Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Η Τουρκία κάλεσε τον πρέσβη της Ελλάδας Χριστόδουλο Λάζαρη - Κατηγορούν την Ελλάδα για υπόθαλψη τρομοκρατίας σε βάρος της Τουρκίας


 Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη, λόγω “των ευκαιριών που παρέχει η χώρα του σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και της διαδήλωσης του PKK γύρω από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα”. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο “Anadolu”, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, στον Χριστόδουλο Λάζαρη αναφέρθηκε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η χώρα μας θεωρείται ασφαλές καταφύγιο από κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία. 

Επιπλέον, έγιναν αναφορές στο κέντρο υποδοχής προσφύγων Λαυρίου, στο οποίο αναφέρθηκε την Πέμπτη (02.06.2022) ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κάνοντας λόγο για “εκπαίδευση μελών του ΡΚΚ στο Λαύριο” και “προστασία γκιουλενιστών”. Σύμφωνα, με το Anadolu, επισημάνθηκε στον Έλληνα πρέσβη ότι στο “στρατόπεδο του Λαυρίου τρομοκράτες απειλούσαν την ασφάλεια της Τουρκίας και επωφελήθηκαν από κάθε είδους δυνατότητες εκπαίδευσης”. 

Απειλές από τον Τούρκο αναπληρωτή ΥΠΕΞ για «σοβαρή κρίση»: Δείξαμε μεγάλη υπομονή με την Ελλάδα!

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για την ασφάλεια των Τούρκων εκπροσώπων και πολιτών στην Ελλάδα, αλλά και η προσδοκία για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.


Τονίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.


Στις 11 Ιανουαρίου 2022, ο Χριστόδουλος Λάζαρης έδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Λάζαρης έχει διατελέσει πρέσβης στο Κάιρο και μάλιστα την εποχή της Επανάστασης του 2011, συμβάλλοντας καθοριστικά στο να διατηρηθούν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Χώρα του Νείλου.


Να σημειωθεί ότι εκτός από τα διάφορα σημαντικά πόστα που έχει αναλάβει στη θητεία του, ο κ. Λάζαρης είχε αναλάβει και καθήκοντα Ειδικού Απεσταλμένου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Λιβύης, στον απόηχο της υπογραφής του μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης.

https://www.newsit.gr/kosmos/i-tourkia-kalese-ton-presvi-tis-elladas-xristodoulo-lazari/3537644/