Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Πατριάρχης Σερβίας: «Εδώ αισθανόμαστε την παρουσία της Παναγίας» (ΦΩΤΟ)

 
Ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.
Ο Πατριάρχης Σερβίας αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψή στον Πρόεδρο Άσαντ, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή της Αγίας Θέκλας στην ιστορική πόλη της Μααλούλα, συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη.
Εκατοντάδες πιστοί υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη Ειρηναίο στην είσοδο της Μονής, οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν την ευχή του.
Στην συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στο Καθολικό της Μονής, όπου ακολούθησε επίσημη Δοξολογία.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας ευχαρίστησε την Ηγουμένη της Μονής Πελαγία και την αδελφότητα για την θερμή υποδοχή, τονίζοντας πως «είναι μεγάλη ευλογία και τιμή που βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό τον αρχαίο και Ιερό τόπο, όπου οι κάτοικοι μιλούν τη γλώσσα που μιλούσε και ο Κύριος, δηλαδή την αραμαϊκή».
Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Ειρηναίος πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να βρούμε λέξεις για να εκφράσουμε τα συναισθήματα που νιώθουμε, αντικρίζοντας τα ερείπια τα οποία μαρτυρούν την ταλαιπωρία που πέρασε ο τόπος αυτός. Γνωρίζουμε για τα δεινά σας και για τις μεγάλες ταλαιπωρίες που περάσατε, κι εμείς οι Σέρβοι έχουμε περάσει παρόμοιες καταστάσεις».
Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Σερβίας επισκέφθηκε την γυναικεία Ιερά Μονή Παναγίας της Σεϊδανάγιας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την Ηγουμένη Φεβρωνία, την αδελφότητα, τα κορίτσια του ορφανοτροφείου και πλήθος πιστών.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης τελέστηκε Δοξολογία, ενώ η Ηγουμένη καλωσόρισε τον Πατριάρχη Ειρηναίο στην Ιερά Μονή, τονίζοντας πως είναι μεγάλη ευλογία για την Μονή και την αδελφότητα η σημερινή επίσκεψη.
«Σήμερα είναι μία ευλογημένη ημέρα, είμαστε χαρούμενοι που ένας Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μας επισκέπτεται. Η Ιερά Μονή απλώνει τα χέρια της για να δεχτεί όλους τους ανθρώπους που θέλουν να λάβουν την ευλογία της Παναγίας, προσκυνώντας την θαυματουργή της Εικόνα» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ηγούμενη Φεβρωνία.
«Η επίσκεψή σας θα μείνει στην ιστορία. Πολλοί προσπάθησαν να καταστρέψουν αυτό το Ιερό Ναό. Καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτή την Ιερά Μονή επειδή ήμασταν όλοι ενωμένοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι και θέλαμε να διατηρήσουμε την παράδοσή μας» υπογράμμισε κλείνοντας η Ηγουμένη.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας η Ηγουμένη Φεβρωνία προσέφερε στον Πατριάρχη Σερβίας μία εικόνα της Παναγίας της Σεϊδανάγιας, την οποία σύμφωνα με την παράδοση φιλοτέχνησε ο Απόστολος Λουκάς.
Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Ειρηναίος ευχαρίστησε την Ηγουμένη, τα κορίτσια του ορφανοτροφείου και τους πιστούς για την θερμή υποδοχή, τονίζοντας πως «όλα όσα βιώσαμε σήμερα θα τα μεταδώσουμε ως ένα πολύτιμο θησαυρό στον λαό μας, για να γνωρίζει τις πνευματικές αξίες της Εκκλησίας στην Ανατολή, για τις οποίες τόσο έχετε υποφέρει».
«Εδώ αισθανόμαστε την παρουσία της Παναγίας, που δεν αφήνει ποτέ τους ανθρώπους της. Ο συριακός λαός υπέφερε πολύ στην ιστορία του. Πολλοί άνθρωποι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν γι' αυτούς τους ιερούς τόπους. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μάθαμε ότι αυτή η Ιερά Μονή υποστηρίζει πολλά παιδιά χωρίς γονείς και έτσι αποδεικνύει την αγάπη του Θεού για όλους» υπογράμμισε κλείνοντας ο Πατριάρχης Σερβίας.
Τέλος ο Πατριάρχης Σερβίας επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Σερβίας στη Δαμασκό, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρέσβη Μίλαν Βιγιάτοβιτς.