Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018

Οι πάντες γνωρίζουν οτι ακόμα και οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες αντιγράφονται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέλει σκαναρισμένους όλους τους Έλληνες πολίτες

 
Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία -Ενστάσεις για Κουφοντίνα και ελληνικές ταυτότητες
Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκθειάζει τη συνεργασία της Αθήνας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας,

επισημαίνει τα προβλήματα με τις ελληνικές ταυτότητες, αλλά και τις ενστάσεις για τις άδειες του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Στην ετήσια έκθεσή του για την τρομοκρατία για το 2017, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει αρχικά ότι «η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε ένας συνεργάσιμος εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας το 2017, αυξάνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και κάνοντας συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία».
Ομως, σημειώνει και φέτος ότι «οι ελληνικές ταυτότητες παρέμειναν εξαιρετικές ευάλωτες σε τροποποίηση και αντικατάσταση φωτογραφίας. Δεν έχουν ενσωματωθεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ψηφιακή φωτογραφία και βιομετρικά στοιχεία». Η έκθεση αναφέρει ακόμη τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, με την εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων στην ταυτότητα.
Παράλληλα εκφράζεται και η δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον για τις άδειες του Δημήτρη Κουφοντίνα. Τον Νοέμβριο του 2017- έτος που αφορά η έκθεση- το στέλεχος της «17Ν» πήρε για πρώτη φορά άδεια. «Παρά τις ενστάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, το συμβούλιο της φυλακής υψηλής ασφαλείας της Ελλάδας έδωσε για πρώτη φορά άδεια στον καταδικασμένο τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα», επισημαίνει η έκθεση.
Ακόμη, αναφέρει ότι το 2017 έγιναν στη χώρα μας τρομοκρατικές επιθέσεις μικρής κλίμακας, από εγχώριες οργανώσεις. Κάνει αναφορά στην αποστολή τρομοδεμάτων, την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με καλάσνικοφ, όπως και την έκρηξη βόμβας έξω από τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας και στην Ευελπίδων.
Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι παρέμεινε η ανησυχία εξαιτίας της φύσης των συνόρων της Ελλάδας «ιδιαίτερα δεδομένης της πρόκλησης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Έξι άτομα υπεύθυνα για τις επιθέσεις του 2016 σε Παρίσι και Βρυξέλλες πέρασαν από την Ελλάδα», σημειώνεται. 
Παραμένει η απειλή, παρά την ήττα του ISIS
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση σε όλο τον κόσμο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει πως το 2017 μειώθηκαν κατά 23% οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι νεκροί σε αυτές κατά 27%.
Ομως, το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και οι συμμαχικές οργανώσεις τους έχει επιδείξει αντοχή, αποφασιστικότητα και προσαρμοστικότητα στην αυξανόμενη αντιτρομοκρατική πίεση στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, την Υεμένη και αλλού", υπογράμμισε ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, Νέιθαν Σέιλς.
Η μείωση της τρομοκρατίας στο Ιράκ αποτέλεσε κύριο παράγοντα που συνέβαλε στην καθοδική πορεία των επιθέσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Οι απαγωγές από χαρακτηριζόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις κατέγραψαν επίσης ραγδαία πτώση το 2017 σχεδόν κατά το ήμισυ.
Το Ισλαμικό Κράτος ήταν ο κύριος δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων, παρά το γεγονός ότι η δράση του μειώθηκε σημαντικά. Η τζιχαντιστική οργάνωση έχασε σχεδόν το σύνολο της επικράτειας που είχε καταλάβει στο Ιράκ και τη Συρία. Εντούτοις, υπάρχουν ενδείξεις επέκτασης της αλ Κάιντα.
Το 59% των επιθέσεων σημειώθηκε σε πέντε χώρες – το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Ιράκ, το Πακιστάν και οι Φιλιππίνες. Περισσότερα από τα 2/3 των θανάτων έγινε στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Νιγηρία, τη Σομαλία και τη Συρία.
«Παρά τις επιτυχίες μας, το τοπίο στην τρομοκρατία έγινε πιο σύνθετο το 2017», τόνισε ο Σέιλς και εξήγησε ότι οι τζιχαντιστικές οργανώσεις είναι πιο διάχυτες και κρυφές, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να εμπνεύσουν τους υποστηρικτές τους να εξαπολύσουν επιθέσεις, κάτι που τις καθιστά λιγότερο ευάλωτες σε συμβατική στρατιωτική δράση.
Οι οργανώσεις αυτές διατηρούν και την ικανότητα και συνεχίζουν να έχουν την πρόθεση να επιτεθούν στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της, υπογράμμισε.
Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί το Ιράν τον μεγαλύτερο κρατικό χορηγό τρομοκρατίας στον κόσμο. Στον σχετικό κατάλογο των χωρών αυτών συνεχίζει να βρίσκεται η Βόρεια Κορέα η Συρία και Σουδάν.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