Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Δεν έγινε αποδεκτή αντιπροσωπεία της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας σε μοναστήρια του Αγίου Όρους

 
Αρνητικοί ήταν οι μοναχοί στην Ιερά Μονή Φιλοθέου και στην Ιερά Μονή Καρακάλλου απέναντι στη σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας. Τους απαγόρευσαν να λειτουργήσουν στα μοναστήρια αλλά και να βγάλουν φωτογραφίες.
Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε στο Άγιο Όρος, σύμφωνα με την πύλη «strana.ua».
Εκπρόσωποι της σχισματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, προσπάθησαν να διειδύσουν, στα κρυφά, σε μοναστήρια του Αγίου Όρους.
Μετά από αυτό, αφού τους ανακάλυψαν, στην Ιερά Μονή Φιλοθέου και στην Ιερά Μονή Καρακάλλου, απαγορεύτηκε στους εκπροσώπους της σχισματικής δομής να τελέσουν λειτουργία και να βγάλουν φωτογραφίες. 
Παρ 'όλα αυτά, η υπηρεσία Τύπου της «νέας εκκλησίας» αναφέρεται… θετικά, για την παρουσία της αντιπροσωπείας της σε αυτά τα μοναστήρια. 
Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος
© Sputnik / Iliya Pitalev

«Στις 21-23 Ιουνίου 2019, η αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας επισκέφθηκε τις μονές του Αγίου Όρους», ανέφερε η έκθεση της σχισματικής δομής.
«Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Άγιο Όρος, ο κλήρος της Εκκλησίας μας συνεργάστηκε με αδελφούς από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, ενώ τέλεσαν λειτουργία στο μοναστήρι του Παντοκράτορα. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης μια σειρά από άλλα μοναστήρια, όπως τη Μονή Ιβήρων, όπου πραγματοποιήθηκε προσευχή {...},αλλά και τις ιερές μονές Εσφιγμένου, την Ιερά Μονή Φιλοθέου και την Ιερά Μονή Καρακάλλου» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοινωσή της.
Η Λαύρα του Κιέβου

Είναι γνωστό οι μονές Ξενοφώντος, Παντοκράτορα, Ιβήρων και Εσφιγμένου από την αρχή της διαδικασίας της παράδοσης του Τόμου στη σχισματική εκκλησία, έδειξαν την πίστη τους στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Έκτοτε, ο αριθμός των μοναστηριών, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο που αναγνωρίζει τη σχισματική δομή, δεν έχει αυξηθεί.
Επομένως, η είδηση ​​ότι η «αντιπροσωπεία των υπαλλήλων της «νέας εκκλησίας» έγινε αποδεκτή από την Ιερά Μονή Φιλοθέου και την Ιερά Μονή Καρακάλλου που δεν αναγνωρίζουν αυτή τη σχισματική δομή, μόνο ως κάτι πρωτοφανές και εξωπραγματικό, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Ωστόσο, όπως εξηγεί πηγή του Αγίου Όρους στην ιστοσελίδα «strana.ua», οι υπάλληλοι της μη κανονικής εκκλησίας πήγαν και στα δύο μοναστήρια, προσποιούμενοι ότι ήταν λαϊκοί.
Οι μοναχοί, αφού τους είδαν στη συνέχεια ντυμένους με άμφια, τους ρώτησαν σε ποια εκκλησία ανήκουν. Μόλις άκουσαν για τη σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας, τους προειδοποίησαν ότι «η αντιπροσωπεία τους» δεν πρέπει καν να αναφερθεί ότι επισκέφτηκε τα μοναστήρια.
Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, η αντιπροσωπεία της «νέας εκκλησίας» εγκατέλειψε τα μοναστήρια. Τους ζητήθηκε επίσης να μην βγάλουν φωτογραφίες ώστε να μην... δυσφημήσουν το μοναστήρι.