Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ακόμα δεν είδατε τίποτα. Θα υμνείτε Παπαδόπουλο και βασιλιά ταυτόχρονα.

Αλλάζουν τα πάντα στις πορείες - Θα χρειάζεται άδεια και σε μία λωρίδα
Την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη διοργάνωση μικρών σε μέγεθος διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που έγινε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα τους πρόσφατους βανδαλισμούς.
Σε ότι αφορά στις πορείες και στις διαδηλώσεις, εκτιμάται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την αναμόρφωση της νομοθεσίας και ως «μπούσουλας» ζητήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας η πρόταση που είχε συντάξει προ διετίας μαζί με τις επιχειρήσεις του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, η οποία ανέφερε τα εξής:
- Όποιος θέλει εφεξής να διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να ζητάει εγγράφως την άδεια της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής, πέντε μέρες πριν από τη διεξαγωγή της διαδήλωσης.

- Όποιος δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης που διοργανώνει οφείλει να συνεργάζεται με την αστυνομία και να της ζητά, με αποζημίωση, πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Άλλως, για κάθε ζημιά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη αποζημίωσης. Σε περίπτωση όπου ο οργανωτής έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης και σημειωθούν ζημιές, την ευθύνη αποζημίωσης την αναλαμβάνει η Αστυνομία.

- Όλες οι διαδηλώσεις πλην αυτών που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, την πορεία του Πολυτεχνείου και την Πρωτομαγιά υποχρεωτικά οφείλουν να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας. Διαφορετικά, οι πορείες στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας να μην επιτρέπονται.
Σημειώνεται ότι η λήψη αυτών των μέτρων δεν αφορά τις μεγάλες πορείες που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Τα τρία θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν και η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των δημόσιων χώρων από τους βανδαλισμούς που προκλήθηκαν την Κυριακή, η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου σύμφωνα με το Σύνταγμα, για τους όρους και τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης διαδηλώσεων στα αστικά κέντρα και η θεσμοθέτηση ειδικών κυρώσεων για την πρόκληση καταστροφών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα ίδια θέματα συζητήθηκαν και σε διυπουργική επιτροπή, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, στο γραφείο του αντιπροέδρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι λύσεις που προκρίνονται είναι να δοθούν σε πρώτη φάση, περίπου, από 10.000 ευρώ στις 170 επιχειρήσεις που επλήγησαν και να συσταθεί μία επιτροπή η οποία θα κάνει αποτίμηση των ζημιών για να δοθούν περαιτέρω ενισχύσεις, όπου χρειάζεται.

Επιπλέον, αναφέρθηκε αυτό που έχει γίνει ήδη γνωστό από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ότι θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη και την αποκατάσταση των ζημιών του διατηρητέου κτιρίου που στεγάζει τους ιστορικούς κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος έκανε γνωστή την συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΠΟΤ στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου.

Στην σημερινή απογευματινή σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, οι υπουργοί Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, Επικρατείας & κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτης Ξυνίδης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και η αναπληρώτρια του δημάρχου Αθηναίων και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νανά Σπυροπούλου
newsit.gr