Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Ισραήλ, όσο εμβολιάζονται αυξάνονται τα κρούσματα

 

Παρότι στο Ισραήλ εμβολιάζονται με φρενήρεις ρυθμούς (ήδη κάνουν την 3η δόση οι άνω των 30) και μόνο ο Αρακέν Ντεμέλο έχει μείνει ανεμβολίαστος η χώρα ξπέρασε

αισίως το 1 εκατομμύριο συνολικά κρούσματα COVID από το ξεκίνημα της πανδημίας.

Χθες μάλιστα παρ’ ολίγο να κάνει ρεκόρ ημέρας στα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας. Περισσότεροι από 9.800 Ισραηλινοί βρέθηκαν θετικοί τη Δευτέρα κοντά στο υψηλό όλων των εποχών των νέων καθημερινών κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας. Το ποσοστό θετικότητας όλων όσων δοκιμάστηκαν τη Δευτέρα ήταν στο 6,63%, υψηλό που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Φεβρουάριο.

Κατά την κορύφωση του τρίτου κύματος στα μέσα Ιανουαρίου, περισσότερα από 10.000 κρούσματα αναφέρθηκαν σε μία ημέρα, αλλά ο αριθμός αυτός δεν έχει επαναληφθεί έκτοτε.

Στις 16 Αυγούστου, αναφέρθηκαν 8.772 νέα κρούσματα COVID, το οποίο ήταν το υψηλότερο ποσοστό μιας ημέρας στο τέταρτο κύμα μέχρι στιγμής.

Από το πρωί της Τρίτης, υπήρχαν 72.572 ενεργά κρούσματα COVID στο Ισραήλ, με 1.124 άτομα να νοσηλεύονται, 678 σε σοβαρή κατάσταση και 123 από αυτούς σε αναπνευστήρες. Από τα 141.472 τεστ COVID που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 9.831 βρέθηκαν θετικά.

Το υπουργείο ανέφερε ότι 12 άνθρωποι πέθαναν τη Δευτέρα και 30 την Κυριακή-χωρίς να αναφέρει πόσοι από τους νεκρούς ήταν εμβολιασθέντες και πόσοι όχι.

Oι νεκροί από COVID-19 στο Ισραήλ έφθασαν στους 6.856.

Παρά την εκτεταμένη και παρατεταμένη κυβερνητική εκστρατεία, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο επιλέξιμοι Ισραηλινοί δεν έχουν λάβει ακόμη το εμβόλιο COVID-19.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα, οι περίπου 1.080.000 άνθρωποι που δεν έχουν λάβει καμία δόση του εμβολίου είναι πιθανό να είναι ηλικίας 12-39 ετών και προέρχονται από μη προνομιούχο περιβάλλον.


Από το 1 εκατομμύριο Ισραηλινοί που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, το 31% είναι από τον αραβικό πληθυσμό και το 16% από την κοινότητα Haredi


Επομένως, τόσο οι Άραβες όσο και οι Haredim εκπροσωπούνται στον πληθυσμό όσων απορρίπτουν τα εμβόλια-21% και το 12% του συνολικού πληθυσμού, αντίστοιχα.


Συνολικά, οι ηλικιωμένοι Ισραηλινοί είναι πιο πιθανό να εμβολιαστούν, με περισσότερο από το 90% όλων των ατόμων άνω των 60 ετών να έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer COVID. Εν τω μεταξύ, μόνο το 29% των ατόμων ηλικίας 12-15 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 69% των ηλικιών 16 έως 19 ετών.


Όσοι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τους εφήβους τους είναι λιγότερο πιθανό να είναι καλά μορφωμένοι και πιο πιθανό να έχουν εισόδημα κάτω από το μέσο όρο, να είναι μεταξύ 34 και 45 ετών και να ζουν στην Ιερουσαλήμ ή στο νότο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.  Οι λόγοι που έδωσαν οι γονείς  για να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους ήταν: 24% ανησυχούσαν για παρενέργειες των εμβολίων, 17% δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου και το 13% υποστήριξε ότι ο ιός δεν είναι επικίνδυνος παιδιά.


Μεταξύ του αραβικού πληθυσμού, η κοινότητα των Βεδουίνων είναι η λιγότερο εμβολιασμένη και έχει τη μικρότερη πρόσβαση σε κέντρα εμβολιασμού. Μεταξύ των γονέων στην αραβική κοινότητα που δεν εμβολίασαν τα παιδιά τους, το 19% δήλωσε ότι ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου και το 19% δήλωσε ότι δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητά του.


Και στον πληθυσμό Haredi, μια πλειάδα γονέων που αρνήθηκαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους -το 34,4% – πιστεύουν ότι είχαν ήδη κορονοϊό και ως εκ τούτου προστατεύονται φυσικά.


Καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο την 1η Σεπτεμβρίου, περίπου 37.000 εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτικό προσωπικό δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβάλλουν αρνητικό τεστ COVID κάθε 72 ώρες και θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τα τεστ και να τα πραγματοποιούν στον ελεύθερο χρόνο τους, ανέφερε το κανάλι 12.


Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Kan, οι υπάλληλοι του σχολείου που αρνούνται να εμβολιαστούν ή να εξεταστούν θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο σχολείο και θα τους χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών.


Στο μεταξύ αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών που κάνουν οι Υγειονομικές Αρχές του Ισραήλ και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις για τους δύο θανάτους που θα μπορούσαν να συνδέονται με το εμβόλιο της Pfizer.

https://kourdistoportocali.com/news-desk/israil-gt-par-oligo-na-spasei-to-imerisio-rekor-kroysmaton-i-chthesini-mera-me-9-800-kroysmata/