Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Βολοκολάμσκ Αντώνιος: ''Προσπαθούν να επιβάλλουν μια εκκλησιολογία ξένη προς την Ορθοδοξία''

 
Ο Μητροπολίτης Αντώνιος χαιρετίζοντας το προσωπικό του Τμήματος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου και του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου με την οποία διορίστηκε πρόεδρος του Τμήματος.

 O Μητροπολίτης Αντώνιος, τόνισε ότι «σήμερα η Εκκλησία έρχεται να εργαστεί σε δύσκολες συνθήκες που επηρέασαν σημαντικά και τις δραστηριότητες του Τμήματος»

«Η κατάσταση στις διορθόδοξες σχέσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές σήμερα. Η ενότητα της Εκκλησίας απειλείται σοβαρά, ενώ προσπαθούν να μας επιβάλουν μία νέα τάξη ύπαρξης της Εκκλησίας, διαλύοντας την παλιά, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία ζει και πορεύεται για αιώνες. Προσπαθούν να επιβάλλουν μια Εκκλησιολογία ξένη προς την ορθοδοξία» - τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνιος.

Σε άλλο σημείο ο νέος Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, πρόσθεσε πως "σήμερα ζούμε σε πολύ δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες, που ίσως δεν μας επηρεάζουν άμεσα, αλλά εφόσον η Εκκλησία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, φυσικά και μας αφορούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.»

Παρ' όλες τις δυσκολίες, η Μητροπολίτης Αντώνιος κλείνοντας προέτρεψε το προσωπικό του Τμήματος να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία, λέγοντας ότι "καὶ ἐπὶ ταύτῃ τῇ πέτρᾳ οἰκοδομήσω μου τὴν ἐκκλησίαν, καὶ πύλαι ᾅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς» (Κατ. Ματθαίον 16:18).

Στη συνέχεια, εκ μέρους των εργαζομένων του Τμήματος, τον Μητροπολίτη Αντώνιο, προσφώνησε ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ, Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ:

«Θέλω να ευχηθώ να είναι ευλογημένη η προεδρία σας, η οποία καλείται να συνεχίσει και να αυξήσει τη δόξα και την τιμή του αρχαιότερου συνοδικού μας ιδρύματος, όπως σωστά σημειώσατε, με επικεφαλής πάντα λαμπρούς και εξαιρετικούς ανθρώπους, καθένας από τους οποίους άφησε ένα μεγάλο σημάδι στην ιστορία της αγίας μας Εκκλησίας. 

Είθε οι προσευχές του Αγίου Μάρκου της Εφέσου, του μακαριστού Πρίγκιπα Δανιήλ της Μόσχας, όλων των αγίων της ρωσικής γης, καθώς και όλων των προκατόχων σας και των υπαλλήλων σας που θα προσεύχονται για την επιτυχή εκτέλεση του έργου που σας έχει ανατεθεί. Δηλαδή η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Εκκλησίας μας, η αξιοπρέπειά της και οι δυνατότητες της ανεμπόδιστης υπηρεσίας στη σωτηρία του ανθρώπινου γένους, που έχει εμπιστευθεί στην Εκκλησία ο Κύριος Ιησούς Χριστός.»

Του Αιμίλιου Πολυγένη

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/50731-volokolamsk-antonios-prospathoyn-na-epivalloun-mia-ekklisiologia-kseni-pros-tin-orthodoksia