Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

«Απελευθερωτικός Στρατός Ενιαίας Μακεδονίας»: Εμφανίζεται μετά από τους κοσοβάρους Αλβανούς και Τούρκους στα βαλκάνια.

Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2007, οι ελληνικές αρχές έμαθαν για την ύπαρξη κάποιας μυστικής οργάνωσης, του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Ενιαίας Μακεδονίας».
Οι πληροφορίες που ακολουθούν προέρχονται από την περίοδο εκείνη. Σύμφωνα μ’ αυτές ο μυστικός αυτός στρατός διατηρεί δεσμούς με όλες τις πλευρές του VMRO (ακρωνύμιο στα σλαβικά που σημαίνει Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) τόσο στα Σκόπια όσο και στη Βουλγαρία, και συγκεκριμένως με το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα) του νυν πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, το VMRO-NAPDONA (κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι), αλλά και το VMRO Βουλγαρίας.
Οι ελληνικές υπηρεσίες διέθεταν εξαρχής πλήρη στοιχεία για την εν λόγω οργάνωση, από το έμβλημά του (όρθιος λέων, ίδιος με αυτόν που είναι στο έμβλημα του VMRO-DPMNE, αλλά με πάνω από αυτόν το αστέρι της Βεργίνας!), τη δύναμη, την οργάνωση και τα τμήματα που διατηρεί σε περιοχές πλησίον των ελληνικών συνόρων, τις διασυνδέσεις τους με στελέχη των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας, τον εξοπλισμό του και τον τρόπο που τον απέκτησε, τα ονόματα της ηγεσίας του, μέχρι και τις πηγές χρηματοδοτήσεώς του και την ιδεολογική του συνάφεια με τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, τον πρώην υπουργό εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, τους υπουργούς εσωτερικών και άμυνας και αρκετά άλλα κυβερνητικά στελέχη που εμφορούνται από τις ίδιες «ιδεολογικές» απόψεις.
Αυτό το κακόγουστο κατά πολλούς κατασκεύασμα των Σκοπιανών μπορεί να μην αποτελεί βέβαια σοβαρή απειλή για την Ελλάδα, αλλά είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων και του πνεύματος που διέπει την ηγεσία τους. Μια σειρά άλλων ενεργειών την ίδια εκείνη περίοδο (που ήταν μάλιστα συνεχιζόμενες) των Σκοπιανών ήταν εξίσου ενδεικτική των προθέσεών τους.
Μεταξύ αυτών, η επισημανθείσα συστηματική αλλαγή των ελληνικών επιγραφών των παλαιών ορθοδόξων ναών με άλλες που είναι στην κυριλλική γραφή, η μυστική απομάκρυνση ελληνικών επιγραφών από αρχαιολογικούς χώρους και η αποθήκευσή τους σε κρατικές αποθήκες, η αρθρογραφία στον σκοπιανό Τύπο περί βλάχικης μειονότητας και της περιουσίας των μελών της, οι περιουσίες των πολιτικών προσφύγων και οι εκφρασθείσες απόψεις από Σκοπιανό καθηγητή σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας σε συνέδριο που είχε διοργανωθεί σχετικά με το θέμα αυτό, σύμφωνα με τις οποίες τα Σκόπια και η Βουλγαρία θα πρέπει να συνεργασθούν επί του ζητήματος (δεδομένου ότι όλα τα ποτάμια που καταλήγουν στην Ελλάδα διέρχονται από τα Σκόπια και τη Βουλγαρία) ώστε... να εξαναγκασθεί η Ελλάδα να γίνει ένας «καλός γείτονας»!
Δηλ. να εκβιάσουν τα Σκόπια με το σταμάτημα των υδάτων, εκβιάζοντας τη χώρα μας με ανυδρία...
Ακόμη, τα βιβλία του μαθήματος της ιστορίας στα σχολεία, όπου εξακολουθεί να διδάσκεται η άποψη ότι τμήματα της χώρας τους (της δήθεν «Μακεδονίας») είναι κάτω από την κατοχή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, η συνεχιζόμενη παρουσία χαρτών σε δημόσιες υπηρεσίες και στρατιωτικές μονάδες, με τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας ενσωματωμένο στο κράτος των Σκοπίων, η απόφαση για ανέγερση μνημείου για τον Μακεδόνα βασιλιά Περσέα και φυσικά η επισημανθείσα συνεργασία με τους Τούρκους.

Σημειώνεται ότι με τη συνεργασία και βοήθεια των Τούρκων (πιθανώς δε και με την παροχή του σχετικού τεχνικού εξοπλισμού) λειτουργούν δύο σταθμοί υποκλοπής επικοινωνιών πλησίον των συνόρων με την Ελλάδα, μέσω των οποίων είναι δυνατή η υποκλοπή των ελληνικών επικοινωνιών...
Τα παραπάνω δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα των δραστηριοτήτων των Σκοπιανών, οι οποίες είναι προφανές ότι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις επίσημες διακηρύξεις της ηγεσίας τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις καλώς πληροφορημένων πηγών, αυτές και πολλές άλλες πληροφορίες που διαθέτουν οι ελληνικές υπηρεσίες απετέλεσαν την αιτία για τη σχετική δήλωση του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή περί του αλυτρωτισμού των Σκοπιανών, η ήπια (όπως πάντα, άλλωστε) διατύπωση της οποίας δεν θα πρέπει να παρερμηνευθεί...

Τώρα λοιπόν, κι αφού πέρασαν από τότε 4 χρόνια, υπάρχει η πληροφορία ότι αυτή η μυστηριώδης οργάνωση πρόκειται να... επανεμφανιστεί! Και ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα αυτή τη χρονική στιγμή της οικονομικής κρίσης που μας μαστίζει, αφού θεωρείται ότι αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους αλυτρωτικούς κύκλους των Σκοπίων να προωθήσουν τα σχέδιά τους... Σε συνδυασμό μάλιστα με την ύπαρξη ανάλογων μυστικών οργανώσεων των Αλβανών και Κοσοβάρων, αλλά και Τούρκων (με τη διεκδίκηση της Θράκης) αποτελούν έναν επιπρόσθετο «πονοκέφαλο» για την ελληνική πλευρά...
Κώστας Καλαμάτας
elora.gr