Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Μάσλοβ: Τα πλεονεκτήματα του Sputnik V και ο στόχος για επιστροφή των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα - Δήλωση Προέδρου Βλ. Πούτιν


Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ υπενθυμίζει με άρθρο του την πρόθεση της Ρωσίας να προσφέρει το εμβόλιο Sputnik V σε όποια χώρα το έχει ανάγκη.

Στην βαρύνουσα σημασία που έχουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και τον ρόλο που έχει παίξει η Ρωσία στην ανάπτυξή τους αναφέρθηκε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ.

Ο πρέσβης, με άρθρο του στα Νέα, υπενθυμίζει την εξαρχής κινητοποίηση της Ρωσίας για το ζήτημα, όχι μόνο στην ανάπτυξη των εμβολίων αλλά και στο να προσφέρει βοήθεια στις χώρες που είχαν ανάγκη. 

Αναφέρεται δε στη μακρά παράδοση της Ρωσίας στον τομέα των εμβολίων και στα τρία διαφορετικά εμβόλια που ανέπτυξε.

«Το κύριο όπλο μας έναντι του ιού παραμένει το Sputnik V, το οποίο πέρασε με επιτυχία όλες τις τρεις φάσεις κλινικών δοκιμών και παράγεται μαζικά. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί. Μόνο στη Ρωσία τουλάχιστον την 1η δόση έλαβαν πάνω από 2,2 εκατ. κάτοικοι και συνολικά στα εμβολιαστικά κέντρα είναι διαθέσιμα 5,5 εκατ. εμβόλια» σημειώνει.

Τονίζει δε πως το εμβόλιο έχει εγκριθεί σε πολλές χώρες και εξηγεί τον τρόπο που λειτουργεί.

«Το συγκεκριμένο σκεύασμα, όπως επισημαίνουν οι Ρώσοι επιστήμονες, διακρίνεται για τη λεγόμενη «ετερογενή ενίσχυση», τη χρήση δύο διαφορετικών φορέων αδενοϊών (Ad26 και Ad5) σε δύο ξεχωριστές δόσεις. Αυτό παρέχει πιο ισχυρή και διαρκή ανοσία – για δύο, ίσως και περισσότερα, χρόνια» τονίζει.

Μάλιστα, αναφέρεται και στη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet στις 2 Φεβρουαρίου 2021 που για τις τρεις φάσεις κλινικών δοκιμών, δίνει αποτελεσματικότητα 91,6%, ενώ προστατεύει κατά 100% από τη δυσμενή πορεία της νόσου.

Σημειώνει ακόμα πως στα πλεονεκτήματά του είναι πως μπορεί να φυλάσσεται έως δύο μήνες και να μεταφέρεται σε θερμοκρασίες ψυγείου (+2 +8°С), που διευκολύνει τη διανομή του ενώ το κόστος μιας δόσης είναι 8 ευρώ.

Ο πρέσβης μιλά για την έκδοση Sputnik Light που είναι ιδανική για κράτη που για διάφορους λόγους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια αλλά τα έχουν επείγουσα ανάγκη για την ανάσχεση των εξάρσεων της επιδημίας ενώ κάνει γνωστό πως υπό επεξεργασία βρίσκεται το Sputnik V σε μορφή σκόνης για διάλυμα και ρινικό σπρέι. 

«Ο επίδοξος στόχος είναι να εξασφαλιστεί η ανοσία αγέλης (60-70% του πληθυσμού) έως τα μέσα του καλοκαιριού. Αυτό αναμφίβολα θα έχει θετικά αποτελέσματα και από την άποψη της τουριστικής κίνησης με την Ελλάδα, που παραδοσιακά αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για τους Ρώσους» προσθέτει.

Ξεκαθαρίζει για ακόμη μία φορά πως η Ρωσία είναι απολύτως ανοιχτή στη διεθνή συνεργασία αλλά δεν πρέπει να δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι δήθεν επιβάλλει το εμβόλιό της σε τρίτες χώρες.

Επιπλέον, επισημαίνει πως το Ρωσικό Ίδρυμα Άμεσων Επενδύσεων κατέθεσε στις 29 Ιανουαρίου 2021 αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) με τις διαδικασίες έγκρισης να εκτιμά πως θα ολοκληρωθούν εντός Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2021

«Όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, στο θέμα των εμβολίων ο ανταγωνισμός μπορεί να φαίνεται αναπόφευκτος, αλλά πρέπει να υπερισχύσουν οι ανθρωπιστικοί λόγοι. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μέγεθος της κρίσης υπαγορεύει την ένωση των δυνάμεων ώστε να πλησιάσουμε την ημέρα της νίκης επί του κοινού μας εχθρού – η πανδημία του COVID-19 πλήττει όλους τους λαούς. Αυτό είναι το μήνυμα της Ρωσίας: “Όχι” στην τεχνητή αντιπαράθεση, “Ναι” στη συνεργασία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών» καταλήγει.

https://sputniknews.gr/rosia/202102209704717-maslov-ta-pleonektimata-tou-Sputnik-V-kai-o-stohos-gia-epistrofi-ton-roson-touriston-stin-ellada/