Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Οι Αλβανοί ελεύθεροι και οι Σέρβοι στην φυλακή. Κουράγιο στρατηγέ.

Στις 22 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί σε δικαστήριο του Βελιγραδίου η δίκη των κατηγορουμένων για υπόθαλψη του κατηγορουμένου για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς όπου θα καταθέσει μέσω βιντεοσύνδεσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Όλοι οι κατηγορούμενοι, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, εκτός από το στρατηγό Μάρκο Λουγκόνια, αρνήθηκαν ότι βοήθησαν τον Μλάντιτς.
Ως βασικός οργανωτής του σχεδίου υπόθαλψης του Μλάντιτς αναφέρεται στο κατηγορητήριο ο αξιωματικός του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Γιόβο Τζόγκο, ο οποίος στη διάρκεια της δίκης πέθανε.
Ο Ράτκο Μλάντιτς θα καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη των πρώην συνεργατών του μέσω βιντεοσύνδεσης μεταξύ του δικαστηρίου του Βελιγραδίου και του ICTY.
Ο πρώην διοικητής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας κρυβόταν επί 15 χρόνια έως τις 26 Μαΐου 2010, όταν συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβο της Σερβίας και έξι μέρες αργότερα εκδόθηκε στο ICTY.
Σημειώνεται ότι η δίκη των κατηγορουμένων για υπόθαλψη του Ράτκο Μλάντιτς άρχισε εκ νέου στις 21 Δεκεμβρίου του 2011 μετά την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης, με την οποία είχαν απαλλαχθεί από τις κατηγορίες.