Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Ο κ. Ιερώνυμος δέν θέλει 'ελεύθερες φωνές' ,απαιτεί από τους Ιεράρχες να ζητούν... άδεια από τη Σύνοδο, για να μιλήσουν!


Μήπως σας πειράζουν οι τελευταίες αντιδράσεις κατά του Οικουμενισμού; Μήπως πήρατε εντολές από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο;
Πυρ ομαδόν εξαπολύουν καθημερινά οι Μητροπολίτες κατά του Αρχιεπισκόπου, καθώς πιστεύουν ότι με δική του ευθύνη θα ξεκινήσουν στις αρχές του έτους τον διάλογο με την Πολιτεία από πολύ μειονεκτική θέση. Από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος συγκαλεί εκτάκτως τη Σύνοδο της ιεραρχίας για να ηρεμήσει τα οξυμμένα πνεύματα.
O κ. Ιερώνυμος βλέποντας πως καθημερινά ο ένας μετά τον άλλο οι Μητροπολίτες αντιδρούν στις ενέργειές του και στους «υπόγειους», όπως τους χαρακτηρίζουν, συμβιβασμούς που έχει κάνει, υποχρεώθηκε να συγκαλέσει την ερχόμενη Παρασκευή τη Σύνοδο της ιεραρχίας. Την ημέρα της συνεδρίασης θα ορίσει και τα μέλη των έξι επιτροπών που θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με τις αντίστοιχες κυβερνητικές επιτροπές. Συγκεκριμένα οι επιτροπές που θα συσταθούν είναι οι εξής: Σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους
 (με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου), Κοινωνικού Έργου (υπεύθυνος ο Νικαίας), Παιδείας και Νεότητας (Δημητριάδος), Οικονομικών και Εκκλησιαστικής Περιουσίας (Ελασσόνος), Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (Φθιώτιδος) και Πολιτισμού (Βεροίας). Επίσης ορίσθηκε για το ζήτημα της πρόσληψης εκκλησιαστικών υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ υπό την προεδρία του Ξάνθης.
Πάντως πολλοί αρχιερείς εκτιμούν ότι ο διάλογος δεν θα ξεκινήσει από μηδενική βάση. «Για όλα τα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και την Πολιτεία έχουμε ήδη κάνει τρία βήματα πίσω», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης της Αττικής. «Ο Αρχιεπίσκοπος, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, παρά μόνο τους συνεργάτες του, και με αποφάσεις της (μικρής) Συνόδου, μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο», τονίζει. «Οι υπουργοί τρίβουν τα χέρια τους αφού βλέπουν ότι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Έχουμε συμβιβαστεί με τη φορολογία, τις προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και ένα σωρό άλλα θέματα. Έχουν καταλάβει ότι δεν έχουμε ισχυρή φωνή και μια κοινή γραμμή να διαπραγματευτούμε σκληρά όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Η Εκκλησία έχει δώσει μεγάλο μέρος της περιουσίας της, συνεισφέρει ενεργά και καθημερινά στην κοινωνία με το έργο της και κανένας δεν πρέπει να θεωρεί ότι μας κάνει και χάρη», σημειώνει άλλος ιεράρχης, που έχει έρθει σε ανοικτή ρήξη με τον κ. Ιερώνυμο για τον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγεται με τους νέους υπουργούς. Πολλοί αρχιερείς χρεώνουν στον Αρχιεπίσκοπο ότι με την ήπια τακτική και τις συμφωνίες που, όπως λένε, εν κρυπτώ έχει συνάψει με τον πρωθυπουργό, η Εκκλησία έχει ήδη χάσει πολλά διαπραγματευτικά χαρτιά, πριν καν συσταθούν οι κοινές επιτροπές διαλόγου. Απλώς για να τηρήσει την πολυδιαφημισμένη… συνοδικότητα λαμβάνει, επισημαίνουν, μόνος τις αποφάσεις και μετέπειτα τις «περνάει» μέσω της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Να ζητούν άδεια για να… μιλήσουν!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος βλέποντας ότι χάνει το επικοινωνιακό παιχνίδι, επιχείρησε την προηγούμενη εβδομάδα να… φιμώσει τους αρχιερείς και αφού δεν το κατάφερε επέλεξε τη λύση της σύγκλησης της ιεραρχίας. Βλέποντας ότι πολλοί Μητροπολίτες μέρα με την ημέρα διαφωνούσαν ανοικτά (στέλνοντας επιστολές, δίνοντας συνεντεύξεις κ.λπ.) με τους χειρισμούς του έριξε στο τραπέζι της ΔΙΣ την πρόταση να μην εκφράζει δημοσίως κανένας ιεράρχης την άποψή του για τον προγραμματισμένο διάλογο της Εκκλησίας με την κυβέρνηση χωρίς να έχει πάρει άδεια! Ήδη δεκάδες Μητροπολίτες έγιναν έξαλλοι με αυτήν την πρόταση και πίεσαν για την άμεση σύγκληση της ιεραρχίας, κάτι που έγινε. Όπως υποστηρίζουν, δεν μπορεί να αποφασίζει ο Αρχιεπίσκοπος για τόσο σημαντικά θέματα που αφορούν όλες τις Μητροπόλεις και απλώς να θέτει τις αποφάσεις προς… ψήφιση και υπογραφή στα μέλη της μικρής Συνόδου. «Πριν από δύο χρόνια που διεκδικούσε την ψήφο του σώματος της ιεραρχίας είχε κάνει σημαία τη συνοδικότητα. Τώρα που την αγνοεί επιδεικτικά τι συμβαίνει;» (Καλό θα ήταν να μας απαντήσουν οι Σεβασμιώτατοι Ιωαννίνων και Ζακύνθου, άλλοτε θερμοί υποστηρικτές της συνοδικότητας, που πλέον σιωπούν επιδεικτικά…) Την προσεχή Παρασκευή, ενώπιον του συνόλου των ιεραρχών, ο κ. Ιερώνυμος θα δώσει τη δική του ερμηνεία για τους χειρισμούς που έχει κάνει μέχρι στιγμής και, ασφαλώς, θα επιχειρήσει να... καλμάρει τους περίπου είκοσι Μητροπολίτες που δηλώνουν πλήρως αντίθετοι με τις ενέργειές του. Η ιεραρχία θα εξουσιοδοτήσει τις έξι επιτροπές να αναλάβουν τον διάλογο και να ενημερώσουν στη συνέχεια τη ΔΙΣ. Επίσης θα τους δοθούν εντολές για το κατά πόσο επιτρέπεται να υποχωρήσουν, θα διευκρινιστεί δηλαδή ποια θα είναι η «λεπτή κόκκινη γραμμή» που επ' ουδενί δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν στις διαπραγματεύσεις τους με την κυβέρνηση, για να μη χαθούν «πάγια κεκτημένα» της Εκκλησίας.
«Υπάρχουν και όρια»
Ο κ. Ιερώνυμος αυτήν την εβδομάδα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης (για να δείξει ότι προασπίζει σθεναρά τα συμφέροντα της Εκκλησίας και ότι δεν είναι διατεθειμένος να… βάλει νερό στο κρασί του!) είπε κατά την επίσκεψή του στον πρωθυπουργό, συνοδευόμενος από πέντε συνοδικούς Μητροπολίτες (Λήμνου, Ξάνθης, Ελασσόνος, Ναυπάκτου και Φθιώτιδος), ότι «υπάρχουν και σημεία στα οποία η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει πίσω». Ασφαλώς ο κ. Ιερώνυμος, λένε στα εκκλησιαστικά «πηγαδάκια», εννοούσε ότι η Εκκλησία δεν θα δείξει ανοχή σε θέματα πνευματικά (όπως την κατάργηση των θρησκευτικών συμβόλων κ.λπ.), δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για πολλά διοικητικά θέματα, για τα οποία ήδη φέρεται να μην έχει προβάλει καμία αντίρρηση. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι προσλήψεις εκκλησιαστικών υπαλλήλων θα γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ και απλώς θα επικυρώνονται μέσω των… επιτροπών (μόνο η πρόσληψη των κληρικών θα αποκλειστεί) και, επιπλέον, η φορολόγηση των Μητροπόλεων θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά μόνο για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία (όχι για τα αναξιοποίητα, που βρίσκονται σε καθεστώς αμφισβήτησης κ.λπ.).
Αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμη και Μητροπολίτες που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αρχιεπίσκοπο έχουν εκφράσει ανοικτά τη διαφωνία τους με την απόφαση της κυβέρνησης και τον χειρισμό του κ. Ιερωνύμου (όπως ο Φθιώτιδος, ο Ιωαννίνων, ο Ηλείας κ.λπ.), οι επόμενοι μήνες, και ειδικά οι πρώτοι του έτους, που θα ξεκινήσουν τον διάλογο οι έξι επιτροπές με την κυβέρνηση για όλα τα θέματα, αναμένεται να είναι εξαιρετικά… καυτοί!

www.paron.gr