Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Ηχηρό μήνυμα από Πούτιν και Πατριάρχη Αντιοχείας για ουκρανικό. Συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη λίγες ώρες πριν το Πατριαρχείο Μόσχας διαγράψει από τα Δίπτυχα και σταματήσει την κοινωνία με Ιερώνυμο

 
Ηχηρό μήνυμα από Πούτιν και Πατριάρχη Αντιοχείας αδερφού του μάρτυρα Παύλου Χαλεπίου αφού συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη λίγες ώρες πριν το Πατριαρχείο Μόσχας
διαγράψει από τα Δίπτυχα τον Ιερώνυμο και σταματήσει την μνημόνευσή του κατά τη θεία λειτουργία πράγμα που έγινε σήμερα 3.11.19 στο Ναό του Χριστού Σωτήρα στη Μόσχα.
Πούτιν και Ιωάννης είχαν προσωπικό τετ α τετ στα πλαίσια διευρυμένης συνάντησης εκκλησιαστικών αρχών Ανατολής με ουγγρικές αρχές.
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης ο 10ος συναντήθηκε στη Βουδαπέστη με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν και ενώ είναι ραγδαίες οι εξελίξεις στο εκκλησιαστικό με βάση το ουκρανικό. Ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης έφτασε στην Ουγγαρία στις αρχές αυτής της εβδομάδας για επίσημη επίσκεψη. Μια σειρά από συναντήσεις και φόρουμ είχαν προγραμματιστεί προκειμένου να τονιστεί η πραγματικότητα που βιώνουν οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή.
Η επίσκεψη ξεκίνησε με συνάντηση του Πατριάρχη της Αντιοχείας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι άλλων εκκλησιών όπως ο πατριάρχης των Συρορθόδοξων.* Η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Ουγγαρίας Peter Siarto έγινε στις 29 Οκτωβρίου και άνοιξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Siarto. Ο Υπουργός μίλησε για τους σύγχρονους διωγμούς των Χριστιανών στον κόσμο και για τις προσπάθειες της Ουγγαρίας να στηρίξει τους Χριστιανούς.
Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Ιωάννης τόνισε τη σημασία της χριστιανικής παρουσίας στην Ανατολή και το μήνυμα αυτού του ρόλου και για την υποστήριξη του μηνύματος διαβίωσης μεταξύ όλων των θρησκειών. Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση απαγωγής του Επισκόπου Χαλεπίου Παύλου Γιαζίζι και του Συρορθόδοξου ομολόγου του Γιοχάνα. Ο Πατριάρχης τόνισε επίσης τη σημασία των προσπαθειών του ουγγρικού κράτους για τη στήριξη της χριστιανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή.
Το απόγευμα, της ίδιας μέρας ο Πατριάρχης Αντιοχείας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο συνάντησης με τους Πατριάρχες της Αντιόχειας.

O Πατριάρχης Κύριλλος σταμάτησε τη μνημόνευση του επικεφαλή της Εκκλησίας της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας αναφέρει στις 3 Νοέμβρη το Interfax. Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος δεν μνημόνευσε τον επικεφαλή της Ελληνικής Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης λειτουργίας στον καθεδρικό του Χριστού Σωτήρα στη Μόσχα που σημαίνει ότι σταμάτησε την ευχαριστιακή κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδας.
Παράλληλα στη σημερινή θεία λειτουργία στον καθεδρικό του Σωτήρα Χριστού στη Μόσχα όπου ο πατριάρχης Κύριλλος δεν μνημόνευσε τον Ιερώνυμο συμμετείχαν 16 μητροπολίτες κι επίσκοποι.Σε αυτή συμμετείχε και ο επίσκοπος Ιωάννης Doubna και κληρικοί της αντιπροσωπείας της Αρχιεπισκοπής των Ορθόδοξων Ρώσικων Εκκλησιών στη Δυτική Ευρώπη. Ο πατριάρχης Κύριλλος παρέδωσε την πατριαρχική και συνοδική επιστολή της επανένωσης της αρχιεπισκοπής αυτής με την Ρωσική Εκκλησία.
*Kατά τη διάρκεια της επισκέψεως του αρχηγού του Ρωσικού κράτους στην Ουγγαρία, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Ρωσίας κ. Β. Πούτιν και του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας κ. Β. Ορμπάν με επικεφαλής των χριστιανικών Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής. Στη συνάντηση, η οποία έγινε με τη συνδρομή της ουγγρικής πλευράς, συμμετείχαν: ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης Ι’, ο Προκαθήμενος της Συρορθοδόξου Εκκλησίας Πατριάρχης μαρ Ιγνάτιος Εφραίμ Β’, ο Ελληνομελχίτης Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, Αλεξανδρείας και Ιερουσαλήμ Ιωσήφ Α΄ Αμπσί, ο Συροκαθολικός Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιγνάτιος Ιωσήφ Γ΄ Ιουνάν. Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας εκπροσωπούσε ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Μπουλέκοφ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Αφού ευχαρίστησε τον επικεφαλής της ουγγρικής κυβερνήσεως για τη διοργάνωση της συναντήσεως ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Β. Πούτιν υπογράμμισε: η Ρωσία καταβάλλει επίμονες και συνεπείς προσπάθειες για να βοηθήσει στην επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Έχουν γίνει πολλά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή γενικότερα και στη γη τη Συρίας ειδικότερα.
Τόνισε ότι η Μέση Ανατολή αποτελεί λίκνο του χριστιανισμού. «Ωστόσο παρατηρούμε αυτή τη στιγμή μια πάρα πολύ δυσχερή κατάσταση, στην οποία περιήλθαν οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής. Μιλάμε για φόνους, βιαιοπραγίες, ληστείες. Βλέπουμε έξοδο και μάλιστα αθρόα από τη Μέση Ανατολή. Τούτο δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί, διότι στη βάση της πολιτιστικής μας ταυτότητας κείται ο χριστιανικός πολιτισμός. Δεν μπορούμε, καθώς λέει ο λόγος, χωρίς δάκρυα στα μάτια να βλέπουμε εκείνα, που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή με τους χριστιανούς».
Επίσης σημείωσε τη σπουδαιότητα της εκτιμήσεως της καταστάσεως στη Μέση Ανατολή από τους αρχηγούς των χριστιανικών Εκκλησιών της ἐν λόγῳ περιοχή. «Παρόλο που γνωρίζουμε, βέβαια, γενικότερα τι συμβαίνει και κατανοούμε τις ανάγκες, τις οποίες αντιμετωπίζετε, παρά ταύτα είναι σημαντικό να ακούσουμε τη δική σας γνώμη και τη δική σας εκτίμηση της καταστάσεως και τι θα μπορούσαμε να σας κάνουμε επιπροσθέτως για να υποστηρίξουμε», επισήμανε ο Β. Πούτιν.
Ακόμη ο Πρόεδρος της Ρωσίας μετέφερε στους μετόχους της συναντήσεως τις καλύτερες ευχές του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου: «Είχα την ευχάριστη ευκαιρία να συνομιλήσουμε σήμερα μαζί του. Γνωρίζει για τη συνάντησή μας και εκ μέρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας ζήτησε να σας χαιρετίσω και να ευχηθώ ο, τι καλύτερο».(mospat)
dimpenews.com