάρχουν σοβαρές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων στην διαδικασία αυτή. Σ’ εμένα ήρθε μια ομάδα από αυτούς τους ιεροδιδασκάλους της περιοχής της Κομοτηνής και ήδη έχουμε κινηθεί όσον αφορά το νομικό κομμάτι, έχουμε ζητήσει να διερευνηθεί από ποινική άποψη η ευθύνη υπαλλήλων της Ελληνικής πολιτείας, όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή από το αρχικό στάδιο, από το υπερκείμενο μέχρι τον τελικό, τον τελευταίο, χωρίς να εξαιρούμε κανένα από αυτή την ευθύνη. Πιστεύουμε ότι η διερεύνηση αυτής της υποθέσεως θα δώσει φως σε πολλά πράγματα και επιτέλους θα αποκαλύψει ποιοι είναι αυτοί τελικώς που επωφελούνται από την μη εφαρμογή ή την ηθελημένη αδρανοποίηση ενός Νόμου.

Αυτοί οι ιεροδιδάσκαλοι θα αμείβονταν από το Ελληνικό κράτος ως δημόσιοι λειτουργοί. Σταματάει και μια άλλη φιλολογία γύρω από τις αμοιβές τους και το ποιος ελέγχει αυτή την διαδικασία, θα λυνόταν πολλά πρακτικά και ουσιαστικά προβλήματα.

-Ο νόμος τα προέβλεπε όλα, μέχρι και κωδικό από τον κρατικό προϋπολογισμό, είχαν προβλεφτεί όλες οι δαπάνες, μισθοδοσία, ο τρόπος που θα συνάπτονταν οι συμβάσεις, είναι τόσο άρτιο το νομοθέτημα που για εμένα δεν υπήρχε περιθώριο για παρερμηνείες ή αστοχίες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τρία χρόνια τώρα δεν εφαρμόζεται αυτός ο νόμος και ποιος φταίει γι’ αυτό. Εγώ έχω άποψη για το ποιος φταίει αλλά θέλω κάποια στιγμή αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι ως νομικός να το αντιληφθούν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι θα ελέγξουν αυτούς που δεν εφαρμόζουν τον νόμο, όποιοι και αν είναι αυτοί». Οι κινήσεις αυτές είναι φυσικό ότι έχουν θορυβήσει πολλούς εμπλεκόμενους που θα βρεθούν υπόλογοι, ενώ η προσπάθεια είναι να αποσύρουν το νομικό ενδιαφέρον τους οι άνθρωποι που προσέφυγαν στον νομικό για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους με την γνωστή προσφιλή τακτική του εκφοβισμού. Εμείς θα παρακολουθούμε την όλη διαδικασία και το πώς τελικά θα καταλήξει.

Μελαχροινή Μαρτίδου