Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Απο το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην μαγεία και στην μασονία, η σχέση του με το 666


Είναι ο μεγαλύτερος μυστικιστής και αποκρυφιστής όλων των εποχών, παρολ' αυτά οι περισσότεροι δεν έχουν ακούσει ποτέ τίποτα για τον Άλιστερ Κρόουλι.

Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για απλή περίπτωση. Το “μεγάλο θηρίο”, όπως τον αποκαλούσαν, είχε πολλές ιδιότητες. Αποκρυφιστής, τελετουργικός μάγος, εθισμένος στα μυστικιστικά του οράματα, αλλά και σε όλα τα είδη ουσιών. Κάποια από αυτές τον σκότωσε. Αλλά στα 72 χρόνια της ζωής του, είχε προλάβει να κάνει τα πάντα. Το κυριότερο; Να δημιουργήσει ένα μυστήριο γύρω από το όνομά του και μια κόντρα μεταξύ των υποστηρικτών του και εκείνων που τον θεωρούσαν “τον πιο απεχθή άνθρωπο στην ιστορία”, όπως τιτλοφορείται και ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή του. Η ζωή του πάντως έχει χαρακτηριστεί πιο έυσοχα, ως το ημερολόγιο ενός ναρκομανή δαίμονα.
Γεννήθηκε σε θρησκόληπτη και πλούσια οικογένεια
Γεννήθηκε το 1875 στην Αγγλία. Ο πατέρας του είχε μερίδιο σε μια επιχείρηση ζυθοποιίας και δεν χρειάστηκε ποτέ να δουλέψει. Ο Άλιστερ μεγάλωσε με χρήμα, χωρίς να του λείψει τίποτα. Ωστόσο, η οικογένεια είναι φανατικοί προτεστάντες, μέλη της προτεσταντικής αίρεσης του Πλίμουθ και ο γιος τους μεγάλωσε σε ένα πολύ θρησκόληπτο περιβάλλον, όπου είχε επικοινωνία μόνο με ίδιους ανθρώπους. Θρησκόληπτους και φανατισμένους. Απ' ότι φάνηκε πήρε και τα δυο χαρακτηριστικά. Με τον τρόπο του. Από την στιγμή που πέθανε ο πατέρας του, άρχισε η αμφισβήτηση. Απέρριψε τον χριστιανισμό και πίστευε πως δεν πρέπει να βάζει όρια πουθενά. Ξεκίνησε από την σeξουαλικότητα του, όταν στα 14, έχασε την παρθενία του με μια υπηρέτρια, σε ένα κρεβάτι του σπιτιού. Η υπηρέτρια απολύθηκε και έγινε αλκοολική. Λέγεται πως αργότερα ήταν ένα από τα θύματα του Τζακ του Αντεροβγάλτη.
Μυστικισμός
Πήγε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Αρχικά φιλοσοφία και αργότερα Αγγλική Λογοτεχνία. Εκεί θα αρχίσει να ασχολείται και με την αγαπημένη του ποίηση. Και δεν θα αργήσει να μπει στους κύκλους των μυστικιστών. Το 1898, θα γίνει μέλος της “Ερμητικής Τάξης της Χρυσής Αυγής”, όπου μυήθηκε στην μαγεία και στην χρήση ναρκωτικών ουσιών. Δεν θα κάτσει για πολύ, γιατί παρόλη την μόρφωσή του, το πνεύμα και την θέληση να συμμετέχει, δεν σταμάτησε ποτέ να προσβάλλει τους ανώτερους του στο τάγμα κάτι που μαζί με τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις, οδήγησε στην αποπομπή του.
Έκανε σeξ με ιερόδουλες στο κρεβάτι των γονιών του και επαινούσε δημόσια τον αυνανισμό, που τότε απαγορευόταν αυστηρά από την εκκλησία. Στα 17 του είχε ήδη κολλήσει γονόρροια. Όταν έφυγε και από την δεύτερη μυστικιστική οργάνωση, μπήκε στην μασονία, όπου απέκτησε πολλούς σημαντικούς τίτλους.
