Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Μπορεί το επίσημο Ελληνικό κράτος να κατήργησε πρόσφατα τους εορτασμούς στα Ελληνικά Προξενεία, αλλά........

Μπορεί το επίσημο Ελληνικό κράτος δια του Πρωθυπουργού και Υπουργού των εξωτερικών Γ. Παπανδρέου να κατήργησε πρόσφατα τους εορτασμούς στα Ελληνικά Προξενεία του εξωτερικού, για λόγους οικονομίας, η για τους όποιους λόγους συμβολισμού επικαλούνται ,όμως ευτυχώς για εμάς τους απόδημους, υπάρχουν ακόμα τα Ελληνοαμερικανικά σχολεία εδώ στην Νέα Υόρκη ,που εξακολουθούν να τιμούν τους ηρωικούς αγώνες των προγόνων μας και να ζωντανεύουν κάθε φορά, τις ένδοξες ιστορικές μνήμες της Πατρίδας μας.
Την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 τίμησε με σεβασμό και αισθήματα Εθνικής υπερηφάνειας, το ημερήσιο σχολείο του Αγίου Δημητρίου Τζαμέϊκα το βράδυ της 23ης Μαρτίου, με καθολική συμμετοχή όλων των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου.
Στην κατάμεστη αίθουσα που κυριαρχούσε η γαλανόλευκη σημαία και οι φιγούρες των ηρώων του 1821, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου έδωσαν το δικό τους στίγμα στην Εθνική μας επέτειο, που για την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας προφανώς θεωρείτε δευτερεύουσας σημασίας αυτή την περίοδο.

Τα παιδιά. απήγγειλαν ποιήματα, έψαλλαν το απολυτίκιο του Ευαγγελισμού και απέδωσαν γλαφυρότατα το “κρυφό σχολειό”, ενώ οι χορευτικές επιδόσεις τους σε παραδοσιακούς χορούς σκόρπισαν κύματα ενθουσιασμού σε όλους τους καλεσμένους.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η ορχήστρα του σχολείου που απαρτίζεται από 18 μαθητές και μαθήτριες που δικαίωσαν με την εμφάνιση τους τις προσδοκίες του καθηγητή της μουσικής κ. John Dooley.

Σε εποχές ισχνών αγελάδων κυρίως για τον Ελληνισμό της περιοχής αλλά και για τα Ελληνικά γράμματα, το Ελληνοαμερικανικό σχολείο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα, έχοντας στο τιμόνι του τον Δρ. Γεωργιο Μελικόκη, διαγράφει την τελευταία τριετία, μια καλοσχεδιασμένη ανοδική πορεία στον εκπαιδευτικό τομέα, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση όλο και περισσοτέρων μαθητών.

Το σχολείο συμπεριλαμβάνει στο δυναμικό του εκτός από τους Ελληνικής καταγωγής μαθητές και μαθήτριες και αρκετά παιδιά, που η καταγωγή τους έλκεται από διαφορετικές χώρες. Ωστόσο είναι αρκετά συγκινητικό και ελπιδοφόρο το γεγονός, ότι αυτά τα παιδιά διδάσκονται την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας, ενώ παράλληλα συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις Εθνικές εορτές, με ποιήματα και ρόλους σε θεατρικά σκετσάκια, αποτυπώνουν το μεγαλείο και την διαχρονικότητα των αγώνων του Ελληνικού Έθνους για την πολυπόθητη ελευθερία, ενώ μέσα απο αυτή την συμμετοχή, οικοδομείται και μια μελλοντική γενιά υποστηρικτών του Ελληνικού πολιτισμού.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η γενική πρόξενος της Κύπρου στην Νέα Υόρκη κ. Κ. Σοφιανού , ο συντονιστής εκπαίδευσης του Ελληνικού προξενείου στην πόλη μας κ.. Γ. Βληκίδης.ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της κοινότητας ιερέας Κων/νος Καλογρίδης ο πρόεδρος της κοινότητας Παναγιώτης Δάφνης, η κ. Φρειδερίκη Σαγιάννη, ο κ.Στέφανος Σπιριδέλλης και η κ. Τζίνα Σπανόπουλος.

Για την επιτυχία της εκδήλωσης εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο και οι κάτωθι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού τμήματος του σχολείου: Πρεσβυτέρα Ευδοξία Πάνου, Μαρία Χατζιιωαννίδου, Ελισάβετ Τσάκου, Μάρω Μανουσάκη- Καλογεράκη , Σταύρος Κιλιμιτζόγλου, καθώς και οι δασκάλες του χορού Πάτυ Τζώρτζης και Αντριάνα Ρίζου.

Καλοσωρίζοντας τους καλεσμένους ο διευθυντής του σχολείου Δρ. Γεώργιος Μελικόκης, αναφέρθηκε στην σημασία των αγώνων του Ελληνικού Έθνους και αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτής της γιορτής, παρέδωσε την σκυτάλη στους πρωταγωνιστές της βραδιάς, που δεν ήταν άλλοι από τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.

Υ.Γ Εύχομαι να μην υιοθετήσουν την ιδέα του “κρυφού σχολειού” στο θέμα των επίσημων εορταστικών εκδηλώσεων, οι σπουδασμένοι του Υπουργείου των Εξωτερικών και κάποια στιγμή να καταλάβουν, ότι λαός που απεμπολεί την ιστορία του και δεν τιμά τις ιστορικές επετείους του, δεν μπορεί να ελπίζει σε συνέχεια.

Εμείς διατηρούμε την ελπίδα, ότι αυτός ο ξαφνικός επετειακός αφοπλισμός των εορταστικών εκδηλώσεων στα ανά την οικουμένη Ελληνικά Προξενεία, πολύ σύντομα θα καταργηθεί.

πηγή:Σάκης Σερέτης