Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην έρευνα και διάσωση του Αιγαίου. Άργησαν!!!


Διάσωση Επιβαινόντων σε Γαλλική Θαλαμηγό from haf.webmaster on Vimeo.

Από ελικόπτερο τύπου «Super Puma» κατάφεραν τελικά με τη δεύτερη προσπάθεια, να παραληφθούν οι οκτώ γάλλοι επιβαίνοντες θαλαμηγού, που παρουσίασε εισροή υδάτων και πήρε κλίση, τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκύρου και Ψαρών.
Δείτε το βίντεο
Η 60μετρη θαλαμηγός έμεινε τα ξημερώματα ακυβέρνητη λόγω μηχανικής βλάβης και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. 

Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκε στις 04:57 το πρωί, από το αεροδρόμιο Χίου, με σκοπό τη διάσωση των οκτώ Γάλλων, που επέβαιναν στη θαλαμηγό «Yogi», γαλλικής σημαίας, η οποία παρουσίασε πρόβλημα εισροής υδάτων.

Η θαλαμηγός, βρισκόταν μεταξύ νήσων Σκύρου-Ψαρών (21 ναυτικά μίλια δυτικά από το βορειοδυτικό άκρο Ψαρών).

Το Super Puma βρέθηκε στο σημείο στις 05:30.

Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή η άμεση ανάσυρση των επιβαινόντων λόγω δυσμενών συνθηκών.

Στη συνέχεια, απογειώθηκε δεύτερο ελικόπτερο Super Puma, από την 130 Σμηναρχία Μάχης/Αεροδρόμιο Λήμνου, στις 06:49, το οποίο και διέσωσε τους οκτώ Γάλλους και τους μετέφερε με ασφάλεια στη νήσο Σκύρο στις 09:10.

Καθυστέρησαν οι Τούρκοι
Να σημειωθεί ότι ενώ η δεύτερη επιχείρηση διάσωσης από το Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας ολοκληρωνόταν προσέγγισε στα 20 μίλια ένα τουρκικό ελικόπτερο  Αρχικά δεν έδινε σήμα στον ασύρματο στο πλαίσιο της τουρκικής παράτυπης τακτικής, αλλά αργότερα σε επικοινωνία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, δεν του ενεκρίθη η παροχή βοήθειας διότι δεν χρειαζόταν.
Η θαλαμηγός είχε ξεκινήσει από λιμάνι του Βοσπόρου και είχε προορισμό τις Κάννες. Οι επιβάτες του ήταν 7 άνδρες και μία γυναίκα.