Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Το πείραμα στο Ισραήλ απέτυχε, ακολουθεί το Ελληνικό βατερλώ


 Ισραήλ: Νέα μέτρα ενόψει, καθώς «φουντώνουν» κρούσματα και διασωληνώσεις

Το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού από τις αρχές Φεβρουαρίου, κατέγραψε χθες το Ισραήλ, με 6.275 νέα περιστατικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, έχει φτάσει σε υψηλό έξι μηνών με 394 περιπτώσεις, δύο ημέρες αφότου η κυβέρνηση αυστηροποίησε τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να περιορίσει το ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα σε όλη τη χώρα.

Μετά από μια σταθερή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, το ποσοστό των θετικών τεστ για covid-19 εκτινάχθηκε χθες στο 4,91%.

Περισσότεροι από 5,8 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, 5,4 εκατομμύρια και τη δεύτερη, ενώ 577.899 έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση. 

Χθες, τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) πρόσθεσαν το Ισραήλ στις χώρες που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια εκεί.


Το CDC ανέβασε το Ισραήλ στην κατηγορία «Επίπεδο 4: Πολύ υψηλό επίπεδο COVID-19», συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς να διασφαλίσουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι πριν ταξιδέψουν, εάν πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψουν στο Ισραήλ.


Προειδοποίησε επίσης ότι λόγω της τρέχουσας κατάστασης στο Ισραήλ, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες ενδέχεται να κινδυνεύουν να προσβληθούν και να μεταδώσουν παραλλαγές του COVID-19. Η ταξιδιωτική οδηγία περιλαμβάνει επίσης τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Το CDC είχε προηγουμένως ταξινομήσει το Ισραήλ ως χώρα «επιπέδου 3», συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς να αποφύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες ότι το Ισραήλ κατευθύνεται σε νέο αποκλεισμό, ο υπουργός Υγείας Νίτζαν Χόροβιτζ δήλωσε χθες ότι μια γενική καραντίνα είναι η «έσχατη λύση» και ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό, τι μπορεί για να την αποφύγει. «Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα», δήλωσε ο Χόροβιτζ και πρόσθεσε: «Καθορίζουμε την υποδομή που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε με τον κορονοϊό μακροπρόθεσμα».


Παράλληλα χθες, ο «τσάρος» του Ισραήλ για τον κορονοϊό, Ναχμάν Ας είπε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη καταλήξει στο νούμερο που θα πυροδοτεί τον αποκλεισμό. «Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, δεν αφορά μόνο τον αριθμό των ασθενών με σοβαρή νόσηση. Είναι επίσης ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε αναπνευστική υποστήριξη, το ποσοστό μόλυνσης και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων», δήλωσε ο Ας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Τις επόμενες ημέρες, θα δούμε αν η νοσηρότητα επιβραδύνεται και αν χρειαστεί θα ξεκινήσουμε επιπλέον βήματα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η επίδραση της τρίτης δόσης του εμβολίου στην επιδημία πρέπει να εξεταστεί.


Ο Ας επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους Ισραηλινούς να εμβολιαστούν, αλλά επεσήμανε ότι το υπουργείο δε σχεδιάζει να λάβει μέτρα εναντίον των αρνητών.


Την Κυριακή, το Ισραήλ επανέφερε αρκετούς περιορισμούς προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Το Green Pass - πιστοποιητικό που χορηγείται στον πλήρη εμβολιασμό ή στην απόδειξη νόσησης/ανοσίας - απαιτείται πλέον σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ξενοδοχεία, γυμναστήρια, εστιατόρια, κινηματογράφους, καφετέριες και συνεδρίες. Εξαιρούνται οι χώροι λατρείας. Επίσης, οι μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές και σε υπαίθριες συγκεντρώσεις περισσότερων από 100 ατόμων.


Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα στα σύνορά του και πλέον θα απαιτεί, οι αφίξεις παγκοσμίως - εκτός από 10 χώρες - να περνάνε σε εκτεταμένη απομόνωση - ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού τους κατά του νέου κορονοϊού.


Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 16 Αυγούστου, εν αναμονή της έγκρισης από μια επιτροπή της Κνεσέτ η οποία είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη. Σύμφωνα με αυτό το μέτρο, οι αφίξεις από μόνο 10 χώρες θα επιτρέπεται να εισέλθουν στο Ισραήλ χωρίς να απαιτείται εκτεταμένη απομόνωση κατά την επιστροφή, εάν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τον COVID-19. Αντ 'αυτού, θα χρειάζεται να απομονωθούν μόνο για 24 ώρες ή έως ότου λάβουν αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Η σχετική λίστα περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Αυστρία, την Κίνα, την Τσεχία, το Χονγκ Κονγκ, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν. Από αυτές, μόνο η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Μολδαβία επιτρέπουν σήμερα την είσοδο στους Ισραηλινούς.

https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/305875_israil-nea-metra-enopsei-kathos-foyntonoyn-kroysmata-kai-diasolinoseis