Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Η αυτοκτονία που έφερε αποκαλύψεις: Η κατάθλιψη και το άγχος μαστίζουν τους ποδοσφαιριστές


Περίπου 9 στους 10 ποδοσφαιριστές που έμειναν χωρίς δουλειά την περσινή σεζόν στη Βρετανία εμφάνισαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Η είδηση της αυτοκτονίας του 18χρονου ποδοσφαιριστή Τζέρεμι Ουίστεν τον περασμένο Οκτώβριο έφερε ξανά στην επιφάνεια το θέμα της κατάθλιψης στον– για πολλούς– «λαμπερό» κόσμο του ποδοσφαίρου.
Ο νεαρός Βρετανός έδωσε τέλος στη ζωή του επειδή «κόπηκε» από την ακαδημία της Μάντσεστερ Σίτι και δεν άντεξε το βάρος της απόρριψης αλλά και το άγχος της αναζήτησης νέας ποδοσφαιρικής στέγης.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Το 2014 η Ένωση Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (EPA) είχε αποκαλύψει ότι κάθε χρόνο 700 περίπου ποδοσφαιριστές χάνουν τη δουλειά τους κάθε χρόνο, μένοντας ελεύθεροι από την ομάδα τους.

Σύμφωνα με την Ένωση, μόνο το 2020 βοήθησε 500 ποδοσφαιριστές που είχαν ψυχολογικά προβλήματα.

Μια πρόσφατη έρευνα του βρετανικού καναλιού ITV Sport ανάμεσα σε 1000 ποδοσφαιριστές που τη σεζόν 2019-20 έμειναν χωρίς δουλειά αποκάλυψε πως το 88% αυτών αντιμετώπισαν προβλήματα άγχους και κατάθλιψης. Επίσης ένα ποσοστό 72% αυτών θεώρησαν πως δεν είχαν την κατάλληλη βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.

«Ξέρω πώς νιώθετε, μιλήστε»

Ο νεαρός παίκτης της Μπλάκμπερν, Τάιρις Ντόλαν, ήταν ο καλύτερος φίλος του αδικοχαμένου Ουίστεν και ένας εξ αυτών που κουβάλησαν το φέρετρο στην κηδεία του.

«Μου λείπει κάθε μέρα που περνάει και είναι δύσκολο γιατί ήταν και θα είναι ο καλύτερος μου φίλος», είπε φανερά φορτισμένος ο Ντόλαν.
«Κάθε φορά που μπαίνω στο γήπεδο και όλα όσα κάνω τα κάνω για να προσπαθήσω να κάνω την οικογένεια του περήφανη» πρόσθεσε.

Ο Τάιρις είναι μέλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Go Again», η οποία βοηθά νεαρούς παίκτες ή προπονητές που δεν έχουν δουλειά και χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη.

«Μπορούν να έρθουν σε μας και βασικά μπορούμε να τους ανακατευθύνουμε. Κι εγώ ο ίδιος έχω μείνει χωρίς δουλειά και ξέρω πως είναι, οπότε αν μπορώ να μιλήσω στο τηλέφωνο με κάποιον που έχει μείνει άνεργος και ίσως νιώθει κάπως άσχημα, μπορώ να μιλήσω μαζί τους και να τους κάνω να νιώσουν καλύτερα» σημείωσε ο Ντόλαν.

Η πανδημία και η διακοπή της αγωνιστικής δραστηριότητας το 2020 επιδείνωσε πάρα πολύ την κατάσταση στους ποδοσφαιριστές αφού ακόμα και όσοι είχαν ομάδα, το γεγονός πως διακόπηκε βίαια η ρουτίνα τους, δημιούργησε πολλά προβλήματα.

https://sputniknews.gr/athlitika/202102139604275-I-autoktonia-pou-efere-apokalypseis-I-katathlipsi-kai-to-aghos-mastizoun-tous-podosfairistes/