Ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Σερβία, Ivor Roberts, σε συνέντευξή του στο σερβικό B92, εξέφρασε τη θέση για μια νέα πολιτική πραγματικότητα στη περιοχή των Βαλκανίων, σημειώνοντας ότι τα σημερινά σύνορα πιθανόν να μεταβληθούν.
Ανέφερε ότι οι ανταλλαγές εδαφών και η χάραξη εκ νέου των συνόρων θα συμβάλλουν στη μόνιμη ειρήνη στην περιοχή.
«Πάντοτε είχαμε μια αντίδραση σε αυτή τη λογική. Για παράδειγμα, μετά τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, είχαμε το διαχωρισμό του Μαυροβουνίου από τη Σερβία και του Κοσσυφοπεδίου κατόπιν. Επίσης ένα μέρος που δεν έχει επιλύσει το ζήτημα των συνόρων του δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
» Αυτοί που λένε ότι ο σκοπός της χάραξης νέων ορίων δεν πρέπει να γίνει μόνο και μόνο για τη δημιουργία μονο-εθνικών κοινοτήτων, υπάρχει ο αντίλογος που λέει ότι μέσα σε αυτά τα σύνορα, ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής. Όταν τα σύνορα δημιουργούν μια αίσθηση ανασφάλειας, αστάθειας και βίας, τότε δεν προσφέρουν χρήσιμη λειτουργία», δήλωσε ο πρέσβης Ρόμπερτς.
Σύμφωνα με τον πρέσβη «ο ρόλος των συνόρων, συν τω χρόνω, θα χάσουν την αξία τους και θα γίνουν ασήμαντα στον ενιαίο χώρο Σένγκεν.
«Όπως δεν ξέρεις αν είσαι στη Γαλλία ή στη Γερμανία. Χώρες οι οποίες στο παρελθόν είχαν τρεις πολέμους μέσα σε έναν αιώνα».
Σύμφωνα με τον ίδιο το δράμα των συνόρων στα Βαλκάνια δεν μπορεί αν επιλυθεί εν μία νυκτί.
Υποστήριξε ότι αλλαγές πρέπει να γίνουν στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
«Πιστεύω ότι η περιοχή βόρεια του ποταμού Ιμπάρ, θα πρέπει να επιστραφεί και να δοθεί στο Κόσοβο τμήμα του εδάφους της κοιλάδα του Πρέσεβο».
Αναφερόμενος στην Αλβανία και το Κοσσυοφοπέδιο, είπε:
«Δεν βλέπω κανένα λόγο, μετά από ένα χρονικό διάστημα, να μην ενταχθού το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία σε ένα ενιαίο αλβανικό κράτος», είπε ο Ivor Roberts, σύμφωνα με το δημοσίευμα.