Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Ο Χαραντινάι απειλεί τη Σερβία με ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία…


Μετά τις προθέσεις του αρχηγού του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης Αλμπίν Κούρτι για ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία,
 

τώρα παρουσιάζονται σε έντονο βαθμό οι δηλώσεις του αρχηγού του πολιτικού φορέα της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου»- AAK, Ραμούς Χαραντινάι.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος κατηγορείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου, «επέστρεψε στην ιδέα της ένωσης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας», όπως αναφέρει δημοσίευμα του Κοσόβου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με υποστηρικτές του κόμματος που ηγείται, ο Ραμούς Χαραντινάι τόνισε ότι παρόλο που έχουν περάσει 20 χρόνια από τον πόλεμο με τη Σερβία, η κατάσταση είναι στάσιμη.

«Οι πολίτες θα ψηφίσουν την Κυριακή και θα αποφασίσουν. Έχουμε πει ότι αυτές οι εκλογές είναι επίσης δημοψήφισμα. Για να είμαστε δίκαιοι είναι δημοψηφίσματα, σε τουλάχιστον δύο σημαντικά θέματα. Το πρώτο είναι το διεθνές μας καθεστώς ή το πεπρωμένο μας στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση. 

»Έχουμε κηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος, αλλά έχουν περάσει 20 χρόνια από την απελευθέρωση και συνεργαζόμαστε - ακόμη και με τη διεθνή κοινότητα - για να οριστικοποιήσουμε την ιθαγένεια μας και να είμαστε υπερήφανοι  ως μέλη του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, αλλά και να προσχωρήσουμε στην ΕΕ.

»Τώρα που έχουν περάσει 20 χρόνια και δεν είμαστε ακόμα κοντά σε αυτούς τους στόχους, τίθεται το ερώτημα τι θα κάνουμε. 

Θα περιμένουμε άλλα 20 χρόνια; Αυτή την Κυριακή αποφασίζουμε αν θα περιμένουμε άλλα 20 χρόνια, ή έχουμε δουλειά να κάνουμε σχετικά με το διεθνές καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και την ένταξή μας στην ευρωατλαντική ένταξη».

Προειδοποίησε τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι το Κοσσυφοπέδιο θα ενταχθεί στην Αλβανία το 2025, εάν δεν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

«Ο λόγος για τον οποίο έχουμε κολλήσει είναι η Σερβία, τα εμπόδια μας είναι η Σερβία και ο Βούτσιτς. Εάν ψηφιστεί το AAK, τότε ψηφίζομαι επίσης ως πρόεδρος της χώρας. Ως πρόεδρος της χώρας, θα εκτελέσω τις υποθέσεις του Κοσσυφοπεδίου, αγνοώντας τη Σερβία. Θα πάμε στη λογική των ενεργειών που κάναμε στο παρελθόν με τον Στρατό, την Τρέπσα και την ενεργειακή ανεξαρτησία.

»Το Κοσσυφοπέδιο θα προχωρήσει. Γιατί είμαι τόσο σίγουρος ότι το Κοσσυφοπέδιο θα προχωρήσει; Εάν το 2025 δεν είμαστε μέλος του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και δεν είμαστε στη διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ, θα εργαστώ για να ψηφίσουμε μαζί για να αποφασίσουμε την ένωση με την Αλβανία», είπε ο Χαραντινάι.

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος