Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Γιατί ο Βαρουφάκης ζητάει την παραίτηση Στουρνάρα: Πλήρης υποδούλωση στην τυραννία της Γερμανίας

 'Πλήρους και απόλυτης υποδούλωσης'
Την άποψη πως ο Γιάννης Στουρνάρας πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών διατυπώνει ο γνωστός οικονομολόγος, Γιάννης Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης, σε άρθρο του που αναρτήθηκε στο προσωπικό του μπλογκ, εξηγεί, πως η Ελλάδα χρειάζεται έναν υπουργό Οικονομικών που θα προχωρήσει σε δυναμική επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Στο άρθρο του, ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρεται στα όσα δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας για προτροπή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να ζητήσει νέο «κούρεμα » χρέους, πρόταση την οποία αρνήθηκε, λόγω διαφωνίας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
«Πρόκειται για μία καταπληκτική ιστορία» γράφει ο κ. Βαρουφάκης και συνεχίζει «Κατά πάσα πιθανότητα, έχουμε να κάνουμε με την πρώτη φορά, που το ΔΝΤ άλλαξε τακτική και προσπάθησε να κάνει το σωστό για μία χώρα σε πρόγραμμα, για να απορρίψει την πρότασή του ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών αυτής της χώρας».
«Ο υπουργός Οικονομικών εναντιώθηκε στις πιέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν, του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, να ζητήσει από άλλους ηγέτες της ευρωζώνης κούρεμα του ελληνικού χρέους", εξηγεί, χρησιμοποιώντας τα ακριβή λόγια του υπουργού Οικονομικών: Ο Σόιμπλε μου είπε: "Γιάννη, ξέχνα το". Άρα δεν μπορεί να γίνει, επομένως τι μπορώ να κάνω»
Στο σχόλιό του ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει:
«Ποτέ ίσως στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είδε το φως της ημέρας καλύτερη απόδειξη της πλήρους και απόλυτης υποδούλωσης περήφανων εθνών στην τυραννία του πλουσιότερου κράτους. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε πιο τρανή επιβεβαίωση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δει είναι πια ένας οργανισμός ανεξάρτητων κρατών μελών και ότι μία λογική διαπραγμάτευση είναι εκτός συζήτησης».
«Ο Γιάννης Στουρνάρας τυχαίνει να είναι εκλεκτός συνάδελφος και καλός μου φίλος. Γι' αυτό και με μεγάλη μου λύπη, γράφω αυτές τις γραμμές. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν υπουργό Οικονομικών, που θα προχωρήσει σε δυναμική επαναδιαπραγμάτευση των όρων αυτού του μισάνθρωπου, παράλογου κι άνευ προετοιμασίας πακέτου βοήθειας. Δεδομένου του τρόπου, που παραδέχθηκε, ότι σπατάλησε τη μοναδική αυτή ευκαιρία να αυξήσει τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας, αποδεικνύεται ότι του λείπει η αξιοπιστία για να ηγείται των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να παραιτηθεί. Άμεσα» καταλήγει ο Γιάννης Βαρουφάκης.


Πηγή: Γιατί ο Βαρουφάκης ζητάει την παραίτηση Στουρνάρα: Πλήρης υποδούλωση στην τυραννία της Γερμανίας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/138378#ixzz2q2N6T07S