Το 1904 μετά το Μεξικό, την Γαλλία και άλλες χώρες, επισκέφτηκε την Αίγυπτο με την γυναίκα του, την Rose, για το ταξίδι του μέλιτος. Σε αυτό το ταξίδι θα γράψει το σημαντικότερο βιβλίο της ζωής του, “Το βιβλίο του νόμου”, το οποίο θα στιγματίσει την δική του αλλά και πολλές άλλες ζωές.
Η θρησκεία “Θέλημα”
Το βιβλίο το ξεκίνησε από ένα τυχαίο γεγονός. Η γυναίκα του τον οδήγησε σε ένα μουσείο στο Κάιρο, όπου είδε έναν μια ταφόπλακα, γνωστή και ως “Ταφόπλακα της αποκάλυψης”. Όμως αυτό που τον άφησε άναυδο, ήταν ο αριθμός του εκθέματος. 666, ο αριθμός του θηρίου, κατά την “Αποκάλυψη” του Ιωάννη.
Δέχτηκε την επίσκεψη ενός Αιγύπτιου Θεού, ο οποίος του αποκάλυψε τον θείο λόγο του. Αυτά τα μηνύματα έμελλε να γίνουν η Βίβλος για πάρα πολλές αποκρυφιστικές αλλά και σατανιστικές σέχτες. Ο Κρόουλι ωστόσο ίδρυσε με αυτό το βιβλίο μια νέα θρησκεία. Για να την ονομάσει, χρησιμοποίησε μαι ελληνική λέξη. “Θέλημα”, απλή και περιεκτική.
Το δόγμα του ήταν να κάνει πάντα κάποιος αυτό που θέλει. Έγινε ο "Μεγάλος Μπαφομέτ" και ασχολήθηκε σχεδόν με τα πάντα. Με την Καμπάλα, την γιόγκα, τα εpωτικά ποιήματα, με όλα τα ταμπού γύρω από το σέξ. Έγραφε εξαντλητικά μεγάλα ημερολόγια. Όμως έγραψε και μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Η πιο γνωστή του ποιητική συλλογή, είναι ο “Ύμνος στον Πάνα”, με την βιβλιοθήκη της Οξφόρδης να τον περιγράφει ως μοχθηρό αλλά πολύ γόνιμο ποιητή.
Μυστικός Πράκτωρ 666
Ο Κρόου λι είχε κερδίσει την φήμη του μαύρου μάγου, του σατανιστή και του ναρκομανή. Ο τίτλος “o πιο απεχθής άνθρωπος στον κόσμο” άρχισε να λέγεται τότε. Όμως είχε οξύ πνεύμα, ήταν θρασύς και το κυριότερο, είχε γνωριμίες. Για αυτό και η Bρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών τον προσέλανε ως κατάσκοπό. Την καριέρα του ως πράκρορας θα καταγράψει ο συγγραφέας Richard B. Spence, όπου στο βιβλίο του “Secret Agent 666: Aleister Crowley, British Intelligence and the Occult”, λέει πως ο Κροούλι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην βύθιση του Λουζιτάνια, σε μια συνωμοσία για ανατροπή της κυβέρνσησης στην Ισπανία και στην αποτροπή αναταραχών στην Ιρλανδία και στην Ινδία από εθνικιστές.
Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έγραψε άρθρα υπερ τον ναζί, αν και αργότερα είπε ότι ήταν επίτηδες τραβηγμένα για να βοηθήσους τους Βρετανούς. Πολλές ιδέες του χρησιμοποιήθηκαν από τους συμμάχους κατά την διάρκεια του πολε΄μου, ενώ η ειδικότητα του στην πρποπαγάνδα, είχε ήδη μετατρέψει την θρησκέια του, σε μαι μεγάλη δύναμη στην μετέπειτα κουλτούρα του κόσμου.
Το 1920, νόίκιασε μια βίλα στην Σικελία. Άνοιξε την πόρτα για όλους τους πιστούς του αρκεί αυτοί να ικανοποιούσαν τις σeξουαλικές του ορέξεις. Η βίλα των οργίων είχε έναν νόμο. Όποιος έμενε εκεί θα έκανε ότι σeξουαλικο επιτασσε ο Κρόουλι. Από τις σeξουαλικές τελετουργίες δεν αποκλίονταν και τα παιδιά των καλεσμένων! Ναρκωτικά, σeξ και μαγεία, ήταν η καθημερινότητα στην βίλα, με μερικούς να υποστηρίζουν πως για λίγο καιρό φιλοξένησε και τον ίδιο τον σατανά! Πάντως το κοινόβιο του Κρόουλι ενέπνευσε αργότερα το κίνημα τον χίπις.
Τα ιταλικά ΜΜΕ έλεγαν για κτηνοβασία, παιδεραστία και κατάποση αίματος, με τους πιστούς να συρρέουν απ' όλο τον κόσμο.Ο Κρόουλι είπε πως όλα αυτά ήταν μέρος της λεγόμενης και ως “σεξουαλικής μαγείας” του. Ο Μουσολίνι όμως δεν τον πίστεψε και τον απέλασε ως εντελώς ανεπιθύμητο.
Το τέλος του
Η απέλαση του από την Ιταλία έιναι και η αρχή του τέλους του. Έχει σπαταλήσει όλα του τα λεφτά και έμενε σε σπίτια οπαδών του, βγάζοντας λεφτά από μηνύσεις που έκανε σε όποιον μίλαγ εναντίον του. Η μεγαλομανεία του κόπασε αρκτά, αλλά συνέχισε να είναι ενεργός υποστηρίζοντας ότι πρωτοποριακό κίνημα εκδηλωνόταν, στην Νέα Υόρκη ή στο παρίσι του Μεσοπολέμου. ¨ηταν πάντα στο πλευρό του περιθωρίου, των απόκληρων και εκείνων που δεν ήθελαν να ενταχθούν στην κοινωνία που απέρριπταν και τους ααπέρριπτε.
Όμως ο εθισμός του στην μορφίνη και την ηρωίνη δεν τον άφησε να κάνει κάτι περισσότερο. Μόνο στον Β' Παγκόσμιο επανήλθε προσωρινά, πιστεύοντας πως ο Χίτλερ είναι ενσάρκωση του Σατανά και προσπάθησε να τον μυήσει στην “Θέλημα”. Ο Χίτλερ το σκέφτηκε αλλά δεν είπε ποτέ ναι.
Ο Άλιστερ Κρόουλι πέθανε άφραγκος και μόνος σε ηλικία 72 ετών, σε έναν οίκο για άπορους στην Βρετανία. 24 ώρες μετά τον θάνατό του πέθανε και ο γιατρόςε του, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι ο Κρόουλι τον καταράστηκε, αφού εκείνος αρνήθηκε να του χορηγήσει μορφίνη.
Η φιγούρα και η κληρονομία του “πιο απεχθή ανθρώπου στον κόσμο”, έγινε μέρος έμπνευσης για πολλούς. Σατανιστές, χίπις, αποκρυφιστές αλλά και ροκ συγκροτημάτων, όπως οι Beatles, που τον συμπεριέλαβαν στο εξώφυλλο του άλμπουμ “Seargeant Pepper and the Lonely Hearts Club Band” ή όπως ο Jimmy Page που αγόρασε τον πύργο του στην Σκωτία.
Μπορεί λοιπόν να ήταν η έννοια του “κακού”, όμως δεν παύει να ήταν ένας άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία ως ο ο 83ος, σύμφωνα με το BBC, πιο σημαντικός Βρετανός όλων των εποχών.
Πέτρος Καλογεράς


Περισσότερα: Αλιστερ Κρόουλι: Ο μεγαλύτερος σατανιστής όλων των εποχών (pics) | E-Daily.gr