Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν το κορωνοϊό παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες. Προς ποια μεριά δεν μας λέει το δημοσίευμα της DW...


Κορωνοϊός και μυστικές υπηρεσίες

 Με μια πρώτη ματιά ο κορωνοϊός και οι μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Oι μυστικές υπηρεσίες διεθνώς παρακολουθούν ωστόσο με μεγάλο ενδιαφέρον τις πανδημίες. Γιατί;

Στο τέλος του 2002 όταν ξέσπασε η λοίμωξη που έγινε γνωστή ως Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) - παρόμοια με τον κορωνοϊό λοίμωξη του αναπνευστικού- ήταν η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα, που μόλις είχε αρχίσει. 

Η ασθένεια ξεκίνησε από τη νότια Κίνα και κόστισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους. Η κινεζική κυβέρνηση όμως προσπάθησε να κρατήσει αρχικά μυστική την εξάπλωση του ιού.

Όπως αποκαλύπτει όμως η γερμανική εφημερίδα Die Welt, οι γερμανικές μυστικές γνώριζαν πολλές εβδομάδες πριν τι συνέβαινε. Παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των κινεζικών αρχών και δεν μάθαιναν πληροφορίες μόνο για την ασθένεια αλλά και για την προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να αποκρύψει την εξάπλωσή της.

Με παρόμοιο τρόπο κινούνται τώρα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το Yahoo News. Η κεντρική αμερικανική υπηρεσία Director of National Intelligence, που αποτελείται από 17 μυστικές υπηρεσίες, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και τις αξιολογεί. Η παρακολούθηση δεν αφορά μόνο τη γνωστή σε όλους CIA αλλά και την μυστική υπηρεσία για ιατρικά θέματα και δημόσιας υγείας, το  National Center for Medical Intelligence (NCMI) καθώς και τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες DIA (Defense Intelligence Agency).

Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τα πάντα

Και στην περίπτωση μιας πανδημίας οι μυστικές υπηρεσίες κάνουν αυτό που γνωρίζουν πάντα... δηλαδή συλλέγουν πληροφορίες

Και στην περίπτωση μιας πανδημίας οι μυστικές υπηρεσίες κάνουν αυτό που γνωρίζουν πάντα... δηλαδή συλλέγουν πληροφορίες

Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν κυριολεκτικά τα πάντα. Πέρα από τις ειδήσεις και τις επίσημες ειδησεογραφικές σελίδες, παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά κυρίως παρακολουθούν το παρασκήνιο. Συνεργάτες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Ιράν ή στην Κίνα μπορούν να τους παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που αφορούν τη διάδοση της ασθένειας, τα σχέδια και τις δυνατότητες διάδοσης στο εξωτερικό, ούτως ώστε να μπορέσουν να εκτιμήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι μυστικοί πράκτορες και οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν φυσικά ούτε να θεραπεύσουν ούτε να σταματήσουν τον κορωνοϊό. Μπορούν όμως να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθεί η αβεβαιότητα στον τοπικό πληθυσμό και φυσικά μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα τη γενικότερη κατάσταση.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι μυστικές υπηρεσίες κάνουν αυτό που κάνουν πάντα. Συγκεντρώνουν πληροφορίες που δεν θα μπορούσε να έχει εύκολα πρόσβαση κανείς. Αυτό ισχύει κυρίως για χώρες όπως την Κίνα και το Ιράν όπου η εμπιστοσύνη στις επίσημες πηγές πληροφόρησης δεν είναι μεγάλη. Το κλείσιμο των συνόρων, οι καραντίνες στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ βασίζονται βέβαια και στις επίσημες πηγές πληροφόρησης. Ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό επικουρικό ρόλο.

Κρίστοφερ Νέρινγκ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

https://www.dw.com/el/%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82/a-52798633