Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα πρόκληση Ιβανόφ κάτω από τον ήλιο της Βεργίνας!

 
Οριακό αποτέλεσμα δείχνουν οι κρίσιμες τελευταίες ώρες πριν από το δημοψήφισμα
Προκαλούν με κάθε ευκαιρία οι Σκοπιανοί και αποδεικνύουν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η ελληνική κυβέρνηση
 τους έδωσε το δικαίωμα να προσβάλουν τα εθνικά σύμβολα
 και την ιστορία της Μακεδονίας εντός και εκτός της χώρας τους, χωρίς καμία αντίδραση ή διάβημα διαμαρτυρίας από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται και στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στο Νιου Τζέρσι κάλεσε τους πολίτες να απόσχουν από το δημοψήφισμα. Η ομιλία του ήταν γεμάτη με εκφράσεις αλυτρωτισμού και έγινε με φόντο έναν τεράστιο ήλιο της Βεργίνας. 
Ηταν προφανής ο λόγος που επέλεξε το ελληνικό σύμβολο, προσβάλλοντάς το και παραβιάζοντας κατάφωρα τόσο την ενδιάμεση συμφωνία όσο και τη Συμφωνία των Πρεσπών, που καταδικάζουν τον αλυτρωτισμό. Παρά, λοιπόν, τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της γειτονικής χώρας, οι προκλήσεις εκ μέρους των Σκοπίων συνεχίζονται, με την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους σε αυτό το ρεσιτάλ ανθελληνισμού και προπαγάνδας σε βάρος της χώρας μας και της Μακεδονίας.

Οχι μόνο δεν υπήρξε αντίδραση, αλλά Μέγαρο Μαξίμου και Βασιλίσσης Σοφίας κάνουν λόγο για δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού... Την ίδια στιγμή, μετρά ήδη αντίστροφα η ώρα για να ανοίξουν οι κάλπες και οι Σκοπιανοί να εκφράσουν με την ψήφο τους στο δημοψήφισμα τη θετική ή την αρνητική θέση τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει θέσει ως μεγάλο στοίχημα την προσέλευση του 50% των ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Αυτοί αναλογούν σε 900.000 κόσμο. Χωρίς αυτούς, το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Ο αμέσως επόμενος στόχος είναι να επικρατήσει το «ναι». Το βράδυ της Κυριακής θα γνωρίζουμε αν τελικά αυτές οι δύο προϋποθέσεις εκπληρώνονται και αν θα προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση.
Ακόμη, όμως, κι αν περάσει το «ναι», κάτι που είναι αρκετά δύσκολο, η διαφορά του με το «όχι» θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις μετέπειτα εξελίξεις, καθώς οι αλλαγές στο Σύνταγμα απαιτούν πλειοψηφία 2/3 των βουλευτών. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα κατορθώσει ο πρωθυπουργός Ζάεφ, που διαθέτει μόλις δύο ψήφους για την πλειοψηφία του, να συγκεντρώσει τα 2/3 των βουλευτών.

Ενα ενδεχόμενο είναι να στηρίξουν τη συνταγματική αναθεώρηση οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO. Αυτό, όμως, θα συμβεί μόνο αν υπάρξει προσέλευση άνω του 50% στο δημοψήφισμα και επικρατήσει ξεκάθαρα το «ναι», χωρίς νοθεία και πραξικοπηματικές ενέργειες.