Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Πακιστανική βοήθεια στην τουρκική αεροπορία


Η τουρκική πολεμική αεροπορία θα λάβει σύντομα το πρώτο εκπαιδευτικό αεροσκάφος MFI-395 Super Mushshak που κατασκευάζεται από την πακιστανική κρατική εταιρεία «Pakistan Aeronautical Complex (PAC)».

Σύμφωνα με το περιοδικό Scramble, οι πρώτες εικόνες του εκπαιδευτικού MFI-395 Super Mushshak με αριθμό εγγραφής 21-6462 και τα σήματα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα στις 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το  Παγκόσμιο Κέντρο Ανάλυσης Εμπορίου Όπλων

Τον Οκτώβριο του 2013, η Γραμματεία της Αμυντικής Βιομηχανίας του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας κήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έως και 52 βασικά εκπαιδευτικά οχήματα που προορίζονται να αντικαταστήσουν τα ξεπερασμένα T-41D και SF-260D. 

Η Πακιστανική RAS, μεταξύ άλλων εταιρειών, υπέβαλε την προσφορά της για την προμήθεια του Super Mushshak TCB. 

Τον Αύγουστο του 2016, η τουρκική εκτελεστική επιτροπή αμυντικής βιομηχανίας επέλεξε το PAC ως νικητή του διαγωνισμού και ανέθεσε διαπραγματεύσεις μαζί του για την αγορά αεροσκαφών.

Τον Νοέμβριο του 2016, κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης IDEAS (Διεθνής Έκθεση και Σεμινάριο Άμυνας) στο Καράτσι, εκπρόσωποι του PAC και της τουρκικής κυβέρνησης υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με την αγορά της TCB.

 Μια επίσημη σύμβαση για την πώληση 52 εκπαιδευτικών αεροσκαφών Super Mushshak στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία υπεγράφη από τη Γραμματεία της Βιομηχανίας Άμυνας του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας με το Αεροναυτικό Συγκρότημα του Πακιστάν στις 10 Μαΐου 2017, στο πλαίσιο της έκθεσης IDEF-2017 που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

 Αν και το κόστος της σύμβασης δεν έχει αποκαλυφθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το κόστος ενός αεροσκάφους θα μπορούσε να είναι περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια.

Εικάζεται ότι η παράδοση του TCB θα ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά η εφαρμογή του προγράμματος καθυστέρησε.

The Hellenic Information Team


 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος