Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / Το μαρτύριο του Σέρβου μοναχού Χαρίτωνα που απήγαγαν κι αποκεφάλισαν οι εξτρεμιστές του UCK. TO ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΟΥ. ΦΩΤΟ

 
Πριν ακριβώς 20 χρόνια άρχισε το μαρτύριο του σύγχρονου νεομάρτυρα Σέρβου μοναχού Χαρίτωνα Lukic (1960-1999) στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο π. Hariton Lukic εγκαταβίωνε στη μονή των Αρχαγγέλων πλησίον του Prizren. Γεννήθηκε στις 21 Νοέμβρη 1960 στη Κεντρική Σερβία και έγινε μοναχός στο Kosovo το 1995.

Ο μοναχός Χαρίτωνας απήχθηκε σαν σήμερα 16 Ιούνη 1999 από τους δρόμους του Prizren από ενόπλους που έφεραν παραστρατιωτικές στολές και διακριτικά του UCK.Τη στιγμή της απαγωγής του οι γερμανικές δυνάμεις της KFOR είχαν ήδη εισέλθει στην περιοχή του Prizren. Δυστυχώς αυτές ακολουθήθηκαν από ένοπλες συμμορίες εξτρεμιστών του UCK που σκότωσαν κι απήγαγαν δεκάδες Σέρβους της πόλης κατά τις πρώτες μέρες…..Ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή αυτή την εποχή ήταν απούσες οι γερμανικές δυνάμεις της KFOR, που ήταν σε επιφυλακή στη ζώνη του Prizren. Έτσι ο UCK έδρασε ανενόχλητος τις πρώτες μέρες κατά του σέρβικου στοιχείου.
Το σώμα του μοναχού Χαρίτωνα εντοπίστηκε κοντά στο Prizren στις 8/8/2000.Το σώμα του ήταν αποκεφαλισμένο και σοβαρά ακρωτηριασμένο. Το κεφάλι του μάρτυρα δεν βρέθηκε ποτέ.

Στη συνέχεια αυτής της απαγωγής οι 12 μοναχοί εγκατέλειψαν το Μοναστήρι των Αρχαγγέλων όπως και η πλειοψηφία του σέρβικου πληθυσμού την περιοχή.
Το σώμα του μάρτυρα π. Χαρίτωνα ετάφη στη σέρβικη μονή της Crna Reka που βρίσκεται στην περιοχή της Crna Reka στη Ν Σερβία.
Σύμφωνα μ’ ένα ανακοινωθέν τα λείψανα του π. Χαρίτωνα ανακαλύφθηκαν σ΄έναν τάφο χωρίς επιγραφή στο κοιμητήριο του Αλβανικού χωριού Tusus πλησίον του Prizren. Υπάρχουν πολυάριθμες ενδείξεις ότι το σώμα εγκαταλείφθηκε άταφο αφού σε αυτό δεν απέμεινε παρά ο σκελετός.Πολλά οστά ανασύρθηκαν σπασμένα όπως ακρωτηριασμένο ήταν και το αριστερό του χέρι.Το κεφάλι και κάποιοι σπόνδυλοι λείπουν.Το λείψανο βρέθηκε με τα ενδύματα που δείχνουν οι φωτογραφίες .Το πανωφόρι του ήταν σχισμένο στο μπροστινό μέρος που υποδηλώνει ότι με μαχαίρι του σχίσαν την κοιλιά.Το ίδιο συνέβη και με την καρδιά του μάρτυρα.Σε κάθε περίπτωση όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως ο μάρτυρας υποβλήθηκε σε επώδυνο θάνατο.
Τα στοιχεία που συνέβαλαν στην ταυτοποίηση της σορού του ήταν η ταυτότητα και το κομποσχοίνι του που ήταν μέσα στα ρούχα του. Η αυτοψία και όλα τα στοιχεία υποβλήθηκαν από τη διεξαχθείσα έρευνα της TPIY έδειξαν ότι πρόκειται για αποτρόπαιη και στυγερή δολοφονία.



16/6/19
dimpenews.com