Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Η χώρα που δεν δέχεται πάρατυπους μετανάστες ελέγχει με UAV το Αιγαίο για ''ροές''

Από το Τυμπάκι  Κρήτης  και με Ισραηλινά UAV ‘s τυπου HERON 1 ξεκίνησε η παρακολούθηση των νότιων θαλάσσιων οδών της Μεσογείου από την FRONTEX για τον έλεγχο του
  <<διασυνοριακού εγκλήματος>>  αλλά, όπως λένε πηγές ασφαλείας στο Militaire.gr  και τον έλεγχο των ροών παράτυπων μεταναστών  και προσφύγων που κατευθύνονται σε Ελλάδα και Ιταλία.
Σήμερα το απόγευμα το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι  έγινε η έναρξη πτήσεων ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους που διατέθηκε από τον Οργανισμό FRONTEX στο πλαίσιο δοκιμαστικής επιχειρησιακής εκμετάλλευσης,  μετά την μεσημεριανή ανακοίνωση του ΚΚΕ δημοσιοποιουσε την παρουσια UAV στο Τυμπάκι και  έθετε θέμα χρησιμοποίησης της Βάσης από Αμερικανούς στρατιωτικούς..

  
 Το Υπουργείο  Ναυτιλίας  ανακοίνωσε  ότι , ολοκληρώθηκε η πρώτη επιχειρησιακή πτήση διάρκειας 14 ωρών του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) τύπου HERON 1, που διατέθηκε από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) για 600 ώρες πτήσης στο πλαίσιο της διεξαγωγής δοκιμαστικής επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.
Το εν λόγω Μ.Ε.Α, ( UAV) που έχει ως βάση το Αεροδρόμιο Τυμπακίου Κρήτης της Πολεμικής Αεροπορίας, το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρηση “ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, η οποία διεξάγεται σε συνεχή βάση από το Μάιο του 2008 υπό το συντονισμό των Αρχηγείων Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ και ΕΛ.ΑΣ, και υπό την εποπτεία του Οργανισμού FRONTEX.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, <<μέσω αυτού του εγχειρήματος, το Λιμενικό Σώμα γίνεται η πρώτη Ακτοφυλακή Κράτους Μέλους της Ευρ. Ένωσης, που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους επιχειρησιακό μέσο για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος>>.
Στην πρώτη πτήση παρευρέθηκαν, από πλευράς FRONTEX, ο αρμόδιος τμηματάρχης Έρευνας και Καινοτομίας του Οργανισμού (Research & Innovation Unit), κ. Javier QUESADA και από πλευράς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, o Διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Γεώργιος Καραγεώργος,  και ο αρμόδιος τμηματάρχης Οργάνωσης και Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, Πλωτάρχης ΛΣ(Ο) Διονύσιος Χριστόπουλος.