Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Χωρίς Χάλκη μπορούμε, χωρίς Θράκη δεν μπορούμε , κύριοι Γερουσιαστές !

Γερουσιαστές των ΗΠΑ ζητούν παρέμβαση Ομπάμα για Χάλκη
Τα μέλη της Επιτροπής των ΗΠΑ για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη πρόσφατα απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τον να επιστήσει την προσοχή στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για την σημασία της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας παρέστη στη διάσκεψη για τα Πυρηνικά που διεξήχθη στην Ουάσινγκτον στις 12 και 13 Απριλίου.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Σχολής, πριν έναν χρόνο, σε ομιλία του στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στο πλαίσιο επισκέψεως του στην Άγκυρα.
«Πριν έναν χρόνο, στην ομιλία σας στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ζητήσατε την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Εκτιμούμε τις άμεσες παρεμβάσεις σας προς τις Τουρκικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού Ερντογάν, για την επίλυση του μακροχρόνιου ζητήματος. Δυστυχώς, το πέρασμα ενός έτους δεν οδήγησε να γίνουν κάποια βήματα προς τη διευθέτησή του. Από την συνάντησή σας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον περασμένο Νοέμβριο, μπορείτε να εκτιμήσετε τι σημαίνει να παραμένει κλειστό ένα ξεχωριστό ίδρυμα στο εσωτερικό της Τουρκίας» σημείωναν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γερουσιαστής Μπέντζαμιν Καρντίν και τα πέντε μέλη της.

«Παρά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ως μέλους του Οργανισμού για της Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, διαδοχικές Κυβερνήσεις αρνήθηκαν να επιτρέψουν στον Πατριάρχη να λειτουργήσει πλήρως την Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μετά το υποχρεωτικό κλείσιμό της το 1971. Η συνεχιζόμενη άρνηση των αιτημάτων για την επαναλειτουργία της Σχολής παραβιάζει το κείμενο που υιοθέτησε ο ΟΑΣΕ το 1989 που προστατεύει το δικαίωμα των θρησκευτικών κοινοτήτων «να εκπαιδεύουν τα στελέχη τους σε κατάλληλα ιδρύματα».

«Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Ερντογάν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον περασμένο Αύγουστο, καλλιέργησε ελπίδες ότι θα ακολουθούσε λύση» ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής των ΗΠΑ καλώντας τον Πρόεδρο Ομπάμα να επισημάνει στον Πρωθυπουργό Ερντογάν «την σημασία που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης χωρίς προϋποθέσεις και περεταίρω καθυστέρηση»