Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Ούτε με την Ελλάδα δεν γίνονται τέτοιες ασκήσεις!


«Οργή ξέσπασε στην Κύπρο για την κοινή άσκηση με τον ισραηλινό στρατό», ισραηλινό δημοσίευμα

 Η αντιπολίτευση στην Κύπρο (ΑΚΕΛ) καταδίκασε την κοινή στρατιωτική άσκηση «Αγαπήνωρ-2022» και υποστήριξε ότι «θα πρέπει να αποφευχθεί η συνεργασία με έναν ξένο στρατό με ιστορικό κατοχής και εγκλημάτων πολέμου», γράφει η ισραηλινή Maariv.


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κύπρο (ΑΚΕΛ) χαρακτήρισε την κοινή στρατιωτική άσκηση με τον Ισραηλινό Στρατό -IDF , η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα (χθες) Παρασκευή, ως «μια επικίνδυνη εξέλιξη για τη χώρα».


«Η Κύπρος θα πρέπει να απέχει από τη συνεργασία με έναν ξένο στρατό με ιστορία κατοχής, αποικισμού, εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεις των διεθνών νόμων, όλα αυτά μας θυμίζουν την τουρκική κατοχή του νησιού».


Πολλοί στην Κύπρο υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι η χώρα φιλοξενεί διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις θα μπορούσε να δώσει το δικαίωμα να ενωθούν στην αντιπολίτευση στην Τουρκία - αλλά το κόμμα απορρίπτει αυτήν την άποψη. 


«Ούτε η στρατιωτικοποίηση των περιφερειακών μας συνεργασιών ούτε η μετατροπή της Εθνοφρουράς μας σε υποστηρικτικό ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό εξυπηρετούν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας μας και του λαού μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Την ίδια ώρα, τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης, ντόπιοι που ζουν στην περιοχή της έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί για τον θόρυβο των στρατιωτικών οχημάτων και τον θόρυβο του πυροβολικού.


 «20 μαχητικά αεροσκάφη πέρασαν σε χαμηλό υψόμετρο από πάνω μας για σχεδόν μια εβδομάδα», είπε στη «Walla!» μια Ισραηλινή που ζει κοντά στην Πάφο, «Ο μεγάλος θόρυβος ακουγόταν όλη την εβδομάδα, αλλά η πλειοψηφία ήταν υπέρ των ασκήσεων γιατί καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για επίδειξη δύναμης κατά της Τουρκίας». 


Προσθέτει ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε αυτά που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ.


 «Από τη μια έγραφαν ότι ήταν καθησυχαστικό ότι το Ισραήλ υποστήριζε την Κύπρο, από την άλλη τόνιζαν την παλαιστινιακή πλευρά και έγραφαν ότι το Ισραήλ κατέχει κράτος».

 

Απαντώντας στις εσωτερικές αντιδράσεις, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη στην οποία τόνισε ότι η άσκηση είχε σκοπό να αυξήσει την ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς για άμυνα και τονίζοντας ότι «η άσκηση βασίζεται σε υποθετικά σενάρια και δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας στο η περιοχή.


 Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «οι αμυντικές δυνατότητες της Κύπρου είναι απολύτως αμυντικές, καθώς αντιμετωπίζει μια συνεχή απειλή για το έδαφός της από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και δεν αποτελεί απειλή για τους εταίρους μας στην περιοχή».

maariv.co.il

The Hellenic Information Team


 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος