Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Άνοιξε στην Αλεξανδρούπολη το Επίτιμο Προξενείο της Ρωσίας

 
Μετά από σχεδόν έναν αιώνα, η Ρωσική Ομοσπονδία άνοιξε Επίτιμο Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη που θα εξυπηρετεί ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Επίτιμος Πρόξενος είναι ο Κωνσταντίνος Παλακίδης.
Στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, στη συμβολή των οδων Λεωφ. Δημοκρατίας με Ψαρρών, άρχισε να λειτουργεί το Επίτιμο Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονια και Θράκη.
Σήμερα, στις 12.30 μετά το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός και τα εγκαίνια των γραφείων του Επίτιμου Προξενείου παρουασία του νέου Επίτιμου Προξένου, Κωνσταντίνου Παλακίδη και του Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία, Αντρέι Μάσλοβ.
© Sputnik / Fani Xarisi
Ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αλεξανδρούπολη, Κώστα Παλακίδη
Ο κ. Παλακίδης που τον περασμένο Σεπτέμβριο έλαβε το προξενικό δίπλωμα και το εκτελεστικό έγγραφο από τις ελληνικές και ρωσικές Αρχές, σήμερα παρέλαβε από τον κ. Μάσλοβ την ταυτότητα του επίτιμου προξένου σε μια λαμπρή τελετή σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης παρουσία πολλών φορέων της περιοχής.
Συνάντηση Νίκου Δένδια - Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, 6 Νοεμβρίου του 2019
Στην ομιλία του ο κ. Μάσλοβ τόνισε ότι μετά από σχεδόν έναν αιώνα, η Ρωσία ανοίγει ξανά προξενείο (σ.σ. επίτιμο) στην Αλεξανδρούπολη και αναφερθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που έχει η Ρωσία με την Αλεξανδρούπολη. Έκανε μάλιστα αναδρομή στην ιστορία, θυμίζοντας ότι οι Ρώσοι απελευθέρωσαν την πόλη από τον τουρκικό ζυγό, ενώ θύμισε ότι Ρώσοι μηχανικοί έκαναν τη ρυμοτομία της Αλεξανδρούπολης, ενώ αναφέρθηκε και στο μνημείο πεσόντων Ρώσων στρατιωτών που υπάρχει στο προαύλειο του ναού του Αγίου Νικολάου. Περαιτέρω, ο κ. Μάσλοβ μίλησε για την κοινή λαμπρή ιστορία μεταξύ των δύο λαών, αλλά και για την προοπτική της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε πεπεισμένος ότι το Επίτιμο Προξενείο θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς των Ρώσων πολιτών που διαμένουν στην περιοχή, αλλά και θα διευρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών στον πολιτισμό, τον τουρισμό, το εμπόριο κ.α. τομείς. 
Ακόμα, ο κ. Μάσλοβ εξήρε την προσωπικότητα του κ. Παλακίδη, τονίζοντας ότι είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος, τονίζοντας ότι η πρεσβεία και το γενικό προξενείο της Θεσσαλονίκης θα έχουν μια άριστη συνεργασία μαζί του.
​Από την πλευρά του, ο Επίτιμος Πρόξενος, Κωνσταντίνος Παλακίδης ευχαρίστησε τον κ. Μάσλοβ αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος των προσδοκιών και επισήμανε ότι θα είναι στο πλευρό των Ρώσων πολιτών, ενώ παράλληλα στοχεύει στη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ της περιοχής του και της Ρωσίας. Μάλιστα, όπως είπε, θα ξεκινήσει άμεσα επαφές με φορείς σε όλους τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, προκειμένου να συζητήσει και να καταγράψει σε ποιους τομείς μπορεί να σημειωθεί συνεργασία αναφέροντας τον τουρισμό, τον πολιτισμό, αλλά ακόμα και την εξαγωγή τυποποιημένων αγροτικών προϊοντων, καθώς όπως είπε «κάποια από αυτά παρά το εμπάργκο επιτρέπεται να εξαχθούν». 
​Χαιρετισμό στην τελετή απηύθυναν, επίσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάντερ Σεπακόφ, ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στη Θράκη, Συμεών Τέγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Βενετίδης καθώς και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Κιζιρίδης. 
 
https://sputniknews.gr/ellada/201911225347649-epitimo-prokseneio-rwsia-aleksandroupolh-anoikse/