Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Καπέλωσαν τα κοιτάσματα οι νταβατζήδες. Που είναι το μερίδιο στον κατά κεφαλή Κύπριο;

Μαύρα σύννεφα έχουν σκεπάσει την κυπριακή οικονομία και αυτό διαπιστώνεται με τα αδιάψευστα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, που ανεβάζουν την ανεργία στο πρωτοφανές ποσοστό 9,3% (Δεκέμβριος 2011).
Σίγουρα, το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας στην Κύπρο είναι μεγαλύτερο, αφού πολλοί άνεργοι για πολλούς και διάφορους λόγους έχουν σταματήσει να εγγράφονται στις επίσημες λίστες των ανέργων του υπουργείου Εργασίας.
Για να ανακάμψει η κυπριακή οικονομία και να μειωθεί η ανεργία, χρειάζεται να γίνουν έργα ανάπτυξης, νέες επενδύσεις και οικονομική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Με αυτό τον τρόπο, ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας, διατηρούνται οι παλαιές θέσεις εργασίας, η δυναμική της αγοράς και του εγχώριου εμπορίου αυξάνεται και η πραγματική οικονομία ανακάμπτει.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση καθυστερεί να εφαρμόσει μέτρα για έργα ανάπτυξης και τούτο, επειδή φαίνεται ότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία χρήματα.
Μπορεί να πήραμε το ρωσικό δάνειο, αλλά πόσες «μαύρες τρύπες» έχει να καλύψει η κυβέρνηση;
Τα χρήματα αρκούν μόνο για να συντηρεί η κυβέρνηση την κρατική και ημικρατική μηχανή, να καλύπτει τις άλλες δανειακές υποχρεώσεις του κράτους, τις συντάξεις και τα επιδόματα. Δεν ξέρω, όμως, για πόσο χρονικό διάστημα…
Υπάρχουν χρήματα για να γίνουν στον τόπο μας έργα ανάπτυξης, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία; Και αν υπάρχουν, γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει μέτρα αναπτυξιακά;
Η καθυστέρηση και η στασιμότητα που παρατηρούνται, θα έχουν σαν αποτέλεσμα η πραγματική κυπριακή οικονομία να βουλιάζει πιο βαθιά.
Να απολύονται υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα, να αυξάνεται η ανεργία, να κλείνουν επιχειρήσεις, να μειώνεται ολοένα η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, να μειώνονται οι εμπορικές συναλλαγές.
Με αυτά τα δεδομένα και εν μέσω μιάς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ολοένα μεγαλώνει, θα δημιουργηθεί στην Κύπρο ένα «προλεταριάτο», που θα ζει υπό πρωτόγονες συνθήκες, όχι πλέον κάτω από τα λεγόμενα «όρια της φτώχειας».
Σε αυτή την κατεύθυνση μάς οδηγεί η αναποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης. Κάτι πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος…    romiossini.com