Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Η CIA «εξαφάνισε» τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα William Basil

 
Με την φράση «go underground» πήρε εντολή να μείνει στην «σκιά» ο ελληνοαμερικανός πράκτορας που έστησε το σκάνδαλο των υποκλοπών μόλις άρχισε η δίκη στην Αθήνα
«Εξαφανίσου Bill και μείνε αθέατος». Αυτή ήταν η εντολή που δέχθηκε ο William G. Basil, ο 68χρονος σήμερα ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA που έστησε το σκάνδαλο των υποκλοπών, όταν υπηρετούσε στην Ελλάδα.

Την έλαβε μόλις άρχισε η δίκη στην Αθήνα αφού είναι ο βασικός κατηγορούμενος για τον οποίο εκκρεμεί ενεργό ένταλμα σύλληψης, μόνο που είναι σχεδόν απίθανο πλέον να τον δούμε τόσο στο εδώλιο, όσο και στην Ελλάδα.

Ο «Bill από την Κάρπαθο», μια «σκιά» μέχρι την άνοιξη του 2015, όταν ο γράφων αποκάλυψε για πρώτη φορά την φωτογραφία του, εξακολουθεί σύμφωνα με πληροφορίες να παραμένει «ενεργός» παρά την συνταξιοδότηση του από την CIA.

Τακτική που ακολουθούν αρκετοί επιχειρησιακοί πράκτορες με πετυχημένη θητεία δεκαετιών σε «καυτές» για τις ΗΠΑ χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και την Μέση Ανατολή.
Το πόσο σημαίνων ήταν ο ρόλος του Basil σε διάφορες επιχειρήσεις κατά το πέρασμα του από την Ελλάδα και αλλού, φαίνεται ακόμη και σε συζητήσεις εν ενεργεία αμερικανών αξιωματούχων από τον χώρο των μυστικών υποηρεσιών.
basil02

Δύο από αυτούς στους οποίους ζητήθηκαν πληροφορίες off the record από άνθρωπο που τους προσέγγισε και με τον οποίο γνωρίζονται χρόνια, σχεδόν «πάγωσαν» όταν αναφέρθηκε το όνομα του William Basil.
   
«He has gone underground» είπαν αμφότεροι αρνούμενοι να υπεισέλθουν σε περισσότερες λεπτομέρειες για τον «Bill από την Κάρπαθο» ή Βασίλη Βασιλειάδη ή William B.B.

Τον άνθρωπο με τα πολλά ονόματα που έδρασε τσην χώρα μας με την ιδιότητα του Β' Γραμματέα Περιφερειακών Υποθέσεων της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα, καλυμμένος πίσω από την διπλωματική του ιδιότητα.

Δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι άλλο στην περίπτωση του Ελληνοαμερικανού πράκτορα, που είχε μέντορα τον μυθικό Γκαστ Αβράκωτο λένε γνώστες της μυθιστορηματικής κατασκοπευτικής του διαδρομής.

Μόνο μετά την αποκάλυψη της δράσης του και της περίφημης φωτογραφίας του-ακολούθησαν και άλλες μετά-ο Basil άφησε πίσω του τον σταθμό της CIA στην Αθήνα.
 
Επέστρεψε στην Αμερική μαζί με την σύζυγό του Ειρήνη-η οποία εργαζόταν και αυτή στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα- αφήνοντας πίσω μια κόρη παντρεμένη που κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα και ένα εξοχικό στο Διαφάνι της Καρπάθου.

Το νησί που λατρεύει αλλά δεν μπορεί πλέον να επισκέπτεται μετά τις κατηγορίες για κατασκοπεία και το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε πριν από τρία χρόνια.

Τότε που ήταν πολύ αργά πλέον για την ΕΥΠ και τις ελληνικές αρχές να ακουμπήσουν τον Basil, δεκαπέντε χρόνια μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών που έστησε αριστοτεχνικά.

Οι λιγοστές πληροφορίες γύρω από το άτομό του τα τελευταία χρόνια τον θέλουν εκπαιδευτή νέων πρακτόρων στο Camp Peary-την περίφημη «Φάρμα» της CIA απ΄ όπου περνάνε όλοι οι νέοι επιχειρησιακοί κατάσκοποι-αλλά και στρατολόγο πληροφοριοδοτών της Υπηρεσίας σε διάφορες χώρες.

Κανείς πλην ελαχίστων δεν ξέρει αν μένει ακόμη στο σπίτι με τα κόκκινα τούβλα σε ένα προάστειο της Βαλτιμόρης ή αν έχει αλλάξει κατοικία, ο άνθρωπος που «έγραψε», πολλά κεφάλαια μυστικής δράσης στην Ελλάδα και αλλού.
Ένα πρωί στην Γλυφάδα
basil06

Την δεκαετία του '90 ο William Basil έμενε μαζί με την οικογένειά του σε ένα σπίτι στην Γλυφάδα με θέα στην θάλασσα που αγαπάει πολύ, έστω και αν το βλέμμα του αντίκριζε τον Σαρωνικό και όχι το Καρπάθιο πέλαγος.
Κάποιοι γείτονες του ήξεραν ότι ήταν υψηλόβαθμο διπλωματικό στέλεχος της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα και όχι φυσικά την αλήθεια για την πραγματική του ιδιότητα.

Αγνοούσαν επίσης ότι κάθε πρωί έφευγε από το σπίτι του οπλισμένος με αλεξίσφαιρο γιλέκο και δύο περίστροφα, ένα στην μέση του και άλλο ένα κάτω από το δεξί του γόνατο.

Οδηγούσε ενίοτε ένα θωρακισμένο τζιπ με διπλωματικές πινακίδες, αν και αρκετές φορές επέλεγε μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, με την οποία μπορούσε να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα στην πολύβουη Αθήνα.

Αυτήν καβάλησε ένα πρωί στην Γλυφάδα για να μεταβεί σε ένα προάστιο της Αθήνας, προκειμένου να συναντήσει έναν υποψήφιο πληροφοριοδότη, διπλωμάτη χώρας από την Μέση Ανατολή.

Τον είχε προσεγγίσει με αυτό το μοναδικό επικοινωνιακό χάρισμα που διέθετε αυτός ο γοητευτικός άνδρας με τα ξανθά μαλλιά και τα γαλάζια μάτια.
basil04

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά παλιός «συνάδελφός» του σε κατ' ιδίαν συζήτηση «γνώριζες τον Bill και σε μισή ώρα του είχες πει τα πάντα για την ζωή σου, χωρίς να σε ρωτήσει τίποτε. Ήταν από τους καλύτερους στρατολόγους που έδρασαν στην Αθήνα και όπου τον έστειλαν».
Κάτι που διαπίστωσαν πολλά χρόνια αργότερα οι ελληνικές αρχές, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών που αποκαλύφθηκαν τον Μάρτιο του 2005 από την Vodafone.

Η αποκάλυψη έγινε στις 4 του μήνα, μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας που διεξήγαγε η εταιρία στο λογισμικό της και η κυβέρνηση Καραμανλή ενημερώθηκε στις 10 Μαρτίου.

Ο τότε πρωθυπουργός έμαθε ότι για ένα ολόκληρο χρόνο μέσω ειδκού κακόβουλου λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρία, 14-16 καρτοκινητά τηλέφωνα «σκιές» παρακολουθούσαν και κατέγραφαν πάνω από εκατό τηλέφωνα ελλήνων αξιωματούχων, με πρώτο και καλύτερο το δικό του.

Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να ήταν καταιγιστικές αν η Vodafone δεν «ξήλωνε» το κακόβουλο λογισμικό που θα οδηγούσε με παρακολούθηση στους κατόχους των 16 καρτοκινητών.
Η υπόθεση έγινε γνωστή στην κοινή γνώμη τον Φεβρουάριο του 2006, όταν σε συνέντευξη τύπου αποκαλύφθηκε ότι όλα τα τηλέφωνα βρίσκονταν στο τρίγωνο που περικλείει την Αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα.
Η φυγή του Bil από την Κάρπαθο
basil05

Στο κτήριο που στεγάζεται η πρεσβεία, ο Basil και ένα κλιμάκιο πρακτόρων άκουγαν για ένα χρόνο στον σταθμό της CIA στον τελευταίο όροφο, ευαίσθητες συνομιλίες του πρωθυπουργού, μιας ντουζίνας υπουργών, του διοικητή της ΕΥΠ και των επιτελών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μεταξύ άλλων.

Όλες οι συνομιλίες κατέληγαν στα κεντρικά της CIA και της NSA και από εκεί στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Λευκό Οίκο, την ίδια στιγμή που εδώ η ΕΥΠ δεν είχε καν διανοηθεί για τα όσα συνέβαιναν.

Μετά τα επίσημα αποκαλυπτήρια, ο Bill από την Κάρπαθο έφυγε από την Αθήνα αλλά μόνο προσωρινά και επέστρεψε ξανά, όταν καταλάγιασε ο θόρυβος και το όνομά του παρέμενε στην «σκιά» της υπόθεσης.

Χρειάστηκε να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι α αποκαλυφθεί για πρώτη φορά από τις ανακριτικές αρχές και άλλα πέντε για να έρθει στο φως η πρώτη φωτογραφία του, εκτός από μια μικρή και θολή ασπρόμαυρη, φωτοτυπημένη από το διπλωματικό του διαβατήριο.

Η έγχρωμη τον απεικόνιζε τον Μάιο του 2009 στον Λυκαβηττό μαζί με την οικογένειά του με το look του Basil να παραπέμπει σε γεννειοφόρο μητροπολίτη ή Ταλιμπάν.
basil03

Όσο και αν ηχεί απίστευτο, ο Ελληναοαμερικανός πράκτορας της CIA διατηρούσε ένα προφίλ στο Facebook όπου είχε ανεβάσει την συγκεκριμένη φωτό, το οποίο διέγραψε μερικούς μήνες μετά, αν και η ζημιά είχε πλέον γίνει.

Στην Κάρπαθο η «σκιά» του Bill τριγυρνάει ακόμη στην Όλυμπο, το χωριό από όπου κατάγεται η γυναίκα του.

Εκεί που απολάμβανε τον καφέ στο καφενείο του ξαδέρφου του, με τον οποίο μιλούσε πολύ συχνά στο τηλέφωνο, αφού είναι πολύ δεμένοι, παρόλο που ο τελευταίος το αρνήθηκε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο.

Κακή κουβέντα δύσκολα θα ακούσεις ακόμη και τώρα για τον κατά κόσμο Βασίλη Βασιλειάδη, ο οποίος βοήθησε όλους όσους ήθελαν να ταξιδέψουν στην Αμερική από το νησί, συγγενείς και μη.

Οι φωτογραφίες από τον γάμο της κόρης του και από τα διπλωματικά του διαβατήρια, δεν έριξαν ιδιαίτερο φως σε έναν άνθρωπο που δεν μίλαγε ποτέ για την δουλειά του.

Σε φίλους και συγγενείς έλεγε ότι ο τομέας του είχε να κάνει με την ασφάλεια της πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ πολλοί από αυτούς είχαν την κάρτα του στην οποία αναφερόταν ως Β' Γραμματέας Περιφερειακών Υποθέσεων.

Στο νησί έχουν να τον δουν από τον Φεβρουάριο του 2014, όταν παρέστη σε ένα μνημόσυνο συγγενή της γυναίκας του, αν και κάποιοι λένε ότι επέστρεψε μετά από ένα χρόνο.

Το θέμα είναι ότι αν το έπραξε, εισήλθε με πλαστό διαβατήριο που ανέγραφε άλλο όνομα και πιθανότατα μεταμφιεσμένος αφού θεωρείται μετρ του είδους.
basil08

Αυτοί που τον έχουν ζήσει στο νησί και ξέρουν πόσο λατρεύει την Κάρπαθο, γνωρίζουν ότι αυτό που τον «πονάει» περισσότερο είναι ότι δεν μπορεί να επιστρέψει ξανά.

Παρόλο που κάποια στιγμή την άνοιξη του 2014 εξέφρασε μέσω Έλληνα δικηγόρου την πρόθεσή του να καταθέσει λέγοντας «αν υπάρχουν ερωτήσεις έχω τις απαντήσεις», ήξερε ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν.

Η δημοσιοποίηση της επιθυμίας του μετά από διαρροή δικαστικών κύκλων ήταν αρκετή για να μην επικοινωνήσει ξανά με τον δικηγόρο στην Ελλάδα και να «εξαφανιστεί».

Ακριβώς όπως κάνουν οι «σκιές» που χάνονται και εμφανίζονται μόνο όταν το θέλουν, ειδικά αυτές που κινούνται στα σκοτεινά μονοπάτια της κατασκοπείας και των μυστικών υπηρεσιών.

Κι ο Bill από την Κάρπαθο είναι μια από αυτές...
https://www.protothema.gr/stories/article/897266/i-cia-exafanise-ton-ellinoamerikano-praktora-william-basil/
basil07
basil09