Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Τι "φέρνει" η συμφωνία Τουρκίας - Σκοπίων: "Το μουσουλμανικό τόξο θα περιβάλλει όλη την Ελλάδα"


 

Νέα δεδομένα δημιουργεί η πενταετής στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Σκοπίων

Η πενταετής στρατιωτική και οικονομική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Σκοπίων που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών δημιουργεί νέα δεδομένα στα Βαλκάνια.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία κάθε χρόνο θα δίνει κονδύλια προκειμένου τα Σκόπια να εκσυγχρονίσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους και να αυξήσουν τη μαχητικότητα τους.

Στην Ελλάδα, αρκετοί είναι αυτοί που δεν είδαν με καλό μάτι τη συμφωνία τονίζοντας ότι πλέον το μουσουλμανικό τόξο έχει απλωθεί από άκρο σε άκρο των βόρειων συνόρων μας και το χέρι του Ερντογάν έχει αγκαλιάσει όλες τις γειτονικές μας χώρες δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ενώ δριμεία κριτική ασκούν στη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας ότι ουσιαστικά έχει καταρρεύσει ενώ η Ελλάδα έχει αναλάβει τη φύλαξη από αέρος της γείτονας χώρας.

Ένας εξ αυτών το στέλεχος του Κινήματος «Ελεύθεροι άνθρωποι» (τομέας εξωτερικής πολιτικής), Μιχάλης Πατσίκας.

«Κατέρρευσε τελείως το αφήγημα του Τσίπρα και του Κοτζιά και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι ουσιαστικά και η απαγκίστρωση των Σκοπίων από την αγκαλιά της Τουρκίας και το επιβεβαιώνει και η πενταετής συμφωνία αλλά και όλες οι υπόλοιπες που έχουν γίνει. Η Τουρκία όλο αυτό το διάστημα έχει παρουσία με δωρεά 7.500 στολών στον σκοπιανό στρατό, με δωρεά αρματοφόρων οχημάτων κ.α. Και οι δηλώσεις της υπουργού Αμύνης των Σκοπίων είναι ότι η Τουρκία δεν είναι ένας απλός σύμμαχος αλλά ότι έχει σημαίνοντα ρόλο και στην επίσκεψη της στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι θα αγοράσει και στρατιωτικό υλικό» είπε ο κ. Πατσίκας.

Εκτιμά επίσης ότι ενώ η Ελλάδα υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών όπου διευθετήθηκε το όνομα της γείτονας και ανέλαβε την προστασία του εναέριου χώρου της γείτονας πλέον η αγκίστρωσε της στο άρμα της Τουρκίας - όπως και της Αλβανίας- αποτελούν «βόμβα στα θεμέλια των Βαλκανίων».

«Τι μένει στην Ελλάδα; Μένει η προδοσία, η παραχώρηση του ονόματος, η αγγαρεία της εκπαίδευσης του στρατού των Σκοπιανών και η προστασία του εναέριου χώρου με τα αεροπλάνα της Ελλάδας. Μένει η κοροϊδία. Αποδεικνύεται ότι είναι μια βόμβα στα θεμέλια των Βαλκανίων γιατί είναι ένα θέμα και για την ειρήνη αυτό που κάνει ο Ερντογάν που έχει απλώσει το μακρύ του χέρι και στα Σκόπια και στην Αλβανία. Δύο σύμμαχοι μας μέσα στο ΝΑΤΟ του επηρεάζει άμεσα ο Ερντογάν. Επομένως, καταρρέει τελείως η Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι ένα αφήγημα το οποίο δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη Δημοκρατία, ούτε με την ειρήνη, ούτε φυσικά με την ιστορική αλήθεια που φωνάζαμε» είπε.


Για περικύκλωση της Ελλάδας από το μουσουλμανικό τόξο του ο Τούρκου προέδρου Ερντογάν έκανε λόγο στο Sputnik ο συγγραφέας- αναλυτής και επικεφαλής του κινήματος «Άρδην», Γιώργος Καραμπελιάς.

«Είναι φανερό ότι η Τουρκία δοκιμάζει να περικυκλώσει την Ελλάδα με τα Βαλκάνια και τα Σκοπια. Έχει μια τέτοια στρατηγική, σε ένα βαθμό έχει και πολύ καλές σχέσεις με τη Βουλγαρία επομένως κάνει μια κυκλωτική κίνηση η οποία θα δούμε που θα καταλήξει. Πάντως, είναι σημαντικό το ότι προχώρησε σε κάτι τέτοιο (σ.σ. εννοεί τη στρατιωτική συμφωνία) κι αυτό δείχνει το πόσο βλακώδης ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών από την πλευρά της Ελλάδας. Και την ίδια στιγμή υποτίθεται ότι η Ελλάδα καλύπτει αεροπορικά τα Σκόπια και πάει και κάνει τη συμφωνία με την Τουρκία. 

Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν και τους Αλβανούς των Σκοπίων που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση για σχέσεις με την Τουρκία αλλά και οι Αλβανοί συνολικότερα και του Κοσόβου και της Αλβανίας έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκία. Νομίζω ότι επεκτείνουν αυτό το μουσουλμανικό τόξο το οποίο θα περιβάλλει όλη την Ελλάδα» είπε ο κ. Καραμπελιάς

https://sputniknews.gr/20210824/ti-fernei-i-symfonia-toyrkias---skopion-to-moysoylmaniko-toxo-tha-perivallei-oli-tin-ellada-16912239.html