Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα: Οι ΗΠΑ εργαλειοποιούν τη θρησκεία

 
Πυρά της Ρωσικής πρεσβείας κατά του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, που άφησε αιχμές για την πολιτική της Μόσχας στις εκκλησιαστικές υποθέσεις – Η πρεσβεία κάνει λόγο για αλαζονική, επιφανειακή και ερασιτεχνική αντιμετώπιση

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η Ρωσική πρεσβεία, που σε ανακοίνωση, εξαπέλυσε πυρά κατά του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που σε χθεσινές του δηλώσεις άφησε αιχμές κατά της Μόσχας, ότι «χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως μέρος μιας υβριδικής στρατηγικής, ως εργαλείο για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων και τη διάδοση ψευδών αφηγήσεων και αντιλήψεων».

Η Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, χωρίς να τον κατονομάσει, κάνει λόγο για «απροκάλυπτες παρεμβάσεις Αμερικανών αξιωματούχων», που επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ για τον ρόλο της Ουάσινγκτον στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική εκκλησία, αλλά και «τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθούν περαιτέρω ρήγμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία».

Μάλιστα, η ρωσική πλευρά καταλογίζει «αλαζονική (όπως συνήθως), επιφανειακή, ερασιτεχνική αντιμετώπιση» στις ΗΠΑ που «αποκαλύπτει την κερδοσκοπική προσέγγιση της Ουάσιγκτον που περιφρονεί, εκ των πραγμάτων, την ενότητα της Ορθοδοξίας και συνειδητά την υπονομεύει».
«Οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να παρεμβαίνουν στις εκκλησιαστικές πτυχές του θέματος, εργαλειοποιώντας τη θρησκεία, ενώ ακόμα και η ίδια Ελληνική Κυβέρνηση δηλώνει: «Τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Αντί γελοίων κατηγοριών περί της «ρωσικής υβριδικής απειλής», οι Αμερικανοί αξιωματούχοι καλό θα ήταν να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα, όπως η εξάλειψη των τραγικών συνεπειών για την ευρωπαϊκή ήπειρο από την αποσταθεροποιητική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και αλλού», καταλήγει η ανακοίνωση της Ρωσικής πρεσβείας.
Αναλυτικά, η Ρωσική πρεσβεία αναφέρει:
Οι τελευταίες απροκάλυπτες παρεμβάσεις Αμερικανών αξιωματούχων στα θέματα που απασχολούν έντονα τις ορθόδοξες εκκλησίες επιβεβαιώνουν πλήρως τη δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόβ για το ρόλο της Ουάσιγκτον στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς σχισματικούς και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθούν περαιτέρω ρήγμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία.

Εκπλήττει η ευκολία με την οποία οι Αμερικανοί διπλωμάτες τοποθετούνται για το λεπτό και περίπλοκο αυτό ζήτημα που έχει διχάσει ακόμα και τους κληρικούς και διακεκριμένους θεολόγους. Τέτοια αλαζονική (όπως συνήθως), επιφανειακή, ερασιτεχνική αντιμετώπισή του αποκαλύπτει την κερδοσκοπική προσέγγιση της Ουάσιγκτον που περιφρονεί, εκ των πραγμάτων, την ενότητα της Ορθοδοξίας και συνειδητά την υπονομεύει.

Οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να παρεμβαίνουν στις εκκλησιαστικές πτυχές του θέματος, εργαλειοποιώντας τη θρησκεία, ενώ ακόμα και η ίδια Ελληνική Κυβέρνηση δηλώνει: «Τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».
Αντί γελοίων κατηγοριών περί της «ρωσικής υβριδικής απειλής», οι Αμερικανοί αξιωματούχοι καλό θα ήταν να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα, όπως η εξάλειψη των τραγικών συνεπειών για την ευρωπαϊκή ήπειρο από την αποσταθεροποιητική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και αλλού.