Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Έτσι πληρώνουν οι πράκτορες τα τσιράκια τους…

Η φήμη ότι κάποιοι ζητούσαν χρήματα από τους καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας για να μην τους λεηλατήσουν τα μαγαζιά τους σε συμπλοκές μεταξύ ανδρών της Αστυνομίας και κουκουλοφόρων, υπήρχε ήδη από το 2008. Ωστόσο τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας με τα δεκάδες κατεστραμμένα καταστήματα και το πλιάτσικο που ακολούθησε στα εμπορεύματα, ανάγκασαν πολλούς να μιλήσουν πλέον ανοικτά για την ιδιότυπη «προστασία» που τους είχαν προτείνει κάποιοι.
Ο πετροπόλεμος, οι λεηλασίες των καταστημάτων, οι εμπρησμοί και όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ξύπνησαν στους μαγαζάτορες της περιοχής, εφιαλτικές μνήμες από όσα διαδραματίστηκαν το Δεκέμβριο του 2008, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Όπως καταγγέλλει στο protothema.gr η ιδιοκτήτρια καταστήματος εσωρούχων που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου, Αλέκα Πάστρα, οι περισσότεροι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται κοντά την πλατεία Ομονοίας και στο Σύνταγμα είναι μάρτυρες τέτοιων περιστατικών. « Μας έχουν πλησιάσει κουκουλοφόροι και μας έχουν ζητήσει χρήματα προκειμένου να μην κάψουν το μαγαζί μας» δηλώνει η ίδια. «Το 2008 ο σύζυγος μου κι εγώ προσπαθούσαμε να κατεβάσουμε τα προστατευτικά ρολά του καταστήματος διότι βλέπαμε λίγα μέτρα μακριά από το μαγαζί να έχουν στηθεί οδομαχίες μεταξύ ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας και κουκουλοφόρων.
 Τη στιγμή που ο σύζυγος μου προσπαθούσε να κλείσει το κατάστημα, τον πλησίασαν δύο – τρία άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, κρατώντας βόμβες μολότοφ. Τον απείλησαν ότι αν δεν τους δώσει αμέσως χρήματα θα πετάξουν τις αυτοσχέδιες βόμβες μέσα στο κατάστημα και θα καίγονταν και η επιχείρηση και ο ίδιος. Πριν ακόμα ο ίδιος προλάβει να αντιδράσει οι γνωστοί – άγνωστοι εκσφενδόνισαν τις μολότοφ που κρατούσαν στο διπλανό κτήριο όπου στεγάζονταν υποκατάστημα τράπεζας», μας αποκαλύπτει η Αλέκα Πάστρα.

«Αυτή τη φορά ήμασταν τυχεροί διότι κατά τη διάρκεια των καταστροφών δεν βρισκόμασταν στο κατάστημα. Δεν είχαμε καν κατέβει στο κέντρο της Αθήνας. Φτάσαμε αργότερα όταν είχαν τελειώσει οι συγκρούσεις και έτσι δεν μας βρήκαν οι κουκουλοφόροι για να μας ζητήσουν χρήματα» δηλώνει η ίδια. Ωστόσο το κατάστημα της έγινε και φέτος στόχος των κουκουλοφόρων και υπέστη μεγάλες υλικές ζημιές.

Την ύπαρξη κυκλώματος «προστατών» στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας παραδέχεται και ο επί χρόνια οπλοπώλης, Γιάννης Σταματόπουλος, του οποίου το κατάστημα στην πλατεία Ομονοίας έγινε για δεύτερη φορά στόχος των κουκουλοφόρων όπου λεηλάτησαν το εμπόρευμα και άφησαν πίσω τους υλικές ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ. Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, υπάρχουν δεκάδες παρόμοιες καταγγελίες αλλά ο φόβος των έντιμων καταστηματαρχών κρατάει κλειστά τα στόματα τους.

Η οργή και η απόγνωση από την καταστροφή του κινηματογράφου ΑΣΤΥ ανάγκασαν τον ιδιοκτήτη του Γιώργο Στεργιάκη, να καταγγείλει επωνύμως στις Αστυνομικές Αρχές, το γεγονός ότι λίγο προτού η επιχείρηση του τυλιχτεί στις φλόγες τον είχε πλησιάσει μια ομάδα κουκουλοφόρων και του είχε ζητήσει χρήματα.
Ο ίδιος αρνήθηκε να πληρώσει «προστασία» και λίγο αργότερα η επιχείρηση του έγινε στάχτη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αστυνομικές αρχές ερευνούν άλλες δέκα παρόμοιες καταγγελίες από επαγγελματίες του κέντρου προκειμένου να βρουν την άκρη του νήματος στην συμμορία των «νταβατζήδων – κουκουλοφόρων».