Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Να μην πέσουμε στην παγίδα: Εκφοβίζουν για να επιβάλουν τετελεσμένα από Αιγαίο μέχρι Κύπρο

 
Ένα θερμό καλοκαίρι επιδιώκει η Τουρκία από το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο επιβολής νέων τετελεσμένων.
Οι τουρκικές ενέργειες υλοποιούνται ήδη και αναμένεται να κλιμακώνονται βαθμηδόν.
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να σημαίνει πως θα προχωρήσουν σε θερμό επεισόδιο. Εκείνο που προδήλως επιδιώκεται από τουρκικής πλευράς είναι η γνωστή τακτική του εκφοβισμού για την επιβολή τετελεσμένων.
  • Η πρώτη κίνηση έγινε με την εισβολή του τουρκικού γεωτρύπανου, «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ, στις 4 Μαίου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι από τις αρχές Μαΐου το πρώτο γεωτρύπανο, «Πορθητής», βρίσκεται 36,50 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Δηλαδή, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι εργασίες συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Άγκυρα. Εδώ και δέκα ημέρες διενεργείται γεώτρηση. Το έχουν και επισήμως ανακοινώσει.
  • Η δεύτερη κίνηση είναι η κάθοδος του δεύτερου γεωτρύπανου, «Γιαβούζ». Έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες ότι  το γεωτρύπανο, θα ρίξει άγκυρα στο κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, στο ανατολικό άκρο της Κύπρου.  Το έχει ανακοινώσει χθες η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ.
  • Η τρίτη κίνηση θα γίνει με την αποστολή ενός από τα δυο γεωτρύπανα, μάλλον του «Γιαβούζ», στο Καστελόριζο για γεώτρηση. Θα πρέπει, ωστόσο, να προηγηθούν σεισμικές έρευνες από το «Μπαρμπαρός».
Αυτός είναι ο σχεδιασμός της κατοχικής Τουρκίας, η οποία έχει εντάξει στο ίδιο πακέτο Κυπριακό, ενεργειακά και ελληνοτουρκικά. Μέσα από αυτό τον σχεδιασμό στοχεύει στη δημιουργία «νέων δεδομένων». Η τακτική είναι διαχρονική και καλά γνωστή. Αμφισβητεί περιοχές, τις γκριζάρει και στη συνέχεια τις διεκδικεί.
Είναι δε σαφές πως η τρίτη κίνηση, αυτή με την παρουσία στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος και τη διενέργεια ερευνών θα πυροδοτήσει εξελίξεις. Σύμφωνα με ανάλυση που έχει γίνει στις Βρυξέλλες από τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρακολουθούν τις εξελίξεις, η αποστολή γεωτρύπανου στην περιοχή του Καστελόριζου θα πρέπει να τοποθετείται χρονικά τον Αύγουστο ή το αργότερο το Σεπτέμβριο. Είναι προφανές πως η Αθήνα θα βρίσκεται τότε στην πρώτη μετεκλογική περίοδο και θα ψάχνει ακόμη τους βηματισμούς της. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η επιλογή του χρόνου από τουρκικής πλευράς.
  • Την ίδια ώρα πρέπει να επισημανθεί πως, ανεξαρτήτως εάν η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, είναι πρόδηλο πως το πολιτικό σύστημα της χώρας φαίνεται να υποβαθμίζει τους τουρκικούς σχεδιασμούς ή και να μην τους έχει αξιολογήσει ως πρέπει. Κάποιοι δε φαίνεται και να αγνοούν τις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Δεν είναι τυχαίο που μόλις την περασμένη Κυριακή υπήρξε κινητικότητα στην Αθήνα με την επικοινωνία Τσίπρα και Αναστασιάδη και τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Δεν πρέπει, πάντως, να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι οι γνωστοί κύκλοι σε Αθήνα και Λευκωσία, επανήλθαν στο προσκήνιο και δια του εκφοβισμού, επιστρατεύοντας τον μπαμπούλα ενός «θερμού επεισοδίου», προτάσσουν την ανάγκη συνθηκολόγησης με την Τουρκία. Στα πλαίσια αυτά βγήκε από την πολιτική ναφθαλίνη και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, για να προβεί σε παραινέσεις και υποδείξεις!
Την ίδια ώρα, ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε από το κατοχικό καθεστώς η σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη. Αυτή η ενέργεια συνιστά κίνηση για επιβολή νέων τετελεσμένων επί του εδάφους.
Είναι, συνεπώς, σημαντικό να γίνουν κινήσεις αποτροπής. Πέραν από τις αποφάσεις της Ε.Ε., που δεν είναι άμεσης εφαρμογής. Να αναληφθούν παράλληλες πρωτοβουλίες για επιβολή κόστους στην κατοχική Τουρκία. Ιδέες συζητήθηκαν στο παρελθόν. Έπρεπε ήδη να είχαν δρομολογηθεί.