Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Το Πατριαρχείο Μόσχας διακόπτει την ευχαριστιακή κοινωνία και με τον Ιερώνυμο…

 ΒΙΝΤΕΟ
 Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας: ''Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα διαγραφεί από τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ρωσίας''
Για τις ενέργειες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, μίλησε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα "Εκκλησία και Κόσμος''
ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πρόσφατη ειρηνική επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με την οποία αναγνώρισε την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.
"Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας αποφάσισε ότι όσοι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος δέχθηκαν ή δεχθούν σε κοινωνία εκπροσώπους των ουκρανικών μη κανονικών σχισματικών κοινοτήτων, θα διακόψει την προσευχητική και ευχαριστιακή κοινωνία» - τόνισε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε: «Μετά την εν λόγω επιστολή το όνομα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου θα διαγραφεί από τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν θα μνημονεύει στις Θείες Λειτουργίες, μετά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο της Ελλάδος Ιερώνυμο».
Σε άλλο σημείο, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας υπογράμμισε ότι «η διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας του Πατριαρχείου Μόσχας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, δεν σημαίνει την παύση της κοινωνίας με ολόκληρη την Ελλαδική Εκκλησία».
«Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε κοινωνία με όλους εκείνους τους Έλληνες Αρχιερείς που δεν αναγνωρίζουν το ουκρανικό σχίσμα» - υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιλαρίωνας.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος, ενημέρωσε το ρωσικό κοινό για τις ενέργειες της Ρωσικής Εκκλησίας που αφορά τον μαζικό προσκυνηματικό τουρισμό στην Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει αναρτηθεί λίστα στο Κέντρο Θρησκευτικού Τουρισμού με τις Επαρχίες που δεν έχει ευλογία να επισκεφθούν.