Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Αντιδράσεις στη Χίο για το κλειστό κέντρο μεταναστών

 
Αναβρασμός στο νησί της Χίου μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού με κατοίκους και αστυνομικούς να αντιδρούν.
Σε επιφυλακή βρίσκονται κάτοικοι, αστυνομικοί και τοπική κοινωνία στην Χίο για τη δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών.
Ο δήμαρχος του νησιού, Σταμάτης Κάρμαντζης, προχωράει το απόγευμα της Παρασκευής σε έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα, λόγω των καθολικών αντιδράσεων που έχουν προκύψει στο νησί. Ο ίδιος πάντως επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες και να μη δυναμιτίσει την κατάσταση, με τις δηλώσεις του να μην είναι κατά της λειτουργίας νέας δομής, αλλά να εκφράζουν τον προβληματισμό για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση αλλά και τον αριθμό ατόμων που θα φιλοξενήσουν.
Σε αντίθεση με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου,  οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους «στην δημιουργία νέας δομής 5000+ ατόμων , δηλαδή μιας δομής σε μέγεθος πόλης».
«Αναρωτιόμαστε,οι 5000+ περιορισμένοι άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων, πως διαχειρίζονται σε μια κλειστή δομή; Κλειστή δομή σημαίνει κρατούμενοι;Πόσοι αστυνομικοί θα απαιτούνται για την φύλαξη μιας τέτοιας δομής; Αλήθεια πότε ήταν η τελευταία επιστροφή στην Τουρκία;», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο της υπάρχουσας Δομής στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), αλλά και τη δημιουργία νέας κλειστής Δομής, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας πάνω από 5.000 ατόμων.
https://sputniknews.gr/ellada/201911225344071-antidraseis-sti-Hio-gia-to-kleisto-kentro-metanaston/