Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Γενς Στόλτενμπεργκ: Ο βομβαρδισμός της Σερβίας ήταν νόμιμος και αναγκαίος

 
Η ιστορία έχει δείξει ότι ο βομβαρδισμός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1999 ήταν απαραίτητος και θεμιτός,

για να σταματήσει η βία και οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ οι KFOR βοηθούν το Κοσσυφοπέδιο για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής κοινότητας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με την σερβική ραδιοτηλεόραση, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε: 
 
«Ξέρω ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαράθεση στη Σερβία. Πολλοί εξακολουθούν να έχουν οδυνηρές μνήμες της αεροπορικής επίθεσης του 1999. Είναι ακόμη πιο δύσκολο για εκείνους που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα. Κάθε απώλεια αθώων ζωών είναι μια τραγωδία. Και λυπούμαι βαθύτατα».
 
Επανέλαβε αυτό που είχε πει κατά την επίσκεψή του στη Σερβία τον περασμένο Οκτώβριο, ότι – όπως είπε- «αυτή η επίθεση δεν στρεφόταν κατά του σερβικού λαού».
«Αντίθετα. Ο στόχος ήταν να προστατευθούν οι άμαχοι στην ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε να σταματήσει η δράση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς,  η διεθνής κοινότητα  το  είχε καταδικάσει. Εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν, αλλά από αυτό πρέπει να μαθαίνουμε», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι  η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Σερβία είναι χρήσιμη και για την ευρύτερη περιοχή.
 
«Σεβόμαστε πλήρως την πολιτική της ουδετερότητας της Σερβίας. Όπως φαίνεται από την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία,  η ουδετερότητα και η εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ δεν αλληλοαναιρούνται. Η συνεργασία μας είναι καλή για τη Σερβία, καλή για τα Δυτικά Βαλκάνια, καλή για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ακόμη, ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας ολοένα και πιο απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, αλλά ότι το ΝΑΤΟ είναι μια θετική δύναμη για τη δημιουργία μια βιώσιμης διεθνούς τάξης, όπως σημειώνει η RTS.