Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Ακραίες προβοκάτσιες από τουρκικά ΜΜΕ


Σε νέα προκλητικά δημοσιεύματα προχώρησαν δύο από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, τα οποία ισχυρίζονται πως εννιά ελληνικά νησιά ανήκουν στη χώρα τους και πως η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει 22 νησιά βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης.

Συγκεκριμένα, συμβαδίζοντας με την ακραία στάση του προέδρου της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».



Η Yeni Safak, με τη σειρά της, αναφέρει πως η Άγκυρα μπορεί να προχωρήσει στη διεκδίκηση 22 νησιών βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και πως έχει την κυριαρχία σε εννιά ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη. Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία εννιά νησιών (όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία και η Ρόδος) και πως στην Ελλάδα έχει παραχωρηθεί το «δικαίωμα χρήσης».



ΥΠΕΞ: «Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία» τα προκλητικά τουρκικά δημοσιεύματα

Τα προκλητικά τουρκικά δημοσιεύματα δεν πέρασαν απαρατήρητα από την ελληνική πλευρά, η οποία, όμως, έχει ως στόχο να διατηρήσει την ψυχραιμία της.

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές σχολίασαν πως «η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα», χωρίς να προβούν σε περαιτέρω δηλώσεις.

https://www.zougla.gr/politiki/article/akres-provokatsies-apo-tourkika-me