Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Έγκριση για πόλεμο ζήτησε ο Ερντογάν!

EFES-2022/American Paratrooper
 
Πίσω από το κρεσέντο των προκλήσεων βρίσκεται το αίτημα του «σουλτάνου» στην τουρκική Βουλή για δράση του τουρκικού στρατού γενικά «σε χώρες»

Δεν λένε να… ηρεμήσουν οι Τούρκοι, καθώς δεν υπάρχει ημέρα πια κατά την οποία είτε ο πρόεδρός τους, ο «σουλτάνος» Ερντογάν, είτε κάποιο στέλεχος του καθεστώτος της Άγκυρας να μην εκδηλώσουν νέο επεισόδιο -ρητορικής- παράκρουσης.


Στο νέο του ντελίριο ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, έκανε χθες λόγο για μήνυμα που εστάλη αναφορικά με το Αιγαίο «σε αυτούς που πρέπει». Με ποιον τρόπο; Μέσω της στρατιωτικής άσκησης (με τα σενάρια απόβασης) Efes 2022, που εσχάτως ολοκληρώθηκε και την οποία η Άγκυρα εργαλειοποίησε στο έπακρο για να προωθήσει επικοινωνιακά τις επιδιώξεις της. Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο «σουλτάνος» μάλιστα έκανε λόγο για… παιχνίδια.


Παιχνίδια που παίζονται σε βάρος της χώρας του, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Ελλάδα πως «ή δεν αντιλαμβάνεται αυτό το παιχνίδι ή οικειοθελώς έχει αναλάβει τον ρόλο του κομπάρσου».



«Βρεθήκαμε στη Σμύρνη και με αφορμή την άσκηση Efes 2022, και στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο σε αυτούς που πρέπει. Συναντήσαμε και τις τοπικές οργανώσεις μας στη Σμύρνη. Γνωρίζουμε και έχουμε αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται εναντίον της χώρας μας, και αφήνουν την Ελλάδα πάνω που γίνεται κακομαθημένη και πάλι όπως και στο παρελθόν» είπε ο Ερντογάν, προκαλώντας ξανά.


Μάλιστα, αφού έκανε την αναφορά περί κομπάρσων και Ελλάδας, τόνισε πως «ξέρετε ότι στα γυρίσματα ταινιών οι κομπάρσοι είναι αυτοί που κουράζονται περισσότερο, φθείρονται και σπάνε τα χέρια και τα πόδια τους. Όμως, στη σκηνή δεν εμφανίζεται το όνομά τους, ούτε οι ίδιοι. Στο παρελθόν αυτό συνέβη στην Ελλάδα και, αν επιμείνει στο ίδιο λάθος, θα συμβεί ακριβώς αυτό και πάλι».


Τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας αποκαλύπτει το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor

Τι κρύβεται, όμως, πίσω από τις αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων; Και, κυρίως, ποιες είναι οι επιδιώξεις του Ερντογάν τη δεδομένη στιγμή, που τα πάντα δείχνουν «ανοιχτά» στο γεωπολιτικό πεδίο στην ευρύτερη περιοχή;


Το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, που ζει αυτοεξόριστος στη Σουηδία, προχώρησε σε μια αποκάλυψη που καταδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις του ερντογανικού καθεστώτος.



Με αφορμή το αίτημα έγκρισης παράτασης της παρουσίας των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη κατά ένα 18μηνο, ο Ερντογάν ζητά πλέον από την τουρκική Βουλή να του δοθεί η άδεια για τη δράση του στρατού της χώρας σε σημεία, αλλά και στον χρόνο που θα επιλέγει ο ίδιος. Η αόριστη, γενικόλογη μάλιστα, αναφορά σε «χώρες» αποκαλύπτει πως το βλέμμα του δεν είναι στραμμένο αποκλειστικά στη Λιβύη.


Πάντα κατά το έγκυρο Nordic Monitor, «στην τελική παράγραφο, ο Τούρκος πρόεδρος ζητά την έγκριση του Κοινοβουλίου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες για επιχειρήσεις και επεμβάσεις, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα τουρκικά συμφέροντα και να ενισχυθεί η άσκηση δυναμικής πολιτικής».


To ανεξάρτητο δίκτυο φέρνει ως παράδειγμα ότι ο Ερντογάν, στο πλαίσιο της νέας απόφασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης που ουσιαστικά θα του «λύσει» τα χέρια, μπορεί να αναλάβει δράση και κατά άλλης χώρας, πέραν της Λιβύης, με τη χώρα μας, την Ελλάδα, να μην εξαιρείται βέβαια από το πλάνο!


Αν και δεν έχει γίνει γνωστός ο χρόνος που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η πρόταση Ερντογάν, θεωρείται περίπου βέβαιο -πλην συγκλονιστικού απροόπτου- πως θα υπερψηφιστεί, καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί διαθέτουν την αναγκαία πλειοψηφία.

https://www.newsbreak.gr/kosmos/342651/egkrisi-gia-polemo-zitise-o-erntogan/