Το μείζον θέμα της αναπλήρωσης των εργαζόμενων σε προνοιακές δομές που τίθενται σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού θέτουν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων Σ. Προσαλίκας και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκος.
Αναβρασμός επικρατεί στις προνοιακές δομές φροντίδας ηλικιωμένων εξαιτίας της εφαρμογής, από σήμερα, 16 Αυγούστου, του νόμου περί αναστολής εργασίας όσων δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) Στέλιο Προσαλίκα, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σε όλες τις δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, είναι περίπου 5% «δηλαδή περίπου 500-600 άτομα».
«Είναι η πρώτη ημέρα λειτουργίας (σ.σ. εννοεί με την εφαρμογή του νόμου). Όσοι δεν έχουν πειστεί έως σήμερα και προτιμούν να βγουν σε αναστολή νομίζω ότι είναι άτομα που δεν πρόκειται να εμβολιαστούν. Μικρό ποσοστό από αυτούς ίσως εμβολιαστεί. Οπότε η προσέγγιση είναι το λειτουργικό κομμάτι των δομών -είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές- δηλαδή πως θα λειτουργήσουν χωρίς αυτά τα στελέχη», είπε στο Sputnik ο κ. Προσαλίκας.
Ο ίδιος εκτιμά ότι «το πρόβλημα είναι άλυτο», τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.
«Δεν υπάρχει λύση γιατί δεν υπάρχει δεξαμενή από όπου μπορούν να βρεθούν άλλοι εργαζόμενοι και να αντικατασταθούν όσοι μπαίνουν σε αναστολή» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «οι αισιόδοξες προβλέψεις λένε ότι έχει εμβολιαστεί το 95% και το 5% δηλαδή ένας αριθμός περίπου 500-600 εργαζόμενων δεν έχει εμβολιαστεί».
Όπως επισήμανε ο κ. Προσαλίκας, το θέμα της αναπλήρωσης των εργαζόμενων που τέθηκαν σε αναστολή «χρειάζεται συγκεκριμένες απαντήσεις» δεδομένου ότι μια δομή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό εργαζόμενων ανάλογα με τους φιλοξενούμενους.
«Προβλέπεται πρόστιμο 50.000 ευρώ εάν στον έλεγχο βρεθεί ότι απασχολείται εργαζόμενος μη εμβολιασμένος και ένα άλλο πρόστιμο αφορά την Περιφέρεια η οποία έχει ένα κυμαινόμενο πρόστιμο -φτάνει έως 15.000 ευρώ- για πλημμελή στελέχωση προσωπικού» κατέληξε ο κ. Προσαλίκας.
Να τονισθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΜΦΗ στην Ελλάδα λειτουργούν 320 κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων ιδιωτικού αλλά και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στα οποία εργάζονται πάνω από 12.000 άτομα ενώ φιλοξενούνται περίπου 30.000 άτομα.
Ιατρικά πιστοποιητικά προβλήματος υγείας
Στις δημόσιες προνοιακές δομές όπως είπε στο Sputnik o πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκης οι εργαζόμενοι που «δεν έχουν εμβολιαστεί είναι 300 άτομα, σε σύνολο 1.500 ατόμων».
Όπως είπε «αυτή τη στιγμή δεν έχει βγει κανείς σε αναστολή» καθώς η υπουργική απόφαση «που άλλαξε την Παρασκευή» δίνει δικαίωμα σε όσους έχουν πρόβλημα υγείας που δεν τους επιτρέπει να εμβολιαστούν να καταθέσουν τις σχετικές ιατρικές βεβαιώσεις.
«Οι εργαζόμενοι έχουν υποβάλει αίτημα στις επιτροπές. Η υπουργική απόφαση άλλαξε και τώρα λέει ότι σε τρεις ημέρες πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά, δηλαδή τις ιατρικές βεβαιώσεις (σ.σ. που πιστοποιούν ότι δεν μπορούν για λόγους υγείας να εμβολιαστούν). Πού θα βρουν τις βεβαιώσεις; Για παράδειγμα οι αλλεργιολόγοι είναι πολύ λίγοι και λείπουν με άδεια. Άρα λοιπόν κι αυτοί που πάσχουν από τα νοσήματα που περιγράφει η υπουργική απόφαση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μέσα σε τρεις ημέρες τα πιστοποιητικά από τους γιατρούς για να εξαιρεθούν», είπε ο κ. Γιαννάκος προσθέτοντας ότι οι ιατρικές βεβαιώσεις που καλούνται να καταθέσουν οι πάσχοντες πρέπει να είναι μόνο από δημόσια νοσοκομεία.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι «θα καταρρεύσουν οι δημόσιες δομές πρόνοιας» αφού όπως τονίζει «δεν πρόκειται να βρεθούν εργαζόμενοι με τρίμηνη σύμβαση» για να αναπληρωθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή.
«Πρέπει να ανασταλεί ο νόμος διαφορετικά η πρόνοια και η δημόσια υγεία θα διαλυθεί και θα είναι υπεύθυνοι» κατέληξε.