Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ο πρώην διοικητής του UCK, Θάτσι

 βάζει φωτιές στα Βαλκάνια: Ο εθνικιστής Κοσοβάρος ηγέτης προκαλεί τους Σέρβους
Με έκπληξη χθες το μεσημέρι η διεθνής κοινότητα ενημερώθηκε από το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug και το Ρωσικό Sputnik ότι 60 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων
του Κοσσόβου συνόδευσαν τον Πρόεδρο του Κοσσόβου Hashim Thaci
 στο Κέντρο Οικολογίας και Αθλητικών δραστηριοτήτων στη λίμνη Gazivoda στην περιοχή του Κοσσόβου που κατοικείται από Σέρβους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ ο Hashim Thaci επισκέφτηκε το Κέντρο στο Zubin Potok στο οποίο την ώρα της επίσκεψης του βρίσκονταν εργάτες σερβικής καταγωγής, μέλη της μειονότητας (που αριθμεί περίπου 150.000 μέλη και συνιστά το 8% του πληθυσμού του Κοσσόβου) που ακόμη κατοικεί στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου συνοδευόμενος από τον Αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών του Κοσσόβου Shpend Maxhuni, τον Αρχηγό της Αστυνομίας Rashit Qalaj, τον Υπουργό Οικονομικών Bedri Hamza και άνδρες ειδικών δυνάμεων.
Οι 60 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Κοσσόβου φόραγαν κουκούλες και ήταν εξοπλισμένοι με αυτόματα τυφέκια και περικύκλωσαν το χώρο όπου ο Hashim Thaci πραγματοποίησε μια βόλτα για 15 λεπτά.
Ο Hashim Thaci συνοδεύονταν από τα τοπικά ΜΜΕ στα οποία έκανε δηλώσεις σύμφωνα με τον οποίο «Οι κάτοικοι του Κοσόβου θα πρέπει να εργαστούν μαζί για ένα νέο Κόσοβο», το οποίο σύμφωνα με τον Hashim Thaci είναι «ένα, μοναδικό, ανεξάρτητο και μια κυρίαρχη χώρα».
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων έθεσαν υπο τον έλεγχο τους του σερβικής καταγωγής εργαζόμενους στο χώρο και έφυγαν μετά από λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του Hashim Thaci.
Η επίσκεψη του Hashim Thaci έχει σημειολογική σημασία αφού πραγματοποιήθηκε στο ίδιο σημείο που επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στη πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα όπου μίλησε ενώπιον χιλιάδων Σέρβων μειονοτικών του Κοσσόβου.
Όπως φαίνεται ο Hashim Thaci ήθελε να στείλει το δικό του μήνυμα προς τη Σερβία και πιο ειδικά προς τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, προφανώς μετά την αποτυχία της σχεδιαζόμενης συνάντησης του Hashim Thaci με τον Aleksandar Vucic κατά την διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στο Κόσσοβο στις 8-9 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η εσωτερική αντιπολίτευση του Κοσσόβου επιτέθηκε κατά του Hashim Thaci για την βούληση του να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή εδαφών με την Σερβία αλλά και την έγκρισή του να επιτραπεί κατόπι διεθνών πιέσεων η επίσκεψη του Aleksandar Vucic στο βόρειο Κόσσοβο που οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού.
Αυτό όμως που προκάλεσε την έκπληξη της διεθνούς κοινότητας, ήταν η άμεση και δραματική αντίδραση του Βελιγραδίου, το οποίο έθεσε σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις της Σερβίας, καθώς τις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας.
Μία τέτοια κίνηση αποτελεί σαφέστατα αρνητική κλιμάκωση των σχέσεων των δύο πλευρών που στέλνει πολεμικά μηνύματα σε ολόκληρη την νοτιοδυτική Βαλκανική.