Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Δέκα λόγοι για να αγαπήσετε τον ήλιο

 
Δεν είναι τυχαίο που πολλές θρησκείες και κουλτούρες, ανά τους αιώνες, έχουν θεοποιήσει τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες.
 Χωρίς αυτόν δεν θα μπορουσε να υπάρξει ζωή στο πλανήτη. Αλλά και να μπορούσε, θα ήταν μια ζωή στο… σκοτάδι.
Η αλήθεια είναι βεβαίως πως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όμως μια μετρημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με τις κατάλληλες προφυλάξεις μπορεί να έχει πάρα πολλά και ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας. Διαβάστε τις πιο σημαντικές:
1. Δυναμώνει τα οστά και τους μύες: Οι ακτίνες του ήλιου αυξάνουν την παρουσία  βιταμίνης D στον οργανισμό, η οποία είναι βασική για το αμυντικό, αλλά κυρίως για το μυοσκελετικό μας σύστημα. Η ικανότητα της να εναποθέτει το ασβέστιο στα οστά όχι μόνο εξασφαλίζει την υγεία τους, αλλά ταυτόχρονα μας ανακουφίζει από μυοσκελετικούς πόνους και προβλήματα των αρθρώσεων που προκαλούνται τον χειμώνα. Για να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο τις ευεργετικές ιδιότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές που την περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες (όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα). 
2. Εξασφαλίζει ήρεμο ύπνο: Το καλοκαίρι, κατά μέσο όρο, η ποιότητα του ύπνου μας είναι καλύτερη. Κι αυτό γιατί ο ήλιος επηρεάζει τη μελατονίνη, την ορμόνη που μας βοηθά να κοιμόμαστε. Η παραγωγή της από την υπόφυση διεγείρεται από το σκοτάδι και μπλοκάρεται από το φως. Αν αποφεύγουμε τελείως τον ήλιο, ο εγκέφαλός μας θα υποθέσει  πως δεν υπάρχει αρκετό φως για να σταματήσει την παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης. Έτσι, θα νιώθουμε συνέχεια κουρασμένοι και αδύναμοι.
3. Χαρά και ευτυχία: Οι ηλιόλουστες ημέρες ανεβάζουν τα επίπεδα της «ορμόνης της χαράς», όπως αποκαλείται η σεροτονίνη, και σε συνδυασμό με ήπια άσκηση στον ήλιο, αυξάνει τα ποσοστά των ενδορφινών στον οργανισμό, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε αισιοδοξία κι ευεξία.
4. Καταπολεμά αναπνευστικές και δερματικές παθήσεις: Έχει διαπιστωθεί ότι η ηλιακή ακτινοβολία βοήθησε αρκετά παιδιά να αντιμετωπίσουν το άσθμα, τις τροφικές αλλεργίες και το έκζεμα (αρκεί να χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη παιδική αντιηλιακή προστασία), ενώ πολλοί δερματολόγοι συστήνουν τη συστηματική αλλά χρονομετρημένη έκθεση στον ήλιο, σε ασθενείς με ήπια μορφή ψωρίασης, ακμής ή εκζέματος.
5. Βοηθά να χάσουμε κιλά: Ο ήλιος γίνετια σύμμαχος και στη μάχη ενάντια στα κιλά, αφού αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία σε υψηλά επίπεδα μειώνει αίσθημα της πείνας. Προσοχή μόνο, να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο καταναλώνοντας πολύ νερό.
6. Αυξάνει τη σεξουαλικότητα: Ο ήλιος διεγύρει τις εκκρίσεις φερορμονών στην ατμόσφαιρα (ορμόνες που διεγείρουν τη σεξουαλικότητα).  Αρκετές μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο κεραυνοβόλος έρωτας προκαλείται από ένα σοκ της όσφρησης, με αποτέλεσμα το… κυνήγι της πηγής του «αρώματος».
7. Γερά, λαμπερά και μεταξένια μαλλιά: Η υπεριώδης ακτινοβολία, μαζί με την απολυμαντική δράση του θαλασσινού νερού, κάνει θαύματα ενάντια στις δυσλειτουργίες του τριχωτού της κεφαλής, όπως πιτυρίδα, λιπαρότητα ή σμηγματοροϊκή δερματίτιδα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πλένετε τα μαλλιά σας σχολαστικά.
8. Καθαρό δέρμα από  σπυράκια και μαύρα στίγματα: Η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τους μικροοργανισμούς και καθαρίζει το δέρμα, επαναφέροντας την παραγωγή του σμήγματος σε φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα τα σπυράκια να εξαφανίζονται.
9. Προστατεύει από τον καρκίνο: Αμερικανικά και βρετανικά ιατρικά περιοδικά υποστηρίζουν ότι ο ήλιος μπορεί να προλάβει την εμφάνιση των όγκων και καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό, χάρη στη βιταμίνη D. Οι ερευνητές με βάση αυτά τα δεδομένα συμβουλεύουν νακάνουμε 5-10 λεπτά ηλιοθεραπεία τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό. Καλό είναι όμως η ηλιοθεραπεία να γίνεται είτε πριν τις 11 το πρωί είτε μετά τις 4 το απόγευμα.
10. Μια υγιής καρδιά: Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το ποσοστό των εμφραγμάτων είναι υψηλότερο στις χώρες με μικρή ηλιοφάνεια. Αυτό έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα πως  ο ήλιος κάνει καλό και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας προκαλεί διαστολή των αρτηριών και, από τη στιγμή που τα καρδιακά επεισόδια πλήττουν όσους έχουν βουλωμένες αρτηρίες, η διαστολή των αρτηριών είναι σαφέστατα πολύ θετική υπόθεση. Για την υγεία της καρδιάς καλό είναι να καταναλώνουμε τροφές που είναι πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία –κάλιο, ιώδιο και μαγνήσιο (τα λαχανικά περιέχουν πολλά από τα στοιχεία αυτά).
Επιμέλεια: Μαριλίνα Μπακούρη

https://www.kathimerini.gr/779611/article/gynaika/wellness/deka-logoi-gia-na-agaphsete-ton-hlio