Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Τι ακριβώς προηγήθηκε του πραξικοπήματος στο Κίεβο το 2014. Τα σχέδια των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης μπήκαν σε εφαρμογή

 
«Είμαστε όλοι ένα έθνος...»

Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στέκεται μπροστά στον σταυρό του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, που μεταφέρθηκε από την Πάτρα στο Κίεβο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να φέρει πιο κοντά τη Μόσχα με το Κίεβο στους εορτασμούς για τα 1.025 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων

Σε μια προφανή προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την κοινή Ιστορία και την πίστη προκειμένου να ενισχύσει τους μελλοντικούς δεσμούς, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρέστη σε θρησκευτικές τελετές στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, τιμώντας την 1.025η επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρώσων.

Στην πόλη που θεωρείται το λίκνο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκεί όπου ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος το 988 μ.Χ. στα νερά του Δνείπερου ασπάστηκε τον χριστιανισμό, ο Πούτιν άφησε στην άκρη τις πολιτικές αποφάσεις που συχνά χωρίζουν τις δύο χώρες και μίλησε για τη σημασία των πνευματικών και ιστορικών τους δεσμών, ενώ δεν παρέλειψε να περιλάβει στο ορθόδοξο σλαβικό τόξο και τη Λευκορωσία και τη Μολδαβία, όπου επίσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις.


«Είμαστε πνευματικοί κληρονόμοι των όσων συνέβησαν εδώ πριν από 1.025 χρόνια», τόνισε ο Πούτιν δίπλα στον ουκρανό Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «Κατά μια έννοια είμαστε όλοι, αναμφίβολα, ένα έθνος», πρόσθεσε προσπαθώντας να αφήσει στην άκρη τη σύγκρουση με την Ουκρανία, την πρώην σοβιετική δημοκρατία που προσπαθεί να επισημοποιήσει τους πολιτικούς και οικονομικούς της δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Κίεβο έχει στόχο να συνδεθεί με την ΕΕ τον Νοέμβριο στη σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ο ρώσος Πρόεδρος επιθυμεί η Ουκρανία να γίνει μέλος μιας «Ευρωασιατικής Ενωσης» όπου την πρωτοκαθεδρία θα έχει η Μόσχα.

Σε αυτές τις θρησκευτικής και πολιτικής σημασίας εκδηλώσεις κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα που μεταφέρθηκε από την Πάτρα σε περιοχές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, όπου εκατομμύρια πιστοί σπεύδουν να τον προσκυνήσουν. Στους εορτασμούς συμμετείχαν προσωπικότητες από 15 ορθόδοξες εκκλησίες και στις εκδηλώσεις δόθηκε ιδιαίτερα πανηγυρικός τόνος στη Ρωσία. «Υπάρχει ο ενιαίος πνευματικά χώρος στον οποίο σήμερα βρίσκονται η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία, κάτι που αποτελεί σοβαρό παράγοντα για την ένωση των λαών μας», δήλωσε ο Πούτιν στο ντοκιμαντέρ «Το δεύτερο βάπτισμα της Ρωσίας» που έγινε σε παραγωγή του Πατριαρχείου Μόσχας. Ο ρώσος Πρόεδρος μάλιστα περιέγραψε πώς η μητέρα του τον είχε βαφτίσει χριστιανό χωρίς να το γνωρίζει ο πατέρας του που ήταν στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος.


Ρωσικό δημοσίευμα: Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει από τις πρώτες για τη ρωσοφοβία - Οδεύει σε πόλεμο

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Εκτός όμως από τις πλείστες θρησκευτικές αναφορές, ο Πούτιν δεν δίστασε να αναφερθεί και στην πολιτική και την οικονομική πραγματικότητα. «Υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο. «Και είμαι σίγουρος ότι αναγνωρίζετε ότι μόνο με τον συνδυασμό δυνάμεων μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να κερδίσουμε αυτή τη σκληρή μάχη». Δεν παρέλειψε να αναφέρει στοιχεία που δείχνουν ότι το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μειώθηκε κατά 18% το πρώτο τετράμηνο του έτους ενώ οι εμπορικές σχέσεις της Μόσχας με τις άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ αναπτύχθηκαν. Η ρωσική κυβέρνηση καθώς βλέπει ότι το Κίεβο οδεύει όλο και πιο κοντά στην ΕΕ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία προκειμένου να τη δελεάσει. Ομως παρότι ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν έδειξε καμία διάθεση να επανεξετάσει τη συμφωνία με την ΕΕ, προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι, αποκαλώντας τη Ρωσία «στρατηγικό εταίρο», στη διάρκεια ταξιδιού μαζί με τον Πούτιν στο λιμάνι του Σεβαστούπολης όπου η Ρωσία νοικιάζει μια ναυτική βάση για τον Στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα.



Ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα

Στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν πολλές τελετές με επικεφαλής τον Πατριάρχη Κύριλλο και τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200.000 πιστών. 

Ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα που έφθασε από την Ελλάδα τοποθετήθηκε στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος – ναός που είχε καταστραφεί με διαταγή του Στάλιν τη δεκαετία του 1930 και ξαναχτίστηκε τη δεκαετία του 1990, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Μπροστά στο ιερό αυτής της εκκλησίας το γυναικείο συγκρότημα Pussy Riots πραγματοποίησε την πανκ προσευχή του, που είχε αποτέλεσμα να κλειστούν στη φυλακή για δύο χρόνια.



Η ένταξη στην ΕΕ

Η Μόσχα «θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση των ουκρανών εταίρων, φίλων και αδελφών μας», είπε χθες ο Πούτιν σχετικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πολιτικοί αναλυτές όμως θεωρούν ότι το Κίεβο δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο αντιποίνων από τη Ρωσία, που αποτελεί τη βασική αγορά για τις ουκρανικές εξαγωγές, με τη μορφή εμπορικών περιορισμών.

https://www.tanea.gr/2013/07/28/world/eimaste-oloi-ena-ethnos/