Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Η αποκάλυψη της “Γαλάζιας Πατρίδας” το πλοκάμι της “Μέδουσας” και οι θηρευτές Type-214…

 
Η πολιτική των κανονιοφόρων περνά στο σκληρό διπλωματικό πόκερ και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή. Και μπορεί η Άγκυρα να μην μπλοφάρει γιατί έχει εκδηλώσει όλες τις προθέσεις εδώ και καιρό, όμως δεν είναι λίγα τα «θεαθήναι» τα οποία πράττει, τα οποία όμως είναι στοχευμένες ενέργειες.
  • Πάντως η αυστηρή ανακοίνωση και της Αιγύπτου, εκτός της Ελλάδας, δείχνει πως τα πλοκάμια της «Μέδουσας» που έχουν αναπτυχθεί εδώ και λίγα χρόνια, βάλλουν κατά της προκλητικής Άγκυρας και σε διπλωματικό επίπεδο.
Αιγυπτιακά και Ελληνικά τμήματα Πεζοναυτών κατά τη διάρκεια της άσκησης “Μέδουσα 19” που διεξήχθη στην Κρήτη και την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου μέχρι το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την συμμετοχή και της Κύπρου. Πηγή: Hellas Journal
  • Το Αιγυπτιακό «πλοκάμι» ήρθε την στιγμή που ο ΟΗΕ, έως στιγμής δεν έχει πάρει θέση. Να θυμίσουμε ότι τόσο στην σύνοδο κορυφής, όσο και κατά την άσκηση «Μέδουσα» στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Αιγύπτου με κάθε ευκαιρία ήταν λάβρος κατά της Τουρκίας.
Μπορεί η γείτονα μέσω των χαρτών να έχει δελεάσει το Κάιρο εδώ και χρόνια, ωστόσο η ισχυρή συμμαχία με την Αθήνα, τοποθετεί την Τουρκία στις καλένδες.
Οι «χειρουργικές» κινήσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Κύπρο
Η εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» για την περίπτωση της Κύπρου είναι μια εύκολη υπόθεση για την Τουρκία, που επιβάλλει την θέληση του ισχυρού.
  • Η περικύκλωση της Κύπρου με τα γεωτρύπανα «Fatih» και «Yavuz», τα σεισμογραφικά «Orus Reis» και «Barbaros» είναι γεγονός πως καταπάτησαν στο παρελθόν και συνεχίζουν, την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και τα Χωρικά Ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ουσία των κινήσεων αυτών είχαν αποκαλυφθεί σε ρεπορτάζ της σελίδας μας στις 13 Νοεμβρίου.
Η κυνική μαρτυρία του υποναυάρχου Yayci,  λέει:
-«Αποτροπή εισόδου» και «Άρνηση περιοχών». Παρεμπόδιση δραστηριοτήτων ξένων χωρών (σ.σ. γεωτρύπανα ή ερευνητικά εταιριών ξένων κρατών που έχουν συμφωνήσει για τα θαλάσσια οικόπεδα με την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παρεμποδίζονται. Τέτοιες απειλές είχε δεχτεί το γεωτρύπανο της Ιταλικής ΈΝΙ).
-Δημιουργία εντυπώσεων με γεωτρύπανα, σεισμογραφικά, συνοδεία πάντα τουρκικών πολεμικών πλοίων που δείχνουν δύναμη και αποφασιστικότητα (σ.σ. δηλαδή τα όσα συμβαίνουν εδώ και καιρό στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία).
-Παρεμπόδιση μέσω NAVTEX, NOTAM, SUB NOTE, δέσμευση περιοχών για ασκήσεις με χρήση πυρών κι ας μην εμφανίζονται ποτέ οι τουρκικές μονάδες επιφανείας (σ.σ. σε εξέλιξη είναι ασκήσεις που δεσμεύτηκαν οι περιοχές παρανόμως μέσω navtex Βόρεια και Νότια του Καστελόριζου).
  • Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν κάτι βασικό: πως οι παράνομες γεωτρητικές ενέργειες, είναι «για τα μάτια του κόσμου». Η Άγκυρα δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται αν χάνει πολλά εκατομμύρια την εβδομάδα αφήνοντας τα γεωτρύπανα καταμεσής της Κυπριακής ΑΟΖ, αρκεί να βρίσκονται εκεί, επιδεικνύοντας την ημισέληνο και το αστέρι.
  • Καλά ενημερωμένες πηγές έλεγαν ότι οι τόσο σύντομες γεωτρήσεις, δεν είναι δυνατό ούτε τα σωστά σημεία να «χτυπήσουν» με απόλυτη ακρίβεια, ούτε φυσικά να έχουν αποτελέσματα.
Η χρήση της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων συγκεντρώνονται από την Τουρκία μεθοδικά εδώ και χρόνια. Μελλοντικά θα είναι τα δικά της επιχειρήματα, ότι πάντα αμφισβητούσε, διεκδικούσε κάτι που ενώ δεν της ανήκει, το θεωρεί δικό της και μ’ αυτούς τους τρόπους θα θελήσει να το τεκμηριώσει.
Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν…
Ανώτατος Αξιωματικός του Ελληνικού Επιτελείου, σημείωνε ότι μόλις τελειώσει ο Ταγίπ Ερντογάν με την Συρία και τους Κούρδους οι ορέξεις του θα επεκταθούν άμεσα στην ευρύτερη περιοχή. Είχαμε ενημερώσει γι’ αυτές τις προθέσεις της Τουρκίας την ηγεσία και είχαμε πει όλες τις εκτιμήσεις  οι οποίες επιβεβαιώνονται, συμπλήρωναν τα ίδια ανώτατα χείλη.
  • Το Ελληνικό επιτελείο τέτοιες στιγμές δεν συνηθίζει να λέει πολλά. Παρατηρεί, επεξεργάζεται πληροφορίες, αναθεωρεί σχέδια. Οι Τουρκικές αναθεωρητικές κινήσεις- όπου ορισμένοι θέλουν και σε δημόσιες δηλώσεις τους να μην τις βλέπουν- έχουν γίνει αντιληπτές για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά τα αμέτρητα προβλήματα, υπάρχει η πρόληψη που απαιτείται.
  • Η ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία στις περιοχές «αιχμής» του συνόλου των ΕΔ, στέλνουν μηνύματα προς την Τουρκία. Τις hμέρες αυτές εκτός από το κεντρικό Αιγαίο το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στο Κρητικό πέλαγος στο πλαίσιο της άσκησης «Νηρηίς 19».
Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και οι  «κυνηγοί», τα υποβρύχια 214, που έχουν προκαλέσει τρομερό πονοκέφαλο στα Τουρκικά επιτελεία. Τα αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και τα ελικόπτερα δεν σταματούν δήθεν ν’ ασκούνται. Παραβιάζουν και το FIR Αθηνών και ψάχνουν τον κυνηγό, αλλά δεν βρίσκουν ποτέ την «φυλάχτρα» του.
Φωτογραφία, Πολεμικό Ναυτικό
Αν και όλη η Νατοϊκή αρμάδα που βρίσκεται στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό, λαμβάνει μέρος αυτές τις μέρες στην Άσκηση «Νηρηίς 19» του Πολεμικού Ναυτικού, η Τουρκία δεν δέχτηκε να στείλει δικό της πλοίο, προφασιζόμενη ότι μαζί με τη Νατοϊκή δύναμη, βρίσκεται και ναυτική δύναμη του Ισραήλ. Αντιθέτως η χώρα μας πήρε μέρος στην δική της άσκηση ως ένα κομμάτι της Συμμαχικής αρμάδας με την φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ».