Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Η Τουρκία δοκιμάζει τα ραντάρ των S-400

 
 
Η Τουρκία ξεκινά να δοκιμάζει τα ραντάρ των πυραυλικών συστημάτων S-400 τα οποία προμηθεύτηκε από τη Ρωσία,
 ενώ μαχητικά F-16 και άλλα αεροπλάνα επιστρατεύονται για αυτόν τον σκοπό, μετέδωσε η εφημερίδα Milliyet τη Δευτέρα, επικαλούμενη στρατιωτική πηγή.
Τη δοκιμή των ραντάρ των συστημάτων αεράμυνας S-400, τα οποία προμηθεύτηκε από τη Ρωσία, ξεκινά η Τουρκία, σύμφωνα με τη Milliyet που επικαλείται στρατιωτικές πηγές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δοκιμή στοχεύει στον έλεγχο της επικοινωνίας μεταξύ των τουρκικών αεροσκαφών – μεταξύ των οποίων και F-16 - και της Τουρκίας.
Οι δοκιμές κατά το ίδιο μέσο θα πραγματοποιηθούν από Δευτέρα έως Τρίτη.
Το γραφείο τύπου του αρχηγού της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας επιβεβαίωσε στο Sputnik ότι το σύστημα ραντάρ των S-400 θα δοκιμαστεί τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Μαχητικά F-16 θα πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές επιδρομές στην πρωτεύουσα της Άγκυρας για να ελέγξουν αν το σύστημα ραντάρ των S-400 θα τα ανιχνεύσει, επιβεβαίωσε επίσης το γραφείο Τύπου.

Αντιδρούν οι ΗΠΑ - Επιμένει η Τουρκία

Οι παραδόσεις των συστημάτων S-400, οι οποίες πυροδότησαν μια κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου.
Τα συστήματα αναμένεται να καταστούν πλήρως λειτουργικά μέχρι τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι οι S-400 είναι ασυμβίβαστοι με τα πρότυπα ασφαλείας του ΝΑΤΟ και ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 τον Ιούλιο, προειδοποιώντας με πλήρη απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2020.
Ωστόσο, η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην προμήθεια των S-400 παρά τις απειλές.
https://sputniknews.gr/amyna/201911255377798-I-tourkia-xekina-ti-dokimi-ton-rantar-ton-S-400/