Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Προσοχή κάθονται στα τουρκικά τρυπάνια Ε.Ε, Η.Π.Α και Ισραήλ εκτός και αν τα συμφώνησαν

 
Τούρκος υπ. Ενέργειας: Ο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεώτρηση στην Κύπρο, στέλνουμε και δεύτερο πλοίο

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεώτρηση στην Κύπρο, ενώ στην περιοχή θα βρεθεί και δεύτερο πλοίο, το Γιαβούζ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε την Τρίτη ότι το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ήδη ξεκινήσει γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου και πρόσθεσε ότι ένα δεύτερο τουρκικό πλοίο, το Γιαβούζ (Yavuz), θα βρεθεί στην ίδια περιοχή.
Όπως δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, ένα γεωτρύπανο, το Φατίχ («Πορθητής») ήδη κάνει γεώτρηση. Το δεύτερο πλοίο, το  Γιαβούζ, θα πάει στην Κύπρο την Πέμπτη και θα ξεκινήσει την εργασία στις αρχές Ιουλίου.
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός ανάφερε ότι η γεώτρηση έχει ξεπεράσει τα 3.000 μέτρα, ενώ ο στόχος είναι να βρεθεί στα 5.000-5.500 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας, σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση έχει κλιμακωθεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αντιδρώντας, η Λευκωσία εξέδωσε εντάλματα σύλληψη του πληρώματος του «Πορθητή», με στέλεχος του κυπριακού ΥΠΕΞ να δηλώνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο αριθμός των ενταλμάτων είναι διψήφιος.
Η Άγκυρα είχε αντιδράσει έντονα στις πληροφορίες για εντάλματα σύλληψη, τονίζοντας ότι η κίνηση «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας».
Στην Ελλάδα, συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή το ΚΥΣΕΑ, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη και συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη.

Το τουρκικό πλοίο Πορθητής
© AP Photo / Lefteris Pitarakis
Το θέμα τέθηκε επί τάπητος και στο Συμβουλίο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Σήμερα, η ΕΕ αναμένεται να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία, με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, να μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κ. Αναγνωστοπούλου με το υπουργείο Εξωτερικών, θα θέσει στους ομολόγους της το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσει μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.
 
https://sputniknews.gr/kosmos/201906183780855-kupros-aoz-tourkia-porthitis-ntonmez/