Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Τουρκοκυπριακό κόμμα έκανε κοκτέιλ πάρτι σ΄Ορθόδοξο ναό στην κατεχόμενη Λευκωσία σε χώρο όπου προϋπήρχε και βασιλική του 5ου αι.

 
Μ’ ένα κοκτέιλ πάρτι σ’ ορθόδοξη εκκλησία στα κατεχόμενα στη Λευκωσία που είναι χαρακτηρισμένη κι ως αρχαιολογικός χώρος επέλεξε το «Κόμμα Νέας Κύπρου»
 («Yeni Kıbrıs Partisi») να γιορτάσει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του και παράλληλα να προκαλέσει.  »Πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου στην Εκκλησία της Παναγιάς της Οδηγήτριας, η οποία λειτούργησε και ως εκκλησία του Αγίου Νικολάου την εποχή των Φράγκων, για να μετατραπεί σε αγορά στην οθωμανική εποχή. Τo «Κόμμα της Νέας Κύπρου» είναι σοσιαλδημοκρατικό και, πριν από το 2004, ήταν γνωστό ως «Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας» » αναφέρει το sigmalive.
Στο κοκτέιλ συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων συνδικαλιστικών οργανώσεων και οργανώσεων από τις «δύο πλευρές της Κύπρου, ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και εκπρόσωποι του Γραφείου του Ε.Κ. στην Κύπρο».
 »Ανάμεσα στις δραστηριότητες που συνήθως φιλοξενούνται μέσα στο κτήριο είναι, επίσης, εβδομαδιαίοι χοροί δερβίσηδων (χορευτικά νούμερα που πρόσκεινται στον σουφισμό) ενώ πραγματοποιήθηκε και φεστιβάλ τζαζ της κατεχόμενης Λευκωσίας. » Πολλοί ναοί στα κατεχόμενα μεταβλήθηκαν σε σταύλοι τώρα οι κατοχικές δυνάμεις επιλέγουν σε ευρωπαϊκό στυλ να βεβηλώσουν τους ναούς αφού στη δυτική Ευρώπη συχνή είναι η αλλαγή χρήση ενός ναού κυρίως στις καθολικές κοινότητες όπου αυτοί μεταβάλλονται σε μπαράκια, ρεστοράν ως και σε ξενοδοχεία με το πρόσχημα ότι η ελάττωση της προσέλευσης των πιστών δημιουργεί πρόβλημα στη συντήρησή τους
Ο κυπριακός τύπος αναφέρει πως  »η εκκλησία της Παναγιάς της Οδηγήτριας στην κατεχόμενη Λευκωσία, σήμερα είναι γνωστή ως «Μπετεστάν» (Bedestan), τούρκικη λέξη και σημαίνει στεγασμένη αγορά. Όταν η Κύπρος βρισκόταν υπό την κατοχή των Οθωμανών, το κτήριο λειτουργούσε ως αγορά κυρίως υφαντών ενώ για κάποιο διάστημα στο κτήριο αποθηκευόταν σιτάρι. Στον χώρο υπήρχε πιθανότατα βυζαντινή βασιλική του 5ου αι., ενώ από τον 12ο αι. το εκκλησιαστικό κτηριακό συγκρότημα πιθανόν να λειτουργούσε ως Ορθόδοξος Μητροπολιτικός Ναός αφιερωμένος στην Παναγία την Οδηγήτρια. Κατά τον 14ο αι. ο ναός επιδιορθώθηκε και πιθανόν να τροποποιήθηκε. Η μεγάλη βυζαντινή εκκλησία τροποποιήθηκε ξανά στις αρχές του 15ου αι. και στα τέλη του 15ου αι. κατασκευάστηκαν η βόρεια πρόσοψη με την πλούσια διακοσμημένη γοτθική θύρα και ο θόλος που καταλαμβάνει το τέταρτο κλίτος του κυρίως ναού. Σύμφωνα με ιστορικούς, κατά τα χρόνια των Λουζινιανών το κτήριο μετατράπηκε σε εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς (1570). Στη δεκαετία του 1880, τα πρώτα χρόνια της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας, ο Λόρδος Kitchener και άλλοι Βρετανοί στην Κύπρο ήθελαν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν το κτήριο για να το μετατρέψουν σε εκκλησία και να το χρησιμοποιήσουν, για άλλη μια φορά, ως εκκλησία του Αγίου Νικολάου. »
dimpenews.com