Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Γιατί oι Σατανιστές Eναντιώνονται στους Νόμους για τις Εκτρώσεις;

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE UK.

To Βroadly είναι ένα κανάλι γυναικείου ενδιαφέροντος, που έρχεται σύντομα από το VICE.

Ακολουθήστε το στο Twitter, το Facebook και το Instagram.

Η φράση «οι σατανιστές, οι επαγγελματίες των αμβλώσεων» ακούγεται σαν διαταραγμένη φαντασία, κάποιου συντηρητικού πολιτικού. Όμως, υπάρχουν όντως τέτοιοι τύποι. Πριν από δύο εβδομάδες, τα μέλη του Σατανιστικού Ναού κατέθεσαν μήνυση εναντίον των αυστηρών περιορισμών για τις αμβλώσεις στο Μιζούρι, υποστηρίζοντας ότι τέτοιοι νόμοι παραβιάζουν το δικαίωμα της Πρώτης Τροπολογίας, στη θρησκευτική έκφραση.

Η ρητορική γύρω από τις αμβλώσεις, στην Αμερική, είναι εξαιρετικά πολωμένη. Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν παραλληλισμό μεταξύ της «δολοφονίας αγέννητων μωρών» και της θυσίας αθώων παιδιών στη Σκοτεινή Κυριαρχία της Κόλασης.

 Ωστόσο, τα κίνητρα του Σατανιστικού Ναού δεν είναι τόσο αισχρά όσο τα κάνει να φαίνονται το Σατανιστικό «σωματείο»: Πρώτα απ' όλα, στον Σατανιστικό Ναό δεν λατρεύουν πραγματικά τον διάβολο. Χαρακτηρίζουν το σύστημα της πίστης τους ως «μη υπερφυσικό», ως μια πολιτιστική αφήγηση που επικεντρώνεται στη λογοτεχνική μορφή του Σατανά, τον οποίον θεωρούν στασιαστή άγγελο.

Αυτό δεν είναι καν είδηση, για οποιονδήποτε φιλελεύθερο ή ενημερωμένο άνθρωπο: Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο Σατανιστικός Ναός έχει γίνει διαβόητος για τις προκλήσεις του, που κυμαίνονται μεταξύ τέχνης και διαμαρτυρίας, πολλές από τις οποίες επικεντρώνονται στην υποκρισία της θεσμοθετημένης θρησκείας. Κάθε νέα δράση προσελκύει την προσοχή, αλλά προκαλεί αρκετά προβλέψιμες απαντήσεις (συνήθως, επαινείται από την αριστερά και αφήνει αδιάφορους τους συντηρητικούς). Βοηθά το ότι οι προηγούμενοι αντίπαλοι του Ναού τείνουν να είναι γελοίοι ή παράλογοι, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ομάδα που αντέδρασε φτιάχνοντας ένα δίμετρο άγαλμα από τις Δέκα Εντολές, το οποίο κατασκευάστηκε στο καπιτώλιο της Οκλαχόμα, σε απάντηση ενός σατανιστικού ειδώλου - ένα χάλκινο γλυπτό 2,5 μέτρων της θεότητας Baphomet που πλαισιώνεται από δύο παιδιά. (Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Οκλαχόμα αποφάσισε την απομάκρυνση του αγάλματος των Δέκα Εντολών - το Σύνταγμα της Οκλαχόμα απαγορεύει τη χρήση δημόσιων πόρων ή περιουσίας για την προαγωγή της θρησκείας. Πλέον, ούτε το άγαλμα Baphomet έχει λόγο και δικαίωμα ύπαρξης εκεί, οπότε ο Ναός θα παρουσιάσει το άγαλμα στο Ντιτρόιτ, αργότερα μέσα στον μήνα).

Σύμφωνα με τον Lucien Greaves, εκπρόσωπο και συνιδρυτή του Ναού, αυτός και ένας φίλος του, ο Malcolm Jarry, ίδρυσαν τον Σατανιστικό Ναό το 2013. Έναν χρόνο μετά την ίδρυση, έγιναν γνωστοί με την παρουσίαση του «Pink Mass» στο μνήμα της μητέρας του ιδρυτή της Εκκλησίας των Βαπτιστών του Γουέστμπορο, του Fred Phelps. Η τελετή, αν και είχε υποτιμηθεί, ήταν αποτελεσματική, αν θα μπορούσαμε να την πούμε έτσι, και ήταν η εξής: ομοφυλόφιλα ζευγάρια φιλήθηκαν πάνω στην ταφόπλακα της μακαρίτισσας, με την πρόθεση να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό της, στη μετά θάνατον ζωή. Πριν από αυτό, ο Greaves και ο Jarry είχαν δώσει μια διάλεξη στο Harvard Graduate School of Education. «Bάλαμε κάτω το σχέδιο για τoν Σατανιστικό Ναό και είπαμε πως θα κάναμε μια προσπάθεια ενάντια στους κανονισμούς των αμβλώσεων», θυμάται.

Αυτή η φαινομενικά ασυνήθιστη συμμαχία, μεταξύ Σατανισμού και ακτιβισμού -σχετικά με το δικαίωμα στην έκτρωση- γίνεται πολύ πιο εύλογη αν σκεφτεί κανείς τα βασικά δόγματα του Ναού: το πρώτο είναι ότι το ίδιο το ανθρώπινο σώμα είναι απαραβίαστο, κτήμα του «ιδιοκτήτη» του και μόνο. Το άλλο είναι ότι οι πεποιθήσεις των μελών πρέπει να είναι σύμφωνες με τις καλύτερες επιστημονικές εκτιμήσεις του κόσμου και κανείς δεν θα πρέπει να στρεβλώνει ποτέ επιστημονικά δεδομένα για να χωρέσει τον δικό του τρόπο σκέψης. «Είναι πολύ σαφές για μας. Τα ζητήματα σωματικής αυτονομίας δεν παραβιάζονται από τη θέληση κάποιου άλλου προσώπου», λέει ο Greaves. «Πιστεύουμε ότι ένα έμβρυο είναι κάτι που ανήκει στη γυναίκα και είναι δική της απόφαση τι θα κάνει με αυτό».

Αυτό, βέβαια, έρχεται σε άμεση αντίθεση με την «υπέρ της ζωής» λογική του κινήματος, που υποστηρίζει ότι η ζωή ξεκινά να μετρά από τη σύλληψη ενός παιδιού και ο τερματισμός της εγκυμοσύνης είναι ισοδύναμος με την αφαίρεση της ζωής ενός παιδιού, που το μόνο που του μένει είναι να γεννηθεί. Τα τελευταία 5 χρόνια, οι «υπέρ της ζωής» πολιτικοί έχουν καταφέρει 282 περιορισμούς εκτρώσεων, σε μερικούς από τους οποίους υπαγορεύουν τι είδους πληροφορίες θα πρέπει να παρέχουν οι γιατροί στους ασθενείς τους. Τώρα, 35 πολιτείες απαιτούν οι γυναίκες να λαμβάνουν συμβουλευτική καθοδήγηση πριν από την περάτωση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Από αυτές τις πολιτείες, οι 28 ορίζουν ότι οι γυναίκες πρέπει, στη συνέχεια, να περάσουν μια περίοδο αναμονής 24 ωρών, πριν προχωρήσουν στη διαδικασία. Παρόλο που η νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη, έχει επανειλημμένα αποτύχει να «περάσει», 5 πολιτείες απαιτούν από τους παρόχους άμβλωσης να λένε στους ασθενείς τους ότι ένα έμβρυο είναι ένα ξεχωριστό ζωντανό ανθρώπινο ον.

Τα «υπέρ της ζωής» και «υπέρ της επιλογής» κινήματα έχουν τυπικά περιοριστεί, ως αντίπαλες πολιτικές ιδεολογίες. Σύμφωνα με το πώς το βλέπει ο Σατανιστικός Ναός, το κίνημα «υπέρ της ζωής» έχει θρησκευτικά κίνητρα. «Το κίνημα "υπέρ της επιλογής" επιδιώκει την απελευθέρωση, από τις θρησκευτικές βάσεις, της συζήτησης για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα», λέει ο JEX Blackmore, ο διευθυντής του Σατανιστικού Ναού του Ντιτρόιτ. «Οι πεποιθήσεις μας είναι σύμφωνες με τις καλύτερες επιστημονικές απόψεις του κόσμου, παρά τις θεολογικές απόψεις κάποιων».

«Το επιχείρημα που παρουσιάζεται σε εμάς, από τις ομάδες "υπέρ της ζωής", είναι ότι το έμβρυο είναι ένα ακόμη σώμα», λέει ο Greaves. «Αυτό αποτελεί μια θρησκευτική άποψη. Το επίκεντρο του αγώνα μας είναι ότι το κράτος δεν έχει δικαίωμα να προσηλυτίσει μια γυναίκα, σε καμία περίπτωση».

Λόγω του ότι ο Σατανιστικός Ναός εστίασε στην προσωπική αυτονομία και την επιστημονική κατανόηση, τα μέλη του Ναού υποστηρίζουν ότι τέτοιες κρατικές πρακτικές προσηλυτισμού συνιστούν παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας. Τον Ιούλιο του 2014, ο Σατανιστικός Ναός ξεκίνησε μια εκστρατεία με την ελπίδα να βοηθήσει τις γυναίκες να παρακάμψουν την κρατική εντολή παροχής συμβουλών, δημοσιεύοντας μια ανακοίνωση απαλλαγής/εξαίρεσης, στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Η βασική ιδέα πίσω από αυτήν την απαλλαγή/εξαίρεση είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να την παρουσιάσουν στους παρόχους έκτρωσης. Η δημοσίευση λέει, μεταξύ άλλων, «θεωρώ την Πολιτική Ενημέρωση ως μια κατάσταση κατευθυνόμενης προσπάθειας για την αποθάρρυνση από τις αμβλώσεις… Η Πολιτική Ενημέρωση μου επιβάλλει μια ανεπιθύμητη και σημαντική επιβάρυνση για τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις».

Περίπου έναν χρόνο μετά, ο Greaves δημοσίευσε το παραπάνω για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα της οργάνωσής του. Ένα ανώνυμο μέλος του Σατανιστικού Ναού από το Μιζούρι -αναφέρεται στα ΜΜΕ ως «Mary Doe»- έγινε η πρώτη γυναίκα που το παρουσίασε σε έναν πάροχο άμβλωσης.

Το Μιζούρι είναι μία από τις πολιτείες που απαιτούν την παροχή συμβουλών πριν την άμβλωση, καθώς και μια υποχρεωτική περίοδο αναμονής. Επιπλέον, η νομοθεσία του Μιζούρι είναι ιδιαίτερα σκληρή. Είναι μία από τις τρεις πολιτείες που απαιτούν μια γυναίκα να περιμένει ένα πλήρες 72ωρο από τη λήψη «συμβουλών» για να επιστρέψει στη διαδικασία της άμβλωσης. Είναι, επίσης, μία από τις πέντε πολιτείες που ζητούν αυτό που οι πάροχοι λένε στους ασθενείς τους, ότι η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη. Πλέον, έχει απομείνει μία μόνο κλινική αμβλώσεων σε ολόκληρο το Μιζούρι - Planned Parenthood στο Σεντ Λούις. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Μιζούρι, κάθε εργαζόμενος του Planned Parenthood, που αρνείται να πει σε μια γυναίκα ότι το έμβρυο είναι «ένα ξεχωριστό, μοναδικό, ζωντανό ανθρώπινο ον» και στη συνέχεια να τη στείλει μακριά για να προβληματιστεί για τρεις ημέρες, μπορεί να «φορτωθεί» με μια ποινή κατηγορίας Β'.

Όταν η Doe παρουσίασε την επιστολή εξαίρεσης/απαλλαγής σε έναν γιατρό στο Planned Parenthood του Σεντ Λούις, απέρριψαν την αίτησή της όπως όριζε ο νόμος. Αργότερα, τον ίδιο μήνα, ο Σατανιστικός Ναός και η Doe κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Jay Nixon -κυβερνήτης του Μιζούρι- και του Chris Koster -γενικός εισαγγελέας της πολιτείας- ισχυριζόμενοι ότι η περίοδος αναμονής, που συνιστά ο νόμος, αποτελεί παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας της Doe. Στις 22 Ιουνίου, οι Nixon και Koster αιτήθηκαν να απορριφθεί το ένταλμα, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία πως οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της Doe είχαν όντως παραβιαστεί.

Ωστόσο, ο Greaves υποστηρίζει σταθερά ότι μια έκτρωση μπορεί να καταλογιστεί ως δοκιμασία των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενός ατόμου, σύμφωνα τα κεντρικά δόγματα του σατανισμού. Στις 29 Ιουνίου, ο Σατανιστικός Ναός άσκησε έφεση στην κίνηση των Nixon και Koste. Σε αυτήν, ο δικηγόρος του Σατανιστικού Ναού, ο W. James MacNaughton, επιβεβαιώνει ότι η πράξη της έκτρωσης, στην περίπτωση της Mary Doe, είχε ως κίνητρο τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις.

Το να υποστηρίζεις ότι η άμβλωση μπορεί να αποτελέσει έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι σχεδόν το πιο αμφισβητούμενο πράγμα που υπάρχει, κάτι που γνωρίζει ο Greaves. «Φυσικά, δεν υποστηρίζουμε την άμβλωση συγκριτικά με τη γέννηση. Είναι στο χέρι της κάθε γυναίκας. Έχει την ελευθερία της επιλογής, κάτι που το θεωρούμε ιερό», λέει.

Μία ημέρα αφού το Μιζούρι κατέθεσε αίτημα για να απορρίψει τον ισχυρισμό του Σατανιστικού Ναού, ο Ναός και η Μaria Doe κατέθεσαν αγωγή. Ο Greaves είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για το παραπάνω. «Προς το παρόν, αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ώστε να αποδείξουμε ότι οι θρησκευτικές εξαιρέσεις και τα προνόμια δεν αποτελούν αποκλειστική ιδιοκτησία της Χριστιανικής Δεξιάς». Εάν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του Σατανιστικού Ναού, ο Greaves ελπίζει ότι και άλλες γυναίκες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Mary Doe, στην παράκαμψη των περιορισμών της άμβλωσης με θρησκευτικά κίνητρα.

Ακολουθήστε το VICE στο Twitter, Facebook και Instagram.

https://www.vice.com/el/article/jpxqgg/satanistes-enantion-nomon-gia-ektroseis